Fransa'daki OCAPI programında araştırmacı olan Fabien Esculier, Euronews'e idrarın azot, fosfor ve potasyumla dolu, besin açısından zengin bir alternatif olduğunu söyledi. Esculier, insan atıklarının amonyak içeren sentetik gübrelerden daha az kirletici olduğunu açıkladı.
İnsan idrarı barındırdığı nitrojen, potasyum ve fosfor miktarlarının birbirine oranı ele alındığında, günümüzde kullanılan diğer gübrelere oldukça yakın özellikler gösterir.
Organik bahçeciler doğadan gelen nimetleri kaybetmek istemezler ve nitrojen zengini idrar da bunlardan biri. Herkesin idrarı farklı tabii ki, ama genelde idrarın AFP (azot-fosfor-potasyum) oranı 11-1-2 olarak kabul ediliyor. Özellikle yeşil ve yapraklı mısır gibi bitkiler için idrar oldukça yararlı.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
Her gün besinler yoluyla alınan 35 ile 100 gram ve vücutta sentezlenen 100 ile 200 gram protein sindirime uğrar. Açığa çıkan azot, sindirilmemiş protein olarak dışkı yoluyla atılırken, idrarda da üre ve ürik asit olarak görülür. Protein metabolizmasının son ürünü olan üre, idrardaki azotlu bileşiğin çoğunu oluşturur.
İlgili 42 soru bulundu
İdrarın içerisinde bulunanları şöyle özetleyebiliriz: Amonyak (%0.05) Sülfat (%0.18) Fosfat (%0.12)
➢ Sağlıklı bir insanın idrarında su, üre, ürik asit, kreatinin K+,Na+,CL-, fosfat ve sülfatlar bulunur.
Yani torf gübresi dünyada şuanda bilinen en değerli biyolojik organik gübresidir" dedi. Gübre sayesinde kış aylarında yaz kalitesinde meyve üretilebileceğinin altını çizen Aşçı; "Bu gübre uzun yıllar boyunca göllerin dibinde biriken bitki artıklarının mikroorganizmalardan oluşan bir gübre çeşididir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
İdrar kültürü sayesinde az bir miktar idrar ince besiyeri tabakası olan agarlara ekilir.
İdrar kültürü testi de, idrar içerisinde bulunan mikrop ya da enfeksiyona sebep olabilecek bakterileri tespit etmek amacı ile yapılmaktadır. İdrar kültürü sonuçları enfeksiyonu tedavi etmede hangi ilaçların en etkili olacağının belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
Ayrıca az meyve veren ağaç diplerine bal şerbeti dökülebilir. Baldan alınan besin ağaçların uç dallarına kadar uzanarak daha sağlıklı olmasını sağlar. Böylelikle besin ve su yetersizliğinden kaynaklanan meyve verememe sorunu kolayca çözülür.
Bu gibi durumlarda Üre gübresi yerine CAN %26 gübresi tercih edilmelidir. Aynı zamanda tek üst gübreleme yerine gübre miktarı 2-3 kısma bölünerek uygulanmalıdır. Tahıllarda, ekimle birlikte Amonyum Sülfat (AS) ve Üre gibi topraktaki kaybı daha az olan azotlu gübreler kullanılır.
Yüksek asitli veya alkali idrar, köpeğinizin idrar yaptığı bahçe alanlarındaki çimleri olumsuz yönde etkileyerek toprağın pH'ını değiştirebilir. Bazı insanlar dişi köpek idrarının çimlerde erkek köpek idrarından daha fazla sorun yarattığına inanır.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Güvercin gübresi tarımın dışında süs bitkilerinin üretiminde de kullanılır. Güvercin gübresinin kullanımının fazla olduğu bölgelerde yetiştirilen bitkilerde vejetatif gelişimi çok olur, bitkilerde olumsuz durumlara karşı direnç artar ve ürün kalitesinde iyileşme görülür.
Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, kimyasal gübre kıtlığı devam ederken, insan idrarını geri dönüştürme süreci olan peecycling, besin açısından zengin mahsullerin verimini artırabilir.
Amonyum Nitrat (%33AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Çiftçilere satış yapılmayacaktır. Diğer yandan tarımsal amaç dışı kullanım için satış ve sevkiyatlarda ilgili firmalar bakanlığımızdan izin almaya devam edeceklerdir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
İdrar yolları normalde herhangi bir bakteri içermez bu nedenle çok az sayıda bakteri ile bile ciddi enfeksiyonlar yaşanabilir. İdrar yollarının bağırsaklara olan komşuluğu nedeniyle idrar yollarındaki en önemli enfeksiyonlar genellikle bu bölgenin bakterileri ile oluşmaktadır.
Sağlıklı bir insanın idrarında mikrop (bakteri) bulunmaz. İdrar yolundaki; böbrekler, üreter ve mesanenin herhangi birinde enfeksiyon oluşması hepsine etki eder.
Normal idrarda bulunan organik maddeler azotlu organik maddeler azotsuz organik maddeler bulunmaktadır. Normal idrarda bulunan azotsuz organik maddeler; glukuronik asit, oksalik asit, sitrik asit, laktik asit, fenoller, krezoller, steroidler ve diğer hormonlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri