✔ İdrarda organik madde olarak üre, ürik asit, amonyak, kreatin, vitamin bulunur.
Amonyak, proteinin sindirimi sırasında vücudumuz tarafından üretilen atık bir üründür. Normalde amonyak karaciğerde işlenir ve burada üre adı verilen başka bir atık ürüne dönüşür. Üre vücuttan idrarla geçer. Vücudumuz amonyağı işleyemez veya ortadan kaldıramazsa, kan dolaşımında birikir.
➢ Sağlıklı bir insanın idrarında su, üre, ürik asit, kreatinin K+,Na+,CL-, fosfat ve sülfatlar bulunur.
Vücudun su kaybetmesi, homeostatik dengenin bozulmasına sebep olacağından amonyağın büyük bir kısmı karaciğerde üre ve biraz da ürik aside çevrilerek vücuttan atılır. İnsanda amonyağın bir kısmı, tuzların fazlası, su ve ilaç gibi maddeler, ana azotlu atık olan üre, idrar şeklinde böbreklerden atılır.
İdrarın % 95-96'sı su, kalanı çözünmüş maddelerdir. Normal idrarda glukoz ve plazma proteinleri bulunmaz. Kan plazması böbreklerden geçerken bazı zararlı maddeler buralarda tutularak idrarla dışarı atılır.
İlgili 23 soru bulundu
Vücut susuz kaldığında, idrarın koyu renkli, yoğun ve kötü kokulu oluşmasına neden olur. İdrarın seyrelmesi için gerekli olan yeterli su bulunmadığında amonyak kokusuna benzer bir koku meydana gelir. Bu durumu önlemek içinse her gün yeteri kadar su tüketmek şart.
Sağlıklı bir insanın idrarında mikrop (bakteri) bulunmaz. İdrar yolundaki; böbrekler, üreter ve mesanenin herhangi birinde enfeksiyon oluşması hepsine etki eder.
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.
Amonyak, göze nüfuz etme ve göze zarar verme eğiliminde olup, etkisi diğer alkalilere göre daha fazladır. Havadaki düşük konsantrasyonlarda bile (50 ppm) hızlı bir şekilde göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürme ve bronşların daralmasına sebep olur.
Üre Döngüsü karaciğerde gerçekleşir ve toksik bir madde olan amonyağın daha az toksik bir madde olan üreye çevrilmesini sağlar. Daha sonra üre kana verilerek böbreğe gönderilir, oradan da idrar ile vücuttan atılır.
Normal olarak idrarda az miktarda amino asit bulunur. Ancak amino asit oranının yükselmesi durumunda metabolizma bozuklukları, kronik karaciğer hastalıkları ve böbrek bozuklukları görülebilir.
Ürik asit ise, hücre çekirdeğinin proteinlerinin parçalanması ürünü olarak idrarda bulunur. Bunların yanı sıra idrarda sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi elektrolitlerde bulunur. İdrarın en büyük kısmını (yaklaşık %95) bu maddelerin atılmasına eşlik eden su oluşturur.
Normal idrarda bulunan organik maddeler azotlu organik maddeler azotsuz organik maddeler bulunmaktadır. Normal idrarda bulunan azotsuz organik maddeler; glukuronik asit, oksalik asit, sitrik asit, laktik asit, fenoller, krezoller, steroidler ve diğer hormonlar.
Humusça zengin topraklarda, deniz suyunda, bitkilerde, yanardağ gazlarında amonyak bulunur.
İdrar, üre adı verilen bir amonyak yan ürünü içerir. İç çamaşırınızda veya vulvanızın çevresinde idrar birikmesi kimyasal bir koku yayabilir. Unutmayın, kuvvetli amonyak kokan idrar dehidratasyon (sıvı kaybı) belirtisidir. Bakteriyel vajinozisde bu kokuya neden olabilir.
Hepatik ensefalopati, bilinç bulanıklığı, uyku eğilimi ve ileri aşamada komaya neden olan ve tedavi edilemezse ölümle sonlanabilen bir klinik tablodur. Bebeklerde ve çocuklarda amonyak yükselmesi, tekrarlayan kusma, irritasyon ve letarji ile karakterizedir.
Çamaşır suyu ve amonyak
Birçok cam ve pencere temizleyicisi amonyak içerir. Bu nedenle bunları asla çamaşır suyuyla karıştırmayın. Birçok kişi çamaşır suyu ve amonyağın karıştırılmasının klor yapacağını düşünüyor ancak bu yanlıştır.
Amonyum hidroksit – yaygın olarak ev tipi amonyak olarak bilinir – küvetler, lavabolar, tuvaletler, tezgahlar ve fayanslar dahil olmak üzere çeşitli yüzeyleri temizlemek için kullanılan birçok ev temizlik ürününde bulunan bir bileşendir.
Amonyak, en fazla gübre üretiminde ve gübre olarak kullanılır. Azotlu gübre ve nitrik asit üretiminde başlangıç maddesidir. Sıvı amonyak, toprağa doğrudan dökülebilir. Amonyum nitrat ve amonyum fosfat gibi tuzları da gübre olarak kullanılabilir.
Karaciğer, amino asit metabolizmasında da görev alır. Amino asitlerin deaminasyonu ve transferaz tepkimeleri sonucu açığa çıkan ve toksik bir madde olan amonyağı, üreye çevirerek, kan pH'sının değişmesini önler.
Soğutma sistemleri yardımıyla, soğuk hava depolarında ve sanayide soğutulması istenilen makinelerde sıklıkla kullanılır. Amonyum Nitrat ve Amonyum Sülfat: Gübre yapımında kullanılan amonyağın, oksitlenmiş türüdür. Nitrat asidi olarak ortaya çıkan bu bileşim, tuz olarak ortaya çıkar ve toprağa dökülür.
Amonyak, alkali özelliklere sahiptir ve aşındırıcıdır. Amonyak gazı suda kolayca çözülerek amonyum hidroksit, kostik bir çözelti ve zayıf baz oluşturur.
İdrarda glukoz (glukozüri), yapılmış durumda olan idrar tahlili neticesine göre idrarda glukoz (şeker) bulunması durumudur. Diyabet (şeker ) hastalığının önemli belirtilerinden biri olarak görülmektedir.
Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır. Kanın filtre edilmesini sağlayan böbrekler, işlem sonrası oluşan ürik asit, kreatinin, hormon ve toksinleri vücuttan idrar yoluyla dışarı atar.
İdrar pH değerinin asidik seviyede olması sağlıksız bir vücut durumunun göstergesidir. Başta kanser olmak üzere, kemik erimesi, obezite, eklem ağrıları, kireçlenme, böbrektaşı, tip2 diyabet, uykusuzluk, kronik yorgunluk gibi hastalıkların başınıza gelme olasılığı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri