Safran 2023 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Bu yıl Safranbolu Safran Baharatının kilogram fiyatı yaklaşık 200 Bin Tl dir. 1 kg safran baharatı elde edebilmek için 80.000 ile 140.000 adet çiçek toplanması gerekmektedir.
Dünyanın en değerli baharatlarından safranın kilosu, 80 bin liraya ulaştı. Yaklaşık 450 bin dalının ve 150 bin çiçeğinin 1 kilo ettiği değerli baharat, gram ile satılıyor.
100 gr ürünümüz trendyol mağazamızda yer almaktadır, inceleyebilirsiniz. Fiyatı 5500 TL.
1 kg fiyatı 450 tl dir.
Safran İran 10 gr - 3,920.79 TL + KDV.
İlgili 34 soru bulundu
Safran İran 2 gr - 1,407.41 TL + KDV.
Yaklaşık olarak 150 çiçek 1 g kuru safran lifi verir.
1 dönümden 750 gram 1 kilogram arası kırmızı safran elde edebiliyoruz. Yine baharata kullandığımız sarı safran var, ikisi aynı çiçekten, çiçeği de reçel olarak kullanabiliyoruz. Biz toprağı hazırladıktan sonra hayvan gübresi kullanıyoruz. Kullandığımız gübreyi de hayvanlarını meraya götüren insanlardan satın alıyoruz.
Bir dönüm arazide 500 kilogram ile 1 ton arasında safran soğanı dikimi yapılabilir. Bu durumda gübre ve soğan maliyeti yaklaşık olarak 3 bin lira tutarına denk gelir. Safran çiçeği yetiştiriciliği, karlı olan işlerin arasında yer alır. 80 bin soğandan 1 kilogram safran elde edilir.
500.00 ₺ Safranbolu yöresinden toplanan, kurutularak gramlık paketler halinde satışa sunulan halidir.
Dünyanın en iyi safran çiçeği hangi ülkededir ? 2013 yılında ilk kez Afganistan'ın safranı, yani Herat'ın safranı, dünyanın en iyi safranı için dünya ödülünü kazandı.
Türkiye (21 Ekim 2001) ; Dünyanın en pahalı bitkisi safran; Ülkemizde sadece Safranbolu'da üretilen bitkinin, Türkiye'de kilosu 5-6 milyar, uluslararası pazarda ise 13 bin dolar.
Dünyanın en pahalı baharatı olarak adlandırılan safran, Isparta'nın Eğirdir ilçesine bağlı Sorkuncak köyünde 500 metrekarelik alanda üretilmeye başlandı. Hasadı gerçekleştirilen safran çiçeği özenle toplanıyor, birbirinden ayrılan kırmızı çiçeğin kilosu 60 bin liraya, sarı çiçeğin kilosu ise 15 bin liradan satılıyor.
Safranınızı Sıcak Suda Islatarak Test Edin
Sahte safran, maddeden kırmızı boya sızdıkça renginden hızla vazgeçecek ve iplikler genellikle parçalanacaktır. Gerçek safran suyu yavaş yavaş renklendirir; suyun gerçek çiğdem stigmalarından altın rengini alması 20 hatta 60 dakika kadar sürebilir.
Dünyanın en pahalı baharatı olarak adlandırılan Safran, Isparta'nın Eğirdir ilçesine bağlı Sorkuncak köyünde 500 metrekarelik alanda üretilmeye başlandı. Hasadı gerçekleştirilen safran çiçeği özenle toplanıyor, birbirinden ayrılan kırmızı çiçeğin kilosu 60 bin liraya, sarı çiçeğin kilosu ise 15 bin liradan satılıyor.
Safran gram fiyatı 9 Euro'dur. İran safranının fiyatı genellikle altınınkini aşsa da, kilo gram başına ortalama 2.000 dolarlık bir fiyata sahiptir.
Bu konudaki araştırmalar devam etmektedir. Bu şekilde tesis edilen safran tarlasından en az üç – dört yıl söküm yapılmadan ürün alınabilmektedir. Bu süre bitkilerin sıklık durumuna göre birkaç yıl daha uzatılabilmektedir.
Safran bitkisinin çiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasında açmaya başlar. Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürer.
Çiçekler açtıktan sonra tepecikler tek tek elle toplanıp kömür ateşinin üzerinde bal mumu ile karıştırılarak kurutulur.
Ülkemizde özellikle Urfa ve Safranbolu'da yetiştirilir ama tarımı zor ve pahalı olduğu için genellikle yurtdışından getirilir. Anadolu topraklarında genellikle ilaç olarak kullanımı tercih edilirken Hint, İran, Avrupa, Fas ve Orta Asya'da sıklıkla yemeklerde tercih edilir.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan Reçber çifti, arazilerine ektikleri safran soğanından bu yıl 250 grama yakın ürün elde etti.
Safran tohumu hazırlanan toprağın yüksek alanlarına ekilmektedir. Safran tohumu toprağa dikildikten sonra haftada bir kez sulamak yeterli olmaktadır. Çoğaltma işlemi de tohumlarının toprağa uygun şartlar dahilinde ekilmesi ile mümkün olmaktadır.
Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Dünya üzerinde sadece Antalya'da yetişen Olimpos Safranı, yabancı uyruklu kişiler tarafından gövdeleri koparılarak yurt dışına kaçırılan safran biyokaçakçıların tehdidi altında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri