İdrar yolunda oluşan tıkanıklığın olmuş olduğu seviyelerin üzerlerinde idrar yollarında genişlemeler izlenmektedir. Çift taraflı olan tıkanmalarda hasta idrarını çıkaramamktadır. Bu tıkanmalar böbrek veyahut böbreklerin daha az çalışmasına, bazı durumlarda ise hiç çalışmamasına neden olacaktır.
Bunlardan bazılarını kısa başlıklar ile sayacak olursak; karın bölgenizde ağrıma, sık idrara çıkmak istemek, idrar yaparken zorlanmalar, idrar yapamama durumu, idrar akımında oluşan yavaşlık, idrarınızın sıçraması, idrar yaptıkran sonra damlama, kokusu ağır olan idrar, bulanık veyahut kanlı idrar ve idrar yaparken ...
İki temel girişim yöntemi vardır. Bunlar böbrek içine kateter konularak idrarın dışarı alınması işlemi olan perkütan nefrostomi ile birlikte böbrek ile mesane arasında uzanacak şekilde yerleştirilen double J kateter ya da üreteral stent uygulamalarıdır.
İdrar yollarında tıkanmanın tedavisi nedene yöneliktir. Kalıcı tedaviden önce geçici tedavi (örneğin idrar kesesine sonda konması) ile idrar akımı sağlanmalıdır. Böbrek yetmezliği var ise ona yönelik tedavi planlanır.
Tanı için sistoskopi ve ürodinami gereklidir. Özellikle tıkanıklığın ürodinami ile gösterilmesi şarttır. Darlık ya da tıkanma gösterildikten sonra üretranın hastalıklı yani dar bölümü çıkarılmalı ve ağız içi, vajen mukozası gibi farklı dokulardan çıkarılana alana yama yapılarak idrar kanalı yeniden tamir edilmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Bir tıkanıklık, zayıf bir mesane kası, nörolojik bir problem veya ilaçların yan etkisi olabilir. Semptomlar rahatsız edici olabilir, çünkü insanlar idrar yapmaya başladıklarında idrara çıkmada zorluk çekebilirler ve ayrıca mesanelerini tamamen boşaltabilirler.
Hastalık bol sıvı alarak kendiliğinden geçebilir, zaman zaman antibiyotik tedavisine de gerek duyulabilir.
Üreterin tıkanması enfeksiyona ve piyelonefrite de yol açabilir. Piyelonefrit, tıkalı idrar kanalının yol açtığı enfeksiyon ve bakteriler nedeniyle böbrekte iltihaplanma görülmesi şeklinde tanımlanabilir. Piyelonefrit ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğine de neden olabilecek bir rahatsızlıktır.
Böbrek taşı idrar yollarını tıkayarak idrarın vücuttan atılmasında sıkıntılara yol açabilir.
Üretrada skar dokusunun neden olduğu idrar kanalı darlığı, tıkayıcı ve tahriş edici üriner semptomlara neden olur ve tedavi edilmezse nihayetinde böbrek kaybı gibi hayati bir komplikasyona yol açabilir.
İdrar sondası takıldıktan sonra önemli olan idrarın gelmesidir. İdrar geldiği sürece ve enfeksiyon belirtileri olmadığı sürece sorun yoktur. Fakat zaman zaman sondada tıkanma durumları söz konusu olabilir. Bu tıkanmalar mesane içerisinde bulunan sondanın etrafında oluşan partiküllerden kaynaklanabilir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Böbrek ve Mesane Ultrasonu
Yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanılarak, mesane ve böbreklerin büyüklüğünü, şeklini gösterir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek kitle, taş, kist, tıkanıklık ve anormallikleri kontrol eder.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
İdrar yolu kanser belirtileri arasında çok sık rastlanan semptomlardan bazıları; kansızlık, iştah kaybı, vücutta iltihaplanma, sebepsiz kilo kaybı, sırtın belirli bir kısmında ağrı hissiyatı, idrarda kana rastlaması şeklinde görülebilmektedir. Bu kanamalar genel olarak ağrısız bir biçimde görülmektedir.
Böbrekteki taşların idrar yolunu tıkaması ve idrar kesesine idrarı taşıyan yol olan üreterlere ilerlediğinde ise, taşın seviyesine göre şiddetli, bazen dayanılmaz yan ağrısı, bulantı, kusma, karında şişkinlik, kasığa vuran ağrı, sık idrara çıkma gibi şikayetlere sebep olabilir.
Taşın boyutu (özellikle enine boyutu) 6 mm ve altında ise ilaç tedavisi yardımı ile 15 gün içinde kendiliğinden düşmesinin ihtimali %65-70 civarındadır. b.
Üretra darlığı, üretra adı verilen idrar yolu yapısında çeşitli nedenlerle darlık oluşmasını ifade eder. Üretra darlığının nedeni bu yapının ödem, geçirilen operasyonlar, travma veya enfeksiyon nedeniyle hasarlanmasından kaynaklanabilir.
Tedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hikayesi olanlarda ayak ve karın bölgesini üşütmek enfeksiyon ataklarını tetikleyebilir. Ancak bağışıklık sistemi kuvvetli erişkinde yeni idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna neden olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Böbrekler ve mesane kontrolü yapılmalı. Taş, şişme, kitle, böbrek yetmezliği araştırılmalıdır. Bazı hastalarda kronik idrar yapamama hiç bir şikayete yol açmazken- bazı hastalarda mesanede aşırı büyüme, böbrek ve kanallarda şişme hatta böbrek fonksiyon kaybı yapabilir.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri