Tüm atom ve moleküller, sürekli titreşim halinde olduğu için de madde, her zaman ısı enerjisine sahiptir. Dünya yüzeyinde en soğuk alandaki bir maddenin bile çok az miktarda da olsa bir ısı enerjisi vardır. Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Yani her maddenin ısı enerjisi vardır.
Isı: Maddenin taneciklerinin toplam hareket enerjisi ise ısı olarak bilinir. Aynı şekilde ısının da belli başlı bazı özellikleri mevcuttur. - Sıcak bir maddeden soğuk bir maddeye ısı akışı olarak da tabir edilmektedir. - Isı bir enerji olarak bilinir.
Doğrudan ölçülemez ancak iç enerjideki değişim ölçülebilir. İç enerjideki değişim sisteme verilen ısı ve yapılan işin toplamına eşittir. Eğer sisteme ısı verilmiş ya da sistem üzerine iş yapılmışsa iç enerji artar. Eğer sistem dışarıya ısı vermiş ya da sistem iş yapmışsa iç enerji azalır.
Isı ve sıcaklık arasındaki farklar
Sıcaklık, bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun ve sistemin ortalama moleküler kinetik enerjisinin bir ölçüsüdür. Gazlar için kinetik enerji, mutlak sıcaklık dereceleriyle orantılıdır. Yani ısı bir enerji, sıcaklık ise bir ölçüdür.
Doğrusunu isterseniz soruyu şöyle cevaplamak isterdim: Higgs alanıyla etkileşime girerek kütle kazanan elektron, proton ve nötron gibi cisimlere madde denir. Higgs alanıyla etkileşime girmeyen foton gibi cisimlere ise enerji denir.
İlgili 17 soru bulundu
Termodinamiğin yasalarından biri evrende enerji yok edilemez yoktan da var edilemez der. Bu yasanın adı enerjinin korunumu yasasıdır. Evren enerjinin korunumu yasası nedeniyle kapalı bir sistem olarak tanımlanabilir. Yani evrendeki toplam enerji (maddeyi oluşturan enerji de buna dahildir) artmaz ve azalmaz.
Enerji bir madde değildir.
Enerjinin ne kütlesi ne hacmi ne de eylemsizliği yoktur. Bu yüzden Enerji madde değildir.
Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir.
Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür. Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.
Yani sıcaklık sadece bir gösterge, ısı ise enerjidir. Başka bir deyişle sıcaklık, maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin ne kadar şiddetli titreşim yaptığının ortalama değerini gösterirken ısı, sıcaklık farkından dolayı sıcak cisimden soğuk cisme aktarılan enerjidir.
İç enerji, maddenin üç özelliğine bağlıdır: kütle, sıcaklık ve cins. Maddedeki ısı alındığında, iç enerji azalmaktadır. Kütle de azaldıkça maddenin enerjisi azalacaktır. Farklı madde cinsleri, farklı iç enerji değerlerine sahip olmaktadır.
Sıcaklık, bir enerji değildir, aksine bir maddeyi oluşturan taneciklerden birinin ortalama kinetik enerjisini ifade eden bir değerdir. Sıcaklığı ölçmeye yarayan alete de termometre adı verilmektedir. Isı ise, sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adı olarak tanımlanmaktadır.
Öz ısı madde miktarı, sıcaklık, maddenin cinsi, maddenin hangi halde (katı, sıvı, gaz) bulunduğu gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.
Isı ve Sıcaklık Arasındaki Farklar
Isı enerjidir. Sıcaklık ise enerji değildir. Isı birim olarak joule ve kaloridir. Sıcaklık ise santigrat derece ile ölçülür.
Sıcak olan madde ısı verip sıcaklığı azalırken, sıcaklığı düşük olan madde ısı alarak sıcaklığı artar ve sonuçta ısıl denge sağlanır. Sıcaklıkları eşit olan maddelerde ısı alışverişi olmaz. bulunur.
İç enerjide değişimler, yapılan iş ve sisteme verilmiş olan ısı toplamına eşittir. Eğer sistem üzerine iş yapılmış ise ya da sisteme ısı verilmiş ise iç enerji de artış gözlenir. Eğer sistem iş yapmış ise ya da dışarıya ısı vermiş ise iç enerjide azalma gözlenir.
Tüm atom ve moleküller, sürekli titreşim halinde olduğu için de madde, her zaman ısı enerjisine sahiptir. Dünya yüzeyinde en soğuk alandaki bir maddenin bile çok az miktarda da olsa bir ısı enerjisi vardır. Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Yani her maddenin ısı enerjisi vardır.
Enerji, bir şeyin iş yapabilme yeteneğinin ölçülmesidir.
Maddesel bir varlık değildir. Enerji birçok biçimde depolanabilir ve ölçülebilir. Genelde insanların enerji tüketiminden bahsettiğini duysak da, aslında enerji asla tamamen yok olmaz. Enerji bir formdan bir diğer forma transfer olur ve bu süreçte iş yapar.
Enerjiyi hesaplamak için kullanılan formül ise Enerji= Güç x Zaman şeklindedir. Enerjinin, ısı, kinetik, mekanik, elektrik, manyetik vb. birçok çeşidi vardır. Enerji bu çeşitler arasında dönüşüm halindedir.
Fizikte, enerji veya erke doğrudan doğruya gözlemlenemeyen fakat kendi konumundan hesaplanabilen fiziksel sistemin geniş ve korunmuş bir özelliğidir. Enerji, fizikte temel önemdedir.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Işık hakkında iki ana düşünce teorisi vardır. Birincisi, ışığın bir foton olması, İkincisi ise ışığın bir dalga olmasıdır. Her iki teori için de ışığın madde olmadığını söyleyebiliriz. Dalga zaten madde değildir, foton ise kütlesiz olduğu için madde değildir.
Termodinamiğin birinci kanununa göre; enerji yoktan var edilemez ve var olan enerji de yok edilemez.
Enerji yeteri derecede yoğunlaştığındaysa maddeye dönüşür. Bir başka deyişle, maddenin enerjisini yeterli oranda artırdığımızda o maddenin kütlesi enerjiye dönüşür. Küçük bir kıvılcım yaklaşık 1000 C derece sıcaklığa sahiptir.
Çevrede gördüğümüz her şey bir madde olarak isimlendirilir. Maddeler belli bir yer kaplar ve kendine ait özellikleri mevcuttur. Maddelerin özelliklerini duyu organlarımızla ayırt edebiliriz. Örneğin; limonun rengini gözümüzle, kokusunu burnumuzla, tadını dilimizle, yumuşaklığını derimizle algılarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri