(Sanık İfade Tutanağı İçin Tıklayınız-EK-11) Savunma, disiplin ve ceza hukukunun en önemli unsurudur. Yargıtay ve Danıştay'ın yerleşik içtihatlarına göre savunma almadan sanığa ceza verilemez. Bu husus 657 sayılı Kanunun 130 uncu maddesinde de açıkça vurgulanmıştır.
-İlgilileri ifade için çağırdığı halde mazereti olmaksızın gelmemeleri halinde, bunlar hakkında disiplin işlemi yapılması için yetkili makama yazılı olarak durumu bildirir. -Soruşturmacı sadece ifade alır. İfade yazılı veya yüz yüze görüşme tutanağa bağlanarak alınabilir. İfade, savunma değildir.
e)Disiplin Soruşturması Yapılması Gerekliliği ve Soruşturmacı Atanması Yöntemi; Disiplin soruşturması yapılmadan kamu görevlisine disiplin cezası uygulanamaz. belirtilen fiil ve hâllerin işlenildiğinin ilgili memurun disiplin amiri tarafından öğrenilmesi üzerine, derhâl disiplin soruşturmasına başlanır.
Karar veren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi'nce, 2577 sayılı Yasa'nın değişik 45. soruşturması açabilir. yazılı olarak görevlendireceği soruşturmacılar vasıtasıyla disiplin soruşturması yapar.
Memur Disiplin Cezası Ne Zaman Uygulanır? Disiplin cezaları, veriliş tarihinden itibaren hüküm ifade eder ve o an uygulanır. Aylıktan kesme cezası ise, cezanın verildiği tarihten itibaren gelecek ayın başında uygulanır.
İlgili 21 soru bulundu
Disiplin Cezası Almak Memurun Siciline İşler mi? Memurun özlük dosyası (sicili) memurun kamu kurumuna atanmasıyla tutulmaya başlanır. Memurun disiplin cezası alması durumunda bu husus da sicile işlenir.
MEB yönetmeliğine göre disiplin cezası alacak öğrencilere öncelikle kınama yapılır. Öğrenci ceza almaya devam eder ve kuralları çiğnerse kısa süreli uzaklaştırma cezası verilir. 3. kere ceza kuralı aşıldığında öğrencinin başka okula nakli gerçekleştirilir.
Disiplin soruşturması, disiplin amiri tarafından bir soruşturmacı (muhakkik) görevlendirilmesi ile başlar.
Disiplin cezasına yapılan itirazın reddedilmesinin veya zımni ret süresi olan 30 günlük sürenin geçmesinin ardından 60 günlük süre içinde yargı yoluna gidilmemesi halinde disiplin cezası kesinleşir.
Disiplin cezası (devlet memurluğundan çıkarma cezası dışında) alan memurun ilgili kurula itiraz süresi, kararın ceza alan memura tebliğ tarihinden itibaren yedi gündür. Bu süre içinde itiraz edilemeyen disiplin cezaları kesinleşir.
Rektör, dekan ve müdürler disiplin kurullarına katılamaz. Çıkarma cezası gerektiren suçlarda öğrendiği tarihten itibaren (6) ay içinde, başka bir ceza gerektiren suçlarda ise öğrendiği tarihten itibaren (1) ay içinde, soruşturmayı açar.
Disiplin amiri, teklif edilen cezayı veya alt ceza verebilir veya ceza vermeyebilir (Takdir Yetkisi/Gerekçeli).
(2) Disiplin cezasını gerektiren fiil veya hâllerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar. tarihi izleyen yedi gün içinde ilgilisine tebliğ edilir.
Adli sicil kaydı, kesinleşmiş mahkeme kararlarının yer aldığı bir sistemdir. Polis merkezinde (karakolda) ifade vermek sicilinize işlemez. GBT (Genel Bilgi Tarama) ise, polis tarafından tutulan bir sistem olup hakkınızda suç şüphesine bağlı yapılmış herhangi bir yakalama işleminde bu durum GBT kayıtlarına işlenecektir.
Sadece ifade vermiş olan kişinin adli sicili de temiz gözükecektir. Karakolda ifade sonucu sanığın ya da şüphelinin adli sicili etkilenmez. Bunun olabilmesi için sürecin sonunda sanık ya da şüphelinin ceza alması gerekir. Kesinleşen bu cezalar adli sicile işler.
Söz konusu Yönetmelikte disiplin cezası alan memurların görevde yükselme sınavına girme engel bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Kanun'da sayılan memur disiplin cezaları durumun niteliği ve ağırlık derecesine göre; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerleyişinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma olmak üzere beş türdür.
İdare, disiplin cezalarını kurum içerisindeki düzenin sağlanması amacıyla vermektedir31. Dolayısıyla idarenin tüm işlemlerinde olduğu gibi disiplin cezası verme işleminde de amaç, kamu yararının sağlanmasıdır. Kamu yararı amacına hizmet eden ve hukuka uygun olan bir işlem disiplin cezası olsa da geri alınamaz.
1-Kınama: Genelde öğrenci uyarılır. Aynı hatanın tekrarında bir üst ceza verilir. 2-Uzaklaştırma: Geçici süre okuldan uzaklaştırılırsınız. 3-Okuldan Atılma: Okuldaki kaydınız silinir.
Soruşturma kararını tebliğ alan soruşturmacı, soruşturmayı, 2 (iki) ay içinde bitirir. Eğer soruşturma söz konusu 2 (iki) aylık süre içerisinde bitirilemiyorsa, soruşturmacı gerekçeli olarak ek süre talebinde bulunur.
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir.
Soruşturma, savcı tarafından adli kolluğun yardımı ile yürütülür, suç ile ilgili delil toplanır. Kovuşturmada yargılama mahkeme tarafından yapılır. Kovuşturma sonucunda suçun işlenip işlenmediği belirlenir ve suç işlenmişse ceza verilir. Hakkında soruşturma başlatılan kişiye şüpheli denir.
1.1. Uyarma Cezası
Memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesi olup en hafif disiplin cezasıdır.
Disiplin belgesi sorgulamak için öğrencilerin e-okul üzerinden hesaplarına giriş yapmaları gerekir. Giriş gerçekleştirdikten sonra disiplin işlemleri sayfasına girerek disiplin cezası bilgileri butonuna tıklamak gerekmektedir.
MADDE 171- (1) Öğrencilerin aldıkları cezalar, e-Okul sistemine işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri