Tedavi edilmezse bakteriyel enfeksiyon ciddi olabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. İdrarda enfeksiyon antibiyotikler ile tedavi edilebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Tedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Önlem alınmazsa böbrek hasarlarına neden olabilir!
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında VUR dışlanmalıdır. Anne karnında yapılan ulrtasonografilerde saptanan böbrekle ilgili bozukluklar doğumdan sonra mutlaka takip edilmelidir.
Alt idrar yolundaki enfeksiyonun tedavisi daha kolaydır ve genellikle kendiliğinden geçer. Ancak böbrekleri ve üreter kanalını saran iltihaplar daha tehlikelidir. Uygun yöntemlerle tedavi edilmediğinde ise kendiliğinden geçmesi zordur.
İlgili 34 soru bulundu
Enfeksiyon Tedavi Edilmezse Ne Olur? Vücuttaki enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Özellikle kan zehirlenmesi olarak bilinen septisemi ortaya çıkabilir. Ciddi bir kan dolaşımı enfeksiyonu olarak bilinen septisemi kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu ne kadar sürer? Sistit genellikle 3-7 gün sürer iken, pyelonefrit daha uzun yaklaşık 2 hafta kadar sürmektedir.
İdrar yollarında yayılan enfeksiyon böbreklere kadar ilerleyebilir ve böbreklerin işlevlerini etkileyebilir. Bu durumda böbrek yetmezliği gibi daha ciddi bir sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Ayrıca, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da kronik böbrek hastalığı riskini artırabilir.
Bu durumda enfeksiyon iyileşirken böbrek dokusuna kalıcı hasarlar bırakabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında bu hasar yıllar içinde kronik böbrek yetmezliği oluşturacak düzeye bile ulaşabilir. Bu nedenle çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri önemsenmeli, tedavisi hızla ve uygun şekilde yapılmalıdır.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Eğer yoğun ve sık sık tekrarlayan bir idrar yolu enfeksiyonunuz varsa mutlaka uzman bir doktora başvurup reçete edilen ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmalısınız. İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçmeyebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Pek çok yaygın enfeksiyon antibiyotik gerektirmez — kendiliğinden temizlenir. “Ne olur ne olmaz” diye antibiyotiklere ihtiyacınız yoktur. Virüs kaptığınızda antibiyotik kullanırsanız, bu hastalığın süresini kısaltmaz ve yan etkilerin riski altında kalırsınız.
Yetişkinlerde idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse, zaman içerisinde yayılma etkisi gösterir. Bu hastalığın yayılması durumunda ise böbrekler ciddi anlamda zarar görebilir. Özellikle ilerleyen dönemlerde kalıcı hasar meydana getirebileceğini söylemek mümkündür.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Uygun tedavi edilmeyen alt idrar yolları enfeksiyonunun böbreklere ilerlemesi sonucunda böbrek iltihabı gelişmektedir. Böbreklere ulaşan enfeksiyon sonucunda hastada yüksek ateş, yan ağrısı, üşüme ve titreme gelişebilmektedir.
Sirkeli suyun antibakteriyel ve antifungal etkileri olsa da idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkili olacağına dair bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.
İdrar yolunda hücrelerin iltihaplanması sonucunda idrar yolu enfeksiyonu meydana gelmektedir. İdrar yolunda meydana gelen enfeksiyon(iltihaplanma) sonucunda özellikle kadınlarda koyu sarı akıntılar meydana gelmektedir. Bu akıntıların nedeni genellikle idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak gelişir.
İdrar yolları enfeksiyonu geçiren kişinin hastalık hali hiç belirti vermeden idrarda mikropların görülmesi gibi hafif durumlardan, idrarda kanamanın görüldüğü kişinin ateş, üşüme ve titreme gibi şikayetlerinin olduğu çok şiddetli durumlara kadar değişiklik gösterebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu bu bölgelere sıçradığı takdirde piyelonefrit gibi hastalıklara neden olabilir. Ya da böbreklere ulaşarak böbreklerde kalıcı zararlara neden olabilir. Bu tip enfeksiyonlarda erken tanı ve teşhis ile tedaviye hemen başlanılması oldukça önemlidir.
İdrar yaparken yanma ve sürekli idrara çıkma isteği
İdrar yolu enfeksiyonunu andıran ancak cinsel yolla bulaşan bir hastalığın varlığında idrar yaparken yanma hissedilebilir. Ayrıca sık sık idrar yapma isteği de cinsel hastalık belirtisi olabilir.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Hakkı Perk'e göre bazen vücudunuzun bağışıklık sisteminin istilacı bakterileri ilaçların herhangi bir yardımı olmadan temizleyebileceğini söyledi. İdrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer sorusuna "Tedavi edilmezse, bir idrar yolu enfeksiyonu kendi başınıza savaşması genellikle yaklaşık üç ila yedi gün sürer" dedi.
İdrar yollarında enfeksiyon olması cinsel ilişkiye mani değildir. Ancak cinsle ilişki esnasında ciddi ağrılar yaşanabilir ve cinsel ilişkiyi zevksiz bir hale getirebilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilene kadar birliktelik ertelenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri