“Öğretmenlikteki kıdemi 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenler ile 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, istekleri halinde nöbet görevinden muaf tutulabilirler.
Yasalarda öğretmene nöbet görevi zaten zorunlu tutulamaz çünkü nöbet görevi bir güvenlik hizmeti olup öğretmenlik ise yasada öngörüldüğü üzere, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olup bu görevler arasında nöbet görevi bulunmamaktadır.
İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler, tek devrede nöbet tutarlar. ç) Bayan öğretmenlere, doğumuna üç ay kala ve doğumdan sonra bir yıl nöbet görevi verilmez. d) İstekleri halinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenlerle 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, nöbet görevinden muaf tutulabilirler.
“(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere, istememeleri hâlinde nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
İlgili 17 soru bulundu
Öncelikle nöbet zorunlu bir görevdir. Müdür yardımcısı da nöbet görevi alır. İdarecinin okulda bulunma zorunluluğu olsa da okulla ilgili bir iş bahane edip çıkabilir.
Ancak sabah ilk dersten yarım saat önce göreve başlayıp, ders görevlerine devam edip son dersten yarım saat sonra görevden ayrılmak zorunda olan nöbetçi öğretmene öğle arasında dinlenme ve beslenme gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere zaman verilmemesi kabul edilebilir değildir.
g) (Ek:RG-28/10/2016-29871) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
BOŞ GEÇEN DERSLERE GİREN NÖBETÇİ ÖĞRETMENLERE EK DERS ÖDENMELİDİR.
Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre; dersine branş öğretmeni giren sınıf öğretmenini, nöbetçi öğretmeni ve aday öğretmeni boş geçen dersleri doldurmaya zorlamak yasal ve hukuki değildir.
Örneğin; meslekte 25-30 yılını doldurmuş ya da 55-60 yaşına gelmiş hekimlere nöbet tutturulmazdı.
İlgi (b) Yönetmeliğin 44 üncü maddesinde sağlık raporu veya sağlık kurulu raporu alan öğretmenlerin nöbet tutmayacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.
(11) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ ! Aynı hafta içinde verilen ikinci nöbetleri yerine getirmemek üzerine sendikamızın eylem kararı vardır.Hem yukarıda bahsettiğimiz sebepler hem de aldığımız eylem kararı gereği hiçbir idareci öğretmenlerimizi ikinci nöbete zorlayamaz.
Arkadaşlar okullarınızda öğlen arasında yemeği nöbetçi öğretmenler mi dağıtıyor hizmetli mi? Nöbetçi olsun veya olmasın, öğretmen yemek dağıtmaz.
Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur. Hükümleri bulunmaktadır. Bu hükümler gereğince: 1- İhtiyaç halinde öğretmenlere 2 gün nöbet görevi verilebilir.
Yukarıdaki bilgiler dahilinde nöbetçi olan öğretmenlerin öğretmenler kurulunda alınacak kararla öğle arasında dönüşümlü şekilde nöbet görevlerini yerine getirmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Ücretli öğretmenlerin en çok merak ettikleri konuların başında tatillerde maaşlarının kesilip kesilmediği, ücret ödenip ödenmediğidir. Ücretli öğretmenlere resmi tatillerde, ara ve yaz tatillerinde, kar tatillerinde maaş ücret ödenmemektedir. Ücretli öğretmenler yalnızca, girmiş oldukları derslerden ödeme almaktadır.
Öğretmenler, aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini görev yaptıkları okulda/kurumda doldurmaları halinde, başka okulda/kurumda geçici olarak görevlendirilemezler. Ancak öğretmen isterse 30 saati aşmamak üzere öncelikle eğitim bölgesinde açık buluna derslere görevlendirme talebinde bulunabilir.
Öğretmenin bu görevleri haricinde herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Nöbet görevi sadece öğretmenlerin görev yaptıkları okul/kurumların özel Yönetmeliklerinde yer almaktadır.
Haftada bir gün nöbet görevine 3 saat üzerinden ek ders ücreti verilmektedir.
Öğretmenin Boş Gününe Nöbet Görevi Yazılamaz
Öncelikle mevzuatın nöbetle ilgili hiçbir maddesinde öğretmenin boş gününe nöbet verileceği hükmü bulunmamaktadır.
MADDE 38 - Aynı Yönetmeliğin 91 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c), (e), (g), (ğ) ve (h) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir. "c) Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter.
Bu durum için ise, bir öğretmen mazeretsiz 9 göreve gelmezse 'kademe ilerlemesinin durdurulması' cezası uygulanacak. Aynı öğretmen aynı yıl içinde 'göreve sarhoş gelip veya görev yerinde alkollü içki içtiği' tespit edilirse 'Kademe ilerlemesinin durdurulması' cezası tekrarlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 8. fıkrasındaki; "(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri