Tedavi edilmezse, idrar yolu enfeksiyonu daha da büyük bir sorun haline gelebilir ve sonunda bir böbrek enfeksiyonuna ve buna eşlik eden şiddetli ağrıya ve titremeli ateşe yol açabilir.Üriner sisteminizin daha fazla zarar görmesini önlemek için, bir idrar yolu enfeksiyonu tanımladığınız anda tedavi etmeniz önemlidir.
İdrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer sorusuna "Tedavi edilmezse, bir idrar yolu enfeksiyonu kendi başınıza savaşması genellikle yaklaşık üç ila yedi gün sürer" dedi.
Tedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Mikropların yerleştiği bu bölgede zamanla iltihap oluşumu gözlenebilir ve bu iltihaplar sıklıkla alt idrar yolu bölgesinde ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkan iltihabın mesaneyi etkilediği durumlarda kişide sistit hastalığı görülebilir.
Hemen tedavi edilirse, idrar yolu enfeksiyonu kalıcı hasar bırakmaz. Ancak idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse, enfeksiyon böbreklere ve vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabilir. Böbrek enfeksiyonunun en sık görülen belirtileri ateş ve böbreklerin bulunduğu bölgede ağrıdır.
İlgili 40 soru bulundu
İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçer mi? Vücut direncinin yüksek olduğu kişilerde komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 25-30'u antibiyotik kullanmadan iyi sıvı alımı ile düzelir. Ancak tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve kronikleşme ihtimali tedavi alanlara göre daha yüksek olmaktadır.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Fark edilmeyip tedavide geç kalındığında enfeksiyon, idrar yollarının yanı sıra böbrekleri de etkiler ve ateşli idrar yolu enfeksiyonları meydana gelir. Bu durumda enfeksiyon iyileşirken böbrek dokusuna kalıcı hasarlar bırakabilir.
kronik idrar yolu enfeksiyonu tedavisi antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon semptomları hafifledikten sonra uzun süreli, düşük doz önleyici antibiyotikler önerilebilir.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
1.Sulfametoksazol/trimetoprim (TMP/SMX): Bir kombinasyon ilaç olan TMP/SMX, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir seçenektir. 2.Nitrofurantoin: Nitrofurantoin, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir başka antibiyotiktir.
Sistit, genellikle idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak ortaya çıkan mesanenin bir tür enfeksiyonudur. Kadınlarda daha fazla görülen sistit; ağrılı ve acılı geçebilir. Hafif sistit vakaları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu varsa mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmalı. Bol miktarda sebze, lifli gıda ve meyve tüketilmeli. Tuz tüketimi, günde 3-5 gramı aşmamalı. Fazla miktarda et tüketilmemeli, bunun yerine avokado, karnabahar ve bezelyede bulunan sebze proteinleri alınmalı." ifadelerini kullandı.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İdrar yollarında yayılan enfeksiyon böbreklere kadar ilerleyebilir ve böbreklerin işlevlerini etkileyebilir. Bu durumda böbrek yetmezliği gibi daha ciddi bir sağlık sorunu ortaya çıkabilir.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
Uygun tedavi edilmeyen alt idrar yolları enfeksiyonunun böbreklere ilerlemesi sonucunda böbrek iltihabı gelişmektedir. Böbreklere ulaşan enfeksiyon sonucunda hastada yüksek ateş, yan ağrısı, üşüme ve titreme gelişebilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Enfeksiyonun aşağı idrar yollarını etkilemesi durumunda da sık idrara çıkma, ağrılı idrar yapma, idrar kaçırma, kasıklarda ağrı gibi belirtiler görülür. Böbrekleri tutan enfeksiyon durumunda ateş, sırt ve böğür ağrısı, kilo kaybı, titreme, kusma görülür. Bu kişilerde böbrek hasarı oluşma riski yüksektir.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
CİPRO®, içerisinde 100 mililitrelik şişelerde bulunur. Şişe içerisindeki çözelti, renksiz, berrak çözeltidir. yaş arası çocuklarda komplike idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek enfeksiyonlarının 2. ve 3. basamak tedavisinde, kistik fibrozisin P.aeruginosa adlı bakteriye bağlı akciğer alevlenmesinde kullanılır.
Vücudunuzu iyi hidrate etmek idrar yolu enfeksiyonunun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Günde en az 8 bardak su içmek, idrar yolunun temizlenmesine ve bakterilerin atılmasına yardımcı olabilir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruma altına alabilir.
Maydanozun ihtiva ettiği flavonglikozidinin idrar sökümüne katkısı bulunuyor. Bu nedenle maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır.
En sık görülen başvuru semptomların- da yan veya karın ağrısı, ağrısız karın şişliği, idrar yolu enfeksiyonlarıyla alakalı görülmektedir (3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri