İdrar yolu enfeksiyonu: Özellikle idrar kesesi iltihaplarında testislere vuran ağrı gözlenir. Varikosel (skrotumda genişlemiş damarlar): Çoğunlukla belirti vermezler. Ancak ileri boyutta olanlar testis ağrısına neden olabilirler.
Testis ağrısı; ani yaralanma, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya testis torsiyonu (bükülme) adı verilen acil bir durumdan kaynaklanabiliyor. Bu durum bazen şişlikle birlikte donuk bir ağrıya neden olabiliyor.
Sık idrara çıkma da epididimitin belirtileri arasında yer alır. Enfeksiyon nedeniyle testis torbası şişer. Bu durum hastanın sık idrara çıkmasına neden olur. Hasta sık sık tuvalete gitse de idrarını hiç yapamaz ya da çok az miktarda yapabilir.
Testislerde ağrı ve şişlik durumunda enfeksiyon(epididimit, epididimoorşit), testis tümörü, varikosel, travmaya bağlı kanama, testis torsiyon, kasık fıtığı gibi rahatsızlıklar akla gelmelidir. Bu hastalıklardan aciliyet gerektiren durumlar düşünülerek beklemeden doktora başvurmak gerekir.
İlk olarak testis ağrıları iki veya üç saat içinde geçmiyor ise tehlikeli bir durum olabilir. Her ihtimale karşı doktora gidilmelidir. Fakat bireylerin testis ağrıları en az bir gün boyunca geçmiyor ise birçok hastalığın işaretidir. İlk fırsatta doktor ile buluşulmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Eğer testis ağrınız varsa vakit kaybetmeden bir üroloji hekimine gitmelisiniz. Hekiminiz ağrının nedenini tespit edecek ve uygun tedaviyi uygulayacaktır. Evde ağrıyı azaltmak için ılık duş yapmak, ağrıyan bölgeye buz uygulamak, skrotumu yukarıya kaldırmak, ağrı kesici kullanmak faydalı olabilir.
Bununla birlikte böbrek taşı, lenf bezlerinin şişmesi, kum dökmek, testis tümörü ve kas gerilmeleri gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Erkeklerde sağ yumurtalık ağrıları ise, böbrek taşı, kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi ve testislerde şişme nedeni ile meydana gelebilir.
– Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin. Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir.
Her iki testisinizde de kanser varsa, ikisini de çıkarmak için ameliyat olmanız gerekir. Testisler testosteron hormonunu üretir. Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Testislerde ağrı ve şişlik pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Fakat orşit olarak da adlandırılan testis iltihabı, hidrosel, testis kanserleri, inguinal herni ya da kasık fıtığı, testis dönmesi olarak da bilinen testis torsiyonu ve varikosel en yaygın karşılaşılan nedenler olarak gösterilebilir.
Kişide mevcutta bulunan idrar yolları enfeksiyonu sırasında bakteriler testise ulaşabilir ve iltihaba yol açabilir.
Hastalık öyküsü dinlendikten sonra fizik muayene ve gerekli laboratuvar testlerinin yapılması gerekmektedir. Tanı için uygulanan yöntemler şunlardır; Fiziki muayenede gözlenen testis ve epididim hassas, ağrılı, şiş ve kızarıktır. İdrar tahlilinde iltihap hücreleri izlenebilir.
İdrar semptomları ve sertleşme bozukluğu
İdrar semptomlarının sertleşme bozukluğuna neden olup olmadığı net değildir, ancak genellikle, idrar semptomları kötüleştiğinde sertleşme bozukluğu daha da kötüleşir.
Orşit yani bilinen adıyla testis iltihabının, en önemli belirtisi, ağrı, şişlik ve kızarıklık olarak kendisini göstermektedir. Testisin, kısa bir süre içerisinde, hızlı bir şekilde büyümesi ve testiste şiddetli ağrıların olması, testisin dışında bulunan skrotumda, ciltlerde kızarıklık oluşması önemli belirtilerdendir.
Testis ağrısı, ani yaralanma, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya testis torsiyonu (dönme veya burkulma) adı verilen acil bir durumdan kaynaklanabilir. Bu durum, bazen şişlikle birlikte donuk bir ağrıya neden olabilir. Testislerdeki ağrı, testis kanseri gibi daha ciddi sorunların bir işareti olabilir.
Penis ucundan akıntı gelmesi ile karakterize olan hastalığın sık görülen semptomları arasında ağrılı idrar, penis ucu ve çevresinde kaşıntı, testislerde ağrı ve şişlik yer alır. Tedavi edilmediğinde kısırlığa yol açabilen hastalığın tanısı, fizik muayene ve klamidya testi ile koyulur.
Testis Travması Ne Gibi Sorunlara Yol Açar? Testise gelen darbe ile ödem, şiddetli ağrı, yırtılma, damar yırtılmasına bağlı gelişen kan toplanması, testis dokusunun dışarı çıkması gibi sorunlara neden olduğu gibi kısırlığa da yol açabilir.
Testisler torbaya da sonradan oluşan bir bağ dokusu ile tesbitlenirler. Bu bağın oluşmaması veya gevşek olması halinde testisin kaslı sap yapısının da çekmesi veya torbaya baskı uygulanması halinde testisler torbadan yukarı kayarak kasık kanalının ağzına kadar yükselebilmektedir. SORU: Erken mi boşalıyorum?
Çok sıcak suyla banyo yapmak, sık hamam ve saunaya girmek nedenlerinden bazıları... Uzun süre ayakta durmak, ağır kaldırmak, çok sıcak suyla banyo yapmak ve sık hamam ya da saunaya girmenin erkek kısırlığının en önemli nedeni olan varikosel riskini artırdığı bildirildi.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Hidrosel olarak bilinen fakat halk dilinde testislerde sıvı birikmesi olarak da tanımlanan bu hastalığın belirtisi testis torbalarındaki şişliğin oluşmasından anlaşılmaktadır. Bu şişlik acısız olduğu için bebeklerde sadece görsel olarak anlaşılmaktadır. Dışarıdan yapılan muayene sonrasında da ele şişlik gelebilir.
Testislerin normal koşullardaki durumu
Testisler, yumurtamsı bir şekilde hafif sert ve biraz da süngerimsi bir yapıya sahiptir. Üst ve dışında, epididimis adı verilen elastik bir yapı vardır. Burada sperm olgunlaşır ve sonra dışarı atılır. Testisler, düzenli bir görünümde olmalıdır.
İdiyopatik ağrı: Bazen testislerde kronik bir şekilde devam eden ve her hangi bir nedeni tespit edilemeyen ağrılar olabilir. Bu ağrılar psikolojik olarak hastaları rahatsız edebilir. Genellikle idiyopatik ağrılar künt ve hafif şiddettedir.
Prostat iltihabı
Ağrı uyluğun iç yüzüne, testis torbasına, penise doğru yayılabilir ve oturmak bile kişiye ağrı verebilir. Bazen idrar yapmakta güçlük çekilir ya da normalden daha sık idrar atma ihtiyacı duyulur. Boşalım sırasında da ağrı duyulabilir ve testis torbasıyla anüs arasındaki bölgede ağrı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri