Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
1. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden genel olarak Ceza Sorgulama ve Ödeme seçeneği üzerinden sorgulama yapılabilir.
Plakadan ceza sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması gerekir. Giriş yapıldıktan sonra kimlik doğrulama sistemi sayfasına yönlendirilir. Bu sayfada kullanılmak istenilen kimlik doğrulama yöntemlerinden biri seçilir ve e-devlet sistemine giriş sağlanır.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezaları, idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. MADDE 10- (1) Genel bütçeye gelir kaydedilen idari para cezaları, ödeme süresi içinde cezayı veren birime veya vergi dairesine ödenir.
İlgili 29 soru bulundu
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Onbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasına karar verilmesi halinde dört yıl, Onbin Türk Lirasından az idarî para cezasına karar verilmesi halinde üç yıldır. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin zamanaşımı süresi ise on yıldır.
Buna göre; disiplin suçlarına ilişkin mahkumiyet hükümleri, disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar ve idarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydına işlenemeyecektir.
MADDE 2- (1) 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası, 7417 sayılı Kanunun 46 ncı maddesiyle yapılan değişiklik sonucunda “(6) Kabahat dolayısıyla idarî para cezası veren kamu görevlisi, ilgilinin rıza göstermesi halinde bunun tahsilatını derhal kendisi gerçekleştirir.
Ayrıca, idari para cezası ise Kanunen Kabul Edilmeyen Gider (KKEG) olarak nazım hesaplarda izlenmiştir.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Turkiye.gov.tr adresinden giriş yapılan E-Devlet Kapısı'ndaki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden vergi borcu sorgulama ve detaylı bilgi almak mümkün oluyor.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Mahkemeler tarafından verilen idari para cezaları yine mahkemelerce ilgilisine tebliğ edileceğinden, mahkemelerce kovuşturmalar sırasında tespit edilen kabahatlere yönelik olarak verilecek idari para cezalarının hükmedildiği kararlarda, idari para cezalarının düzenlendikleri özel kanunlarda yer alan ödeme sürelerine de ...
Kabahatler Kanunu'nun 22 vd. maddelerinde idari yaptırım kararlarının kim tarafından verilebileceği düzenlenmiştir. İlgili madde aşağıdaki gibidir: Kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye ilgili kanunda açıkça gösterilen idari kurul, makam veya kamu görevlileri yetkilidir.
Ayrıca pek çok kamu kurum ve kuruluşundan yapılan işlemleri de e-Devlet'te bulabilirsiniz. Sabıka Kaydı vatandaşların kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine, mahkumiyetine ilişkin bilgilerin bulunduğu belgelerdir. Hem adliyelerden hem de e-Devlet'ten temin edilebilmektedir.
Kabahatler Kanunu uyarınca işlenen kabahat neticesinde kamu kurumlarınca uygulanan bir yaptırım türüdür. Mahkemelerce verilen bir para cezasıdır. Ödenmediği takdirde kişiye karşı icrai işlemler yapılabilmektedir. Adli sicile kaydedilir, ödenmediği takdirde hapis cezasına dönebilir.
Taksitlendirme talebinin kabul edilmesi durumunda idari para cezası dört eşit taksitte ve birinci taksit idari para cezasının ödeme süresi içinde, geri kalan üç taksit ise idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde cezayı veren birim tarafından belirlenecek sürelerde ödenir.
İdari Para Cezalarında faiz uygulaması bulunmamaktadır. İdari Para Cezalarında itiraz, dava açma süresi ve yeri hakkında bilgi verebilir misiniz? Cezalarına idari yaptırım tutanağının ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemelerinde dava açılabilir.
1. İdari Para Cezası Nedir? İdari para cezası, idari makamlar tarafından, konusu suç teşkil etmeyip kabahat olarak nitelendirilerek yasaklanan eylem ve davranışlar sonucunda doğrudan yetkili idari makamlarca verilen para cezalarıdır.
DMK'da sayılan suçlar dışında bir suç işleyip de cezası paraya çevrilen hükümlülerin memuriyete engel bir durumları yoktur. Çünkü Devlet Memurları Kanununda hangi suç ve cezaların memuriyete engel olduğu açık bir şekilde ifade edilmiştir.
Devlet Memurları Kanunu'nun Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel ve özel şartların yer aldığı 48. Maddesine bakıldığında idari para cezalarının memuriyete engel haller arasında bulunmadığı görülmektedir.
İdari Para Cezası, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre verilmektedir. Hukuk sistemimizde bu cezalara karşı itiraz yolu düzenlenmiştir. Bu cezaların iptali, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27.maddesi uyarınca genel itiraz yolu ile mümkündür.
Madde 10- (1) Türk Ceza Kanununun hata hallerine ilişkin hükümleri, ancak kasten işlenen kabahatler bakımından uygulanır. Madde 11- (1) Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmamış çocuk hakkında idarî para cezası uygulanamaz.
İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda, icra ve haciz işlemleri yapılmaktadır. İdari para cezaları mahkeme kararıyla verilmediğinden, herhangi bir hapis cezası söz konusu olmamaktadır. İdari para cezasını veren kurum, cezayı alan kişi aleyhine icra takibi başlatarak alacağını tahsil edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri