İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir.
için idrarın mesanede mümkün olan en uzun süre beklemiş olması(en az 4 saat) gerekmektedir.
Mesanede kalan idrar, böbreklere geri kaçabilir. Böbreklere geri kaçan idrar böbreklerde kalıcı hasar meydana getirebilir. Bu hasar da zamanla böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Uzun süre idrar tutmak idrar torbasında ki mikropların hızla çoğalarak idrar yolu ve böbrek iltihaplarının görülmesine neden olur. İdrar böbreklerden süzülerek mesanede birikir. Biriken ve uzun süre tutulan idrar, idrar kesesinde ki duyuları uyarır ve idrar yapma ihtiyacı duyulur.
İDRARI FAZLA TUTMANIN ZARARLARI NELERDİR? - Mesanede biriken idrar önce üreter denen idrar torbasıyla böbrekleri birleştiren kanala, ardından da böbreklere baskı yaparak ve bu yolla a kolayca mikroplarla buluşarak böbrek yetmezliğine kadar ileri boyutlara götürebilecek zararlar vermektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Gaz çıkarın: Bağırsaklarınızda biriken gaz, mesanenize ek baskı uygulayabilir. Bu basıncı gazı geçirerek hafifletmek sizi daha rahat hissettirebilir ve daha uzun süre idrarınızı tutmanızı sağlayabilir.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Çünkü idrarın mesanede uzun süre kalması, orada hastalık yapan bakterilerin artmasına, koruyucu hücrelerin bozularak idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına yol açar. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyondur.
Zamanında tedavi görmezseniz, kalan idrarın mesaneden böbreklere geri dönme ve hasara neden olma riski vardır. Akut idrar tutma, hayatı tehdit edici olabilir. Akut idrar tutma acil tıbbi yardım gerektirir ve genellikle mesaneyi boşaltmak için idrar yolu kateterizasyonuna ihtiyaç duyulur.
Sfinkteri gevşettiğimizde mesane çıkımı açılır ve aynı zamanda mesane duvarındaki adale kasılır ve idrarı dışarı iter. İdrarın tümü boşaldığında, sfinkter yeniden kapanır ve mesane duvarındaki kas kasılması biter ve gevşer. Mesanedeki idrar vücut dışına üretra denilen küçük bir tüple atılır.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
İdrar yaptıktan sonra sızıntı: Kişinin tuvalete gittikten sonra bile birkaç damla idrar sızıntısı yaşamasıdır. Bu duruma pelvik taban kaslarının zayıflaması veya prostat genişlemesi neden olur.
İşeme halinde idrar fıskiyeden çıkar şeklinde çatallı olarak akıyor ise bu mesanenin aşırı aktivitesinden ya da mesane çıkımında tıkanıklığa yol açan bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bunun ayırıcı tanısı hastanede yaptıracağınız birkaç basit testle ortaya konulabilir.
Çişinizin gelmesinin temel sebebi de bu tansiyon yüksekliğidir. Tansiyonununuz arttığı zaman böbrekler kanı olması gerekenden %20-30 daha fazla süzer ve hemen toparlayamaz. Bu yüzden kısa zamanda daha fazla idrar üretirsiniz. Orgazmdan sonra bunları atma ihtiyacı hissedersiniz.
Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Bir tıkanıklık, zayıf bir mesane kası, nörolojik bir problem veya ilaçların yan etkisi olabilir. Semptomlar rahatsız edici olabilir, çünkü insanlar idrar yapmaya başladıklarında idrara çıkmada zorluk çekebilirler ve ayrıca mesanelerini tamamen boşaltabilirler.
Harry'nin sözde "idrar terapisi" üzerine görüşleri sorulan Doktor Jeff Foster, “Kendi idrarınızı (veya başka birinin idrarını) içmenin veya vücudunuza sürmenin bilinen hiçbir sağlıklı tarafı yoktur. Hatta bakteri bulaştırma ihtimali de vardır” diyor.
Bir yetişkinin idrar kesesi yaklaşık 5-7 dl idrar barındırabiliyor ve boşaltımda itişler 2,5-3 dl gibi hissedilebilinir. Günde 4-8 defa idrara yapmak normaldir. Bir gün içinde normal idrar miktarı 1-2 litre gibidir ve idrarınızı sorun olmadan 3-4 saat tutabilmelisiniz.
Kendi idrarınızı içmenin hiçbir sağlık faydası yoktur; hatta bana kalırsa kişiye ciddi zararlar bile verebilir. İdrarınızı vücudunuza her koyduğunuzda, gerisingeri dışarı çıkacaktır ve hatta her seferinde daha da yoğun olacaktır. Bu, sağlığınız için iyi değildir ve sindirim kanalınıza zarar verebilir.
İdrar içmenin su içmekten daha kolay geldiğini söyleyen Carrie'ye göre idrarın tadı bazen tuzlu bazen de erik aromalı gazozu andırıyor. Hatta limonlu gibi geldiği de oluyor. Yediği besinlerin idrarın tadını etkilediğini, mesela çok sevdiği kuşkonmazı sırf idrarının tadını bozduğundan artık yemediğini de ekliyor.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır. Kanın filtre edilmesini sağlayan böbrekler, işlem sonrası oluşan ürik asit, kreatinin, hormon ve toksinleri vücuttan idrar yoluyla dışarı atar.
İdrar akış hızı:
Normal idrar yapma süresi ise 30 saniye yani yarım dakikadır. BPH'da prostat idrar yolunu tıkıyorsa bu değerlerde azalma gözükecek ve idrar yapma süresi uzayacaktır.
Belirli içecekler: Kahve, çay gibi idrar söktürücü özelliğe sahip kafein yönünden zengin içecekleri fazla tüketilmesi, idrar miktarını ve sıklığını artırır. Diyabet: Şeker hastalığı durumunda kandaki şeker oranı düzensiz olduğu için böbrekler normalden fazla çalışır ve vücuttan atılması gereken sıvı oranı artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri