Güneş Işınları Kadar Doğalı Yok Vücutta saç ve deriye rengini veren melanin adında bir pigment bulunmaktadır. Güneş ışınlarıyla buluşan melanin pigmenti, saç ve cilt renginde değişime yol açar.
Güneş ışığına maruz kalmak, saç foliküllerinin rengini doğal olarak açar, bu da saçını daha sarı hâle getirir. Güneşte ne kadar çok zaman geçirirsen saçların zamanla o kadar açık renk olur. Dışarıda olabildiğince çok zaman geçirirsen 1-3 hafta içinde saçının tonunun değiştiğini fark edeceksin.
Aslında güneşte saç rengimiz açılırken ten rengimizin koyulaşması durumu tamamen güneşten gelen mor ötesi olarak da adlandırdığımız UV ışınları ile vücudumuzda bulunan melanin pigmentinin ilişkisinden kaynaklanmaktadır.
Sarı saçlıların veya sarı-kızıl , kirli sarı veya kızıl saçlıların da aralarında olduğu , kimi açık saçlı çocukların saçları 10 yaşına varmadan koyulaşabiliyor. Asıl olaya gelecek olursak, saçların renk değiştirmesinin sebebi, bir tür melanin pigmenti olan ömelaninin salgısının devam etmesinin saçların rengini ...
Bütün saçlar zaman zaman çevresel kirleticilerin varlığından etkilenir. Sararır yıpranır, tülerir... Her saç farklı reaksiyon gösterebilir. Koyu renkli saçlarda bu etkileri pek gözlenemezken, gri ve beyaz saçlarda bu etki daha net gözlenir ve saça sarımsı bir görüntü verirler.
İlgili 26 soru bulundu
Saçınızı boyattıktan sonra yıkamak için en az 48 saat bekleyin. Renk iyice saça oturur.
4- Ve üstelik sarışınların saçları pek de çaktırmadan beyazlar :) Çünkü sarışınlar yaşlandıklarında saçları açık sarıya veya pirinç rengine doğru ağarır. Bu renk de zaten sarı olan saçlarının arasında pek de göze batmaz...
Bunun için adım adım ilerleyebileceğiniz, etkisi yavaş ve geri döndürülebilir ürünler her zaman daha avantajlıdır. Saça rengini açmak için saç açıcı, saç boyası da kullanabilirsiniz. Bunun yanında elma sirkesi, bal, tarçın, papatya suyu, limon suyu saçları doğal bir şekilde açmanıza yardımcı olur.
Boyalı saçın doğal rengine geri dönme süreci kişiseldir ve tam olarak ne kadar süreceği tahmin edilemez. Ancak bu süreç ortalama olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Sadece saçın uzamasına izin verildiğinde ve farklı bir uygulama yapmadığındaysa, saç yaklaşık 8-12 ay sonra kendi rengine dönebiliyor.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
Güneş, saç derisindeki sebum üretimini artırarak saçların daha nemli kalmasına da yardımcı olur. Güneşin saça faydaları, doğru miktarda ve doğru şekilde maruz kalındığında oldukça etkilidir. Güneş, saç derisindeki kan damarlarını genişleterek saç foliküllerine daha fazla besin ve oksijen taşınmasına yardımcı olur.
Ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında kıl kökündeki bu hücrelerin, deriyi korumak için yüzeye doğru yöneldiği, bunun da "renksizleşmeye" yol açtığı görüldü. Bu hücrelerden yoksun kalan kılın, zamanla beyazladığı belirlendi.
Denizden çıktıktan sonra güneşlenmeniz ya da güneşin altında vakit geçirmeniz durumunda deniz suyunun doğal saç renginizde açılma sağladığını gözlemleyebilirsiniz.
Yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalan saçlar, yavaş yavaş açılmaya başlar. Kuaförde yapılan röfle, gölge gibi işlemlerin temeli güneş etkisini taklit etmeye dayanır. Özellikle yaz aylarında normalden daha açık renkler tercih edilmektedir.
Güneşin ve deniz suyunun etkisi ile yıpranan saçlarınız için protein ve vitamin değeri yüksek besinler tüketmeniz çok faydalıdır. Meyve, sebze, balık, et ve süt ürünleri ile beslenmeye dikkat ettiğiniz zaman saçlarınız güçlü bir yapıya sahip olarak daha bakımlı görünecektir.
Saçlarınızı boyarken UV koruyucu ürünler kullanın.
Saçlarınızı boyarken UV koruyucu ürünler kullanmak, saçınızın renginin solmasını önleyebilir. UV koruyucu saç boyaları ya da UV koruyucu spreyler gibi ürünler, saçınızı güneşin zararlı etkilerine karşı korur.
Kahverengi saçları tek seferde sarıya boyamak mümkündür. Saç boyama işlemlerinde, saç cilası ve sarı saç dip boyası kullanılması gerekiyor. Saç cilası sarı boya için oldukça önemlidir. Saçlarını boyayacak olanlar saç cilalarını kullanarak boyanın daha etkili olmasını sağlayabilir.
Şampuanlardan saç boyalarına kadar çoğu saç ürünü saç beyazlamasına neden olabilir. Bu ürünlerin içinde bulunan zararlı kimyasallar, melanin seviyesini düşürür ve bu da saçlarınızın doğal rengini kaybetmesine yol açar.
Her şeyden önce şunu bilmen gerekir; siyah saç rengi tek bir uygulamada sarı tonlarına geçiş yapamaz. Yani, “kuaföre giderim, hemen saç rengim sapsarı çıkarım” gibi bir düşüncen varsa yanıldığını söylemeliyiz… Saç rengin ilk önce 7-8 tona kadar açılır sonrasında da adım adım, her uygulamada birkaç ton daha açılır.
Sarı veya sarı-kızıl saçlı çocukların saçları, bazen 10 yaşına gelmeden koyulaşmış olabiliyor. Bunun sebebi; ömelaninin salgısını büyüme sürecinde devam ettirmesi.
Boya ve oksidanla saç rengi açıldığında bu baz tonlar ortaya çıkar. Eğer saç rengi açıldıktan sonra turunculaşma ortaya çıktıysa, bunun nedeni baz saç rengindeki turuncu ve kırmızı alt tonların yeterli şekilde açılmamasından kaynaklanır.
Mevcut saç renginiz bu şekilde açılırken boya da istenen saç rengini oluşturur. Bu kimyasal boyama işlemi, başlangıçta istediğiniz saç rengini oluşturabilir. Bununla birlikte haftalar sonra bir renk geçişi fark edebilirsiniz ve saçlarınız hafif turuncu görünmeye başlayabilir. Aslında bu renk geçişi, beklenen bir durum.
Ipsos'un 34 ilden 16 bine yakın bireyle gerçekleştirdiği 'Türkiye'yi Anlama Kılavuzu' araştırmasına göre Türkiye'de doğal saç rengi sarı olanların oranı yüzde 4 seviyesinde.
Saç renginde ise, Türkiye'de insanların yarısından çoğunun (%62) saç renginin siyah veya koyu kahve olduğu tespit ediliyor. Sarışınların oranı sadece %4.
Dünyadaki en yaygın saç rengi siyah renktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri