Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ifade delil sayılır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ifade delil sayılır mı?

İfade alma işlemi için m.147'de belirtilen usule uyulmaması durumunda elde edilen beyan hukuka aykırı delil olarak kabul edilir. İfade alma işleminin usulü şu şekildedir (CMK m.147):

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eteysehukuk.com

Ifade delil midir?

CMK md. 148/4 uyarınca müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade hakim veya mahkeme tarafından doğrulanmadıkça delil teşkil etmez. Sanık veya şüpheli ifadesini hakim veya mahkeme karşısında doğruladığını ifade etmedikçe müdafisiz alınan ifadeler kovuşturma aşamasında hükme esas alınamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mermerogluhukuk.com

Neler delil olarak kabul edilir?

Kovuşturma evresinde delil, meydana gelen somut olayın ispatlanması ve hakimin kanaati için gerekli olan ispat vasıtasıdır. Ceza muhakemesinde ispat için kullanılabilecek delil, olayla ilgili, konu ile bağlantılı ve olayı temsil etmelidir. Olayı temsil eden delil akla, maddi gerçeğe ve hukuka uygun olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Ifade verince sicile işler mi?

Sadece ifade vermiş olan kişinin adli sicili de temiz gözükecektir. Karakolda ifade sonucu sanığın ya da şüphelinin adli sicili etkilenmez. Bunun olabilmesi için sürecin sonunda sanık ya da şüphelinin ceza alması gerekir. Kesinleşen bu cezalar adli sicile işler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Sanık beyanı delil midir?

Şüpheli-Sanık Beyanı

Şüpheli veya sanık, çoğunlukla olay hakkında bilgisi olan tek kişidir. Bu nedenle, onun açıklamaları önemli olup; ikrar, uzun süre en önemli delil sayılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cdn.istanbul.edu.tr

karakolda verilen ifade daha sonra değiştirilebilir mi?

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Sanık suçsuz olduğunu ispatlamak zorunda mıdır?

Suçsuzluk karinesinden yola çıkılarak muhakeme süreciyle maddi gerçeğe ulaşılması amaçlanmaktadır. Suçsuzluk karinesi ilkesi ile ispat yükü birbiriyle yakından ilgili kavramlardır. İspat yükü bağlamında sanık suçsuzluğu konusunda delil göstermek yükümlülüğü altında değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cesimparlak.com.tr

Celiskili ifade verirse ne olur?

5271 sayılı CMK.'nın 213. maddesinde ise, sanığın önceki ifadeleriyle duruşmadaki beyanı arasında çelişki bulunması ve bu ifadelerin hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı ya da müdafi huzurunda kolluk tarafından tutulan ifadeler olması halinde, duruşmada okunabileceği hükmü getirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ifadem alındı dava açılır mı?

İfadenin alınmasının ardından Cumhuriyet savcısı tarafından şüphelinin tutuklanması talep edilebileceği gibi serbest de bırakılması istenebilir. İfade verildikten sonra ne kadar süre içerisinde dava açılacağı, her somut olaya göre değişkenlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gurses.av.tr

Karakolda ifade verirken nelere dikkat edilmeli?

Şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz. Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Hakim karşısında nasıl savunma yapılır?

Ceza davasında savunma, yazılı ya da sözlü olarak yapılabilir. Sanık, dava konusu olayın nasıl meydana geldiğini ve delillerini mahkeme huzurunda bildirir. Yine varsa şikayetçi olan katılan da beyanlarını sunabilir. Yine konu hakkında bilgisi olan tanıklar da mahkeme huzurunda dinlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Hangisi kesin bir delildir?

Kural olarak, bu tür davalarda, hâkim kesin delillerle bağlı olmayıp, bütün delilleri serbestçe takdir eder . Türk hukukuna göre senet, ikrar, kesin hüküm ve yemin, kesin delil sayılırken; şahit, bilirkişi, keşif ve özel hüküm sebepleri ise takdiri delillerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: omerfarukaktan.com

Yeterli delil yoksa ne olur?

Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Somut delil yoksa ceza verilir mi?

Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Karakolda verilen ifade geçerli midir?

Bazı durumlarda ise iki tarafında mağdur olduğu ya da bildirdiği olaylar vuku bulur. Burada kişi hem sanık hem de müşteki konumuyla ifadesini verir. Karakolda İfade vermek her ne kadar çok büyütülmese de kişinin söylediği her söz zapturapt altına alınır. Bu nedenle de delil sayılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Şüpheli ifadesi delil midir?

Şüpheli/sanık tarafından ifade/sorguda verilen beyan iki şekilde olabilir: İnkâr veya ikrar. Kişi ya suçunu ikrar eder ya da olay ve olguları inkâr eder. Bu iki husus gerçekleşmiş ise o beyan delil olarak kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eteysehukuk.com

Tutuklamada somut delil nedir?

Genel anlamda kabul edilen görüşe göre; somut delil beş duyu organıyla kavranılabilen bir delildir. Burada önemli olan husus kararın verildiği anda, mevcut delil durumunun, fiilin; şüpheli veya sanık tarafından işlendiğini gösteren tutuklamayı meşrulaştıracak ölçüde yoğun ve güvenilir delilin varlığıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lutfikurt.av.tr

Verilen ifadeyi kimler görebilir?

Bir başka ifadeyle ifade alma, soruşturma evresinde şüphelinin, kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından dinlenilmesidir. Ancak bazı hallerde soruşturma evresinde de şüphelinin sorgusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

Polise verdiğim ifadeyi nasıl görebilirim?

UYAP SMS Bilgi Sistemi (https://sms.uyap.gov.tr/) ile de dava dosyaları ve icra takibi bilgileri de dâhil olmak üzere sistemde yapılan işlemler ile ilgili uyarı, veri ve duyurular, kısa mesaj (SMS) aracılığı ile kullanıcılara sunulabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uyap.gov.tr

Ifade nasıl geri alınır?

Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Ifade verdikten kaç ay sonra dava açılır?

Karakola İfade Verdikten Kaç Gün Sonra Dava Açılır? Şüphelinin ifade vermesinin ardından hakkında dava açılma zorunluluğu yoktur. Ancak Cumhuriyet Savcısı, ifadenin ardından şüphelinin suç işlediğine kanaat getirdiyse ortalama 3 ila 6 aylık süreçte iddianame düzenleyerek dava açar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Savcılığa şikayet edilen kişi kaç günde sonuçlanır?

Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Ifadeden sonra mahkeme ne zaman olur?

Soruşturma aşamasında toplanacak hiçbir delil yoksa ifade verdikten sonra yaklaşık 6 ay sonra kovuşturma aşamasında ilk mahkemeye çıkılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tanık ifadesi somut delil midir?

Delil niteliği taşıyan tanığın kendisi değil, onun beyanıdır. Tanık beyanı, tanığın tanıklık ettiği olayı bilinçli ya da bilinçsiz olarak her zaman tam olarak aktaramamasından dolayı takdiri bir delil niteliği taşımaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Yalan ifade vermenin para cezası ne kadar?

Yalan ifade vermek TCK 206'da bahsedilen suça sebebiyet verecektir. Bir kamu görevlisi olan ve resmi ifade tutanağını düzenlemeye yetkili polise yalan ifade vermenin cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası olacaktır. Hükmedilecek olan adli para cezasına mahkemece kanaat getirilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Şüpheli ifadesi ne tür bir delildir?

Bu bağlamda, şüpheli veya sanığın kolluk ifadesi de bir delildir. Ancak müdafii hazır olmaksızın alınan ifade şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz. Şüpheli veya sanık, hâkim veya mahkeme huzurunda, müdafisiz alınan kolluk ifadesini doğruladığı takdirde, hükme esas alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT