Bitkiler idrardaki; * Fosfor ve potasyumdan hemen, * Azottan ise genellikle üre formunda olduğu için toprağa atıldıktan sonra yararlanabilmektedir. * Ahır gübresi içerisindeki idrar oranı ne kadar yüksek olursa gübre o ölçüde kaliteli olur.
Amonyaktan nitratı ayrıştırılan ve bakteriden arındırılan idrar, tarımda kullanılabilecek gübreye dönüşüyor.
Organik bahçeciler doğadan gelen nimetleri kaybetmek istemezler ve nitrojen zengini idrar da bunlardan biri. Herkesin idrarı farklı tabii ki, ama genelde idrarın AFP (azot-fosfor-potasyum) oranı 11-1-2 olarak kabul ediliyor. Özellikle yeşil ve yapraklı mısır gibi bitkiler için idrar oldukça yararlı.
Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, kimyasal gübre kıtlığı devam ederken, insan idrarını geri dönüştürme süreci olan peecycling, besin açısından zengin mahsullerin verimini artırabilir.
Doğal ya da diğer adı ile organik gübre hayvan gübresi, yeşil gübre, hümik asit, kompost ve torf ve benzerleridir. Kullanımda en çok tercih edilen doğal gübre hayvan gübresidir. Hayvanın dışkısı ve idrarının yanı sıra saman ve yataklık malzemelerin karışımı ile oluşur.
İlgili 16 soru bulundu
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
4 kişilik bir aile yılda 1 ton kaka, 2 tondan fazla çiş ve 1 ton civarı yemek artığı üretebilir. Tüm bu artıklar gübreye çevrildiğinde 2 aileye yetecek ürünü yetiştirmek için gerekli gübre hazır. İnsanoğlu en iyi yiyecekleri yediği için de bu gübre, koyun veya inek gübresinden çok daha kaliteli olacaktır.
Quaternary Science Reviews isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada elde edilen fosilleşmiş dışkı örneklerindeki koprostanol ismi verilen organik moleküller incelendi. İnsan ve hayvan dışkısında bulunan bu organik moleküller, yüksek kolestrollü gıdaların tüketilmesiyle ortaya çıkıyor.
Nasıl yapılıyor? Spade'in şirketinin uyguladığı yöntemde cesetler, içi alfalfa (kaba yonca), odun yongası ve saz dolu çelik bir konteynere koyuluyor. Konteynerin kapağı kapatılarak 30 gün bekleniyor ve ceset bu süre içinde doğal yollarla çözünerek sonunda "iki el arabasını" dolduracak miktarda toprağa dönüşüyor.
İdrar kültürü sayesinde az bir miktar idrar ince besiyeri tabakası olan agarlara ekilir.
· Saksı çiçekleriniz için özellikle sigara külleri oldukça faydalıdır.
Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
İdrar oluşumu, vücutta mineral ve diğer maddelerin dengesinin sağlanmasında etkilidir. Vücutta olması gerekenden fazla olan veya vücuda zararlı olan maddeler idrar yolu ile dışarı atılır. İdrar, içinde erimiş ya da süspansiyon durumunda bulunan birçok maddeyi uzaklaştırır.
Her gün besinler yoluyla alınan 35 ile 100 gram ve vücutta sentezlenen 100 ile 200 gram protein sindirime uğrar. Açığa çıkan azot, sindirilmemiş protein olarak dışkı yoluyla atılırken, idrarda da üre ve ürik asit olarak görülür. Protein metabolizmasının son ürünü olan üre, idrardaki azotlu bileşiğin çoğunu oluşturur.
Bu gibi durumlarda Üre gübresi yerine CAN %26 gübresi tercih edilmelidir. Aynı zamanda tek üst gübreleme yerine gübre miktarı 2-3 kısma bölünerek uygulanmalıdır. Tahıllarda, ekimle birlikte Amonyum Sülfat (AS) ve Üre gibi topraktaki kaybı daha az olan azotlu gübreler kullanılır.
Her iki deneme yılında da çay atığı çiftlik gübresinden daha yüksek, bitki başına verim, meyve ağırlığı ve SÇKM değerleri vermiştir. Elde edilen bulgular, çay atığının çilek yetiştiriciliğinde çiftlik gübresine alternatif bir organik gübre olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Kaka, gıdamızı metabolize eden bağırsaklarımızın son ürünüdür ve emilmeyen materyal, mikrop ve sudan oluşur. Her hafta ortalama kişi 500 ila 1,100 gram dışkı üretir.
Söz konusu siyah renk, üst gastrointestinal sistemde meydana gelen kanama sonucunda sindirim boşluğuna akan kandan kaynaklanır. Sindirim sisteminde buluna kan mide asidi ve bağırsak enzimlerince sindirilmesi sonucunda siyah, zift gibi yapışkan bir karakter kazanır.
Hayvanlardan elde edilen dışkılara bu ünitede karbon- azot düzenleyici ve nem absroblayıcı maddeler karıştırılarak ön işlem uygulanır. Alternatif olarak fanlı seperatörler yardımıyla taze dışkıdaki nemin bir bölümü uzaklaştırıldıktan sonra da mevcut C/N oranı dikkate alınarak katkı materyali ilave edilebilir.
Büyükbaş hayvan dışkıları, ancak doğru kompostlaştırma (fermentasyon) süreçlerinden geçirildikten sonra “gübre” olarak adlandırılabilirler. Yanmış gübre ne demek? Büyükbaş ya da küçükbaş fark etmeksizin, toplanan hayvan dışkılarının bir yığın haline getirilerek mikroorganizmal faaliyet başlatılır.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
İlk sulamada Süper İnci gübresi meyveler kendini göstermeye başladıktan sonra da Bestcalni ve Forcefulamino, meyve döneminde Potasyum Nitrat, K- Humat, Calciforce ile Micro gübrelerini tavsiye edebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri