Çok uzun cümlelerden kaçınılmalı ve anlatım bozukluklarına dikkat edilmelidir. Hikayenin karakterler, olaylar, mekanlar ve zaman bakımından iç tutarlılığının sağlanmasıdır. Karakterlerin özellikleri, mekan ve zamanla uyumlu olmalıdır. Tutarlı olmayan bir hikaye, okuyucuyu rahatsız eder ve gerçekçiliğini kaybeder.
Özetle, hikaye yazım sürecinde olay örgüsü belirlenirken hedef kitle, konu seçimi, hikaye türü, karakterler ve anlatıcı bakış açısı göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu unsurlar, hikayenin başarılı bir şekilde okuyucuya aktarılması için önemlidir.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Hikayeler genel olarak bir ya birinci kişi ağzıyla anlatılır ya da üçüncü kişi ağzı üzerinden anlatım yapılır. Bu durum hikaye anlatacak olan kişiye bağlı olarak değişir.
Kısa öykü, genellikle 8.000 kelimeden uzun olmayan bir kurgu parçasıdır. Kısa öykülerin çoğu sadece 2.000 ila 5.000 kelime arasıdır ancak; Mikro kurgu 500'den az olabilir ve; Daha uzun bir “kısa” hikaye 20.000 kadar olabilir (Unutmayın!
İlgili 19 soru bulundu
Hikaye yazmaya başlamadan önce ana tema, konu ve karakterler belirlenmelidir. Yazılacak hikayenin temelini oluşturan konu, yazarın yaşadığı, gözlemlediği veya hayal gücünün eseri olan olaylardan seçilebilir. Gözlem ve anılar, konu seçimi açısından önemli bir kaynaktır.
Roman, hikâye, deneme, makale, gezi yazısı gibi türlerde ise sayfa sayısı en az 48 sayfa (3 forma) olmalıdır. 48 sayfanın altındaki eserlerde kitabınızın sırt kısmı çok ince olacak ve kitabın okunurluğu okur açısından zor olacaktır.
Üçüncü kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar; daha çok duyduklarını ya da uydurduklarını yazarken üçüncü kişili anlatımı kullanırlar. Bu anlatım genellikle masallarda, fıkralarda, romanlarda, hikayelerde... vb. kullanılır.Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır.
Sınırlı üçüncü şahıs anlatıcı, bir öykünün bir üçüncü şahıs tarafından; fakat sadece bir karakterin bakış açısından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı diğer karakterlerin duygu ve düşüncelerini de bir karakterin bakış açısından anlatır.
Öykü zaman içerisinde ikiye ayrılmıştır; olay hikâyesi ve durum hikâyesi.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
HİKAYE UNSURLARI (Olay, yer, zaman ve kahramanlar) - YouTube.
Öykü anlatıcılığı bir müdahale tekniği özelliği taşımasının yanı sıra çocukların sıkıntılarının betimlenmesine ilişkin bir değerlendirme aracı olma özelliği de taşımaktadır. Çocukların çeşitli psikolojik sıkıntılarıyla çalışırken öykü anlatıcılığı tekniğini kul- lanmanın birçok yararı bulunmaktadır.
Hikayenin olay örgüsü öyküleme anlatım biçimiyle okuyucuya aktarılırken yanında da betimleme kullanılıp tasvirler okuyucunun zihnide canlandırılır. Sade ve yalın bir dil. Kullanılan açık ve sade bir dil, karmaşıklığa neden olmaz ve akıcılığı sağlar. Hikayeyi okuyan kişiler de büyük bir keyifle okumalarını sürdürürler.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
1. kişi ağzından yapılan anlatımda kişi olayların içinde olabilir veya bizzat yaşayabilir. Genelde anı, günlük ve seyahat yazıları bu anlatımla yapılır. Birinci kişi ağzından yapılan anlatımlarda daha çok 1. tekil şahıs (ben) ve 1. çoğul şahıs (biz) kullanılır.
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir. Örnek olarak: Sen bunun gibi bir yerde sabahın bu saatinde olacak biri değilsin.
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Hikâyeye bakan kişilerin sıralamasında ilk etkenin profile yapılan ziyaret sıklığı olduğu düşünülüyor. Kişi, hikâye paylaşan kullanıcının profilini sıklıkla ziyaret ediyorsa, hikâye sıralamasında en üstte çıkıyor.
Hikaye kelimesi, TDK'ya göre, hikâye şeklinde yazılır. Kelimenin doğrusu şapkalı 'a' harfi ile kullanılmasıdır.
"story" teriminin Türkçe İngilizce Sözlükte anlamları : 28 sonuç story i. story i. story i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri