Hafif düzeyde genital organ sarkması (POP) olan veya organ sarkması olmadan gerçek tipte stres inkontinans sorunu yaşayanlar için lazer iyi bir tedavi şeklidir. Lazer, idrar kaçırma tedavilerinde ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.
Uygulanacak lazer foto termal etki ile, kolajen dokuların üretimi arttırılmakta ve bu dokuların üretimi arttırılarak idrar torbasını yerinde tutan, aynı zamanda destekleyen vajen ve pelvik kaslarda sıkılaşma sağlanmaktadır. Böylece idrar kaçırma şikayetleri tedavi edilmektedir.
Lazerle İdrar Kaçırma Tedavisi Ne Kadar Sürer? Lazerle idrar kaçırma tedavisi iki, üç seans kadar sürer ve her seans yaklaşık 20 dakika ile yarım saat aralığında gerçekleşir. Her seans aralığı 3 ila 4 hafta arasında gerçekleşir.
Kadınların problemlerinden birisi olan İdrar Kesesi Sarkması (Sistosel ), Sistosel onarımı ameliyatı son derece kolay ve risksiz bir ameliyattır.
İdrar torbası sarkması tedavi edilmezse bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sık idrara çıkma ve inkontinans (idrar kaçırma) gibi semptomlar ortaya çıkabilir. İdrar torbası sarkması olan kişilerde enfeksiyon riski de artar. Ayrıca bu durum böbrek fonksiyonlarında bozulmaya da neden olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Genellikle ameliyat vajinal olarak yapılır ve sarkmış mesanenin dikişler kullanılarak tekrar yerine kaldırılmasını ve fazla vajinal dokuların çıkarılmasını içerir. Doktorunuz, vajinal dokularınız çok ince görünüyorsa, vajinal dokuları güçlendirmek ve desteği artırmak için özel bir doku grefti türü kullanabilir.
İdrar kesesi sarkması ameliyatı lokal anestezi kullanarak yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Ancak doktorun tavsiyesi doğrultusunda genel anestezi de uygulanabilir. Ameliyat sonrasında hastaların bir gece gözlem altında tutulması ve doktorların önerisiyle bir gün sonra taburcu olmaları gerekir.
Ancak rahim, idrar torbası ve barsak sarkması için bu işlem kesin tedaviyi sağlamamakta ve maalesef bir müddet sonra hastalar tekrar sarkıklık şikayeti ile başvurmaktadır. Rahim, idrar torbası ve barsak sarkmasında kesin tedavi için askı (mesh) ameliyatları kesin tedaviyi sağlar.
Bu gibi durumlarda şişen idrar torbası sebebiyle idrar kaçırma rahatsızlığı görülebilir. Mesane sarkmasının ileri derecelerinde ise özellikle ıkınma esnasında mesane vajinanın dışına kadar çıkabilir. Bu gibi durumlarda kişi idrarını yapmakta güçlük çekebilir. Sonucunda ise kişide böbrek rahatsızlıkları görülebilir.
İdrar torbası sarkması ve diğer vajinal sarkmalar estetik hoşnutsuzluğun yanı sıra cinsel hayatta sorun yaşanmasına da neden olur. Cinsel haz yaşanamaz ve kadınlarda psikolojik sorunlara yol açabilir.
İdrar kaçırma tedavi edilmediği durumlarda, cilt üzerinde kızarıklık, enfeksiyon ve cinsel isteksizlik gibi biyolojik sorunları beraberinde getirebilir. Aynı zamanda depresyon, stres gibi psikolojik etkileri de görülebiliyor.
Hastaların çoğunda idrar kaçırma farklı tedavi seçenekleri ile tedavi edilebilir. Bu tedavi seçenekleri; pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi, ilaç tedavileri veya cerrahi tedavilerdir.
İdrar kaçırma sorunu, genellikle basit ilaç tedavileri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen egzersizler ile tedavi edilebilir. Ancak egzersiz ve ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir.
Bununla birlikte, hiçbir ameliyat risksiz değildir ve olası komplikasyonlar şunlardır: Ameliyat sonrası mesane irritabilitesi (aciliyet semptomları veya aşırı aktif mesane) (% 5-10). Daha fazla ameliyat gerektirecek vajina, mesane, üretra veya kan damarlarında hasar riski (% 2-3). İdrar yolu enfeksiyonu riski (% 1-5).
Hasta jinekolojik masaya sırt üstü yatırılır. Bacakları bacaklıklara kıvrılarak, dışa açılmış şekilde yerleştirilir. Sistoskopa jel sürülür böylece sistoskop daha rahat ilerletilir. Sistoskop üretradan ilerletilerek mesaneye yerleştirilir.
Fizik muayenede hasta ıkındırıldığında mesane vajen ağzında görülebilir. Şiddetli olgularda ise mesane vajen dışına çıkar ve direkt olarak gözle görülür. Hasta hem öykü hem de fizik muayene ile değerlendirildikten sonra tedavi prensipleri belirlenir.
KEGEL EGZERSİZLERİ; PELVİK TABANI KUVVETLENDİRME
İdrar kesesinde sarkma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle pelvik kasları kuvvetlendiren bir egzersiz programı özellikle erken aşamadaki şikayetlerde düzelmeye neden olur ve hastalığın ilerlemesini geciktirebilir.
Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve kasık bölgesinde ağrı gibi şikayetlerle kendini gösteren mesane sarkması kadınlar arasında yaygın şekilde görülebiliyor.
Belirtiler: İdrara sık sık çıkma isteği. Gülme, öksürme ve hapşırma esnasında idrar kaçırma. Cinsel ilişki sırasında idrar kaçırma.
Kegel egzersizine başlamadan önce tuvaletteyken idrarınızı tutmayı ve bırakmayı denemelisiniz. İdrarınızın istemsizce dışarı çıkışına neden olan kasları bir şekilde uyararak daha güçlü hale getireceğiniz bu uygulama sayesinde, egzersizler tamamlandığında sosyal yaşantınızda daha sorunsuz bir süreç yaşayacaksınız.
İdrar torbaları tamamı dolmadan boşaltılmalı, günlükte değiştirilmelidir. İdrar sondası ne zaman değiştirilmelidir ? Normal sondalar 3 günde bir değiştirilmelidir. En uzun ömürlü kalıcı sondalar silikonlu foley sondalardır.
Mesanenin alınması bazen kanser dışı nedenlerden dolayı da gerekebilir. Örneğin mesane tüberkülozu gibi enfeksiyonlar, beyin ya da omurilik yaralanmalarına bağlı idrar kesesinin hacminin aşırı derecede azaldığı durumlarda mesanenin alınması gerekebilir.
İdrar kaçırma problemi olan kadınların üroloji ya da kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gitmesi gerekmektedir.
Özellikle, yaşı ilerlemiş bazı kadınlarda ve normal doğum yapmış kadınlarda vajinal sarkma az da olsa görülebilecek bir rahatsızlıktır. Ancak, orta ve yüksek derecede rahim sarkması rahatsızlıklarında cinsel yaşam oldukça etkilenmektedir. Bu aşamada ise mutlaka tedavi gerçekleşmektedir.
Bu patoloji için en çok tercih edilen cerrahi yöntemi transobturator tape ve transvajinal tape ameliyatlarıdır. Bu ameliyat dışarıdan belli olmayan ve vajinadan yapılan yaklaşık 2 cm'lik kesi ile idrar kanalına (üretra ortası) yerleştirilen askılar ile uygulanır. Genel ya da spinal anestezi ile gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri