Müslümanın nefsiyle mücâdele etmesi, bu ve buna benzer haram şeylerden, özellikle de bu mübârek ayda nefsini alıkoyması ve koruması gerekir. İftardan sonra imsak vaktine kadar mastürbasyon yapılabilir ancak gusül abdesti alınması gerekir.
Değerli kardeşimiz, Oruç tutan bir kimse, kadın olsun erkek olsun mastürbasyon yaparsa orucu bozulur, bunu yapmanın orucu bozduğunu öğrendiği zaman, derhal tövbe etmesi ve bir daha yapmamaya karar vermesi gerekir. Bozulan orucunu Ramazandan sonra bir güne bir gün olarak kaza eder.
“Madde 106- (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle:12/5/2022-7406/6 md.)
İslam'da oral seks, "Tahrimi Mekruh" veya bazı İslami hukukçulara göre cinsel organların ağız ve dil temas halinde olması oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu eylemi tavsiye edilmiyor olarak değerlendirmenin ardındaki sebep, en başta tevazu, temizlik ve temizlikle ilgili konulardır.
Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir. Elle tatmin olmanın keffâreti gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz bir günah olduğunu göstermez.
İlgili 23 soru bulundu
Müslümanlar için farz olan ramazan orucu, zaman zaman çeşitli nedenlerle bozulmak zorunda kalabilir. Kefaret orucu, mazeretsiz ve herhangi bir sebep olmadan, keyfi bozulan oruçlar için geçerli olan bir borç durumudur. Kefaret, 2 kameri ay veya aralıksız 61 gün oruç tutarak ödenir.
Şehvetle yerinden ayrılan ve şehvetle dışarıya atılan bir meniden dolayı gusletmek gerekir. Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılan meniden dolayı da, İmamı Azam ile İmam Muhammed'e göre, gusletmek gerekir.
350- Eğer insan "Allah'a sığınırız" bir hayvanla cinsel ilişkide bulunur ve ondan meni gelirse, yalnızca gusül kâfidir. Meni gelmezse, ilişki öncesi abdesti varmışsa yine yalnızca gusül kâfidir; ancak abdesti yokmuşsa farz ihtiyat gereği gusül etmeli ve abdest de almalı. Erkekle olan cinsi temas da aynı hükmü taşır.
Cevap: Elinde olmaksızın oruçlu kimseden meni gelirse, orucu bozulmaz. 12 Soru: Ramazan ayında istimna etmek haram mıdır? Cevap: Haramdır ve orucu bozan şeylerden biridir.
Cünüp gezmek büyük günahsa da, cünüp gezerek günah işleyene kâfir denmez. Namaz kılmamak çok büyük günahtır. Cünüp gezen, namaz da kılamaz. Uygun bir şekilde yıkanmanızın gerektiğini bildirmeniz gerekir.
Oruç fidyesi nasıl ödenir? Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan'ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.
Fidye / Oruç fidyesi her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmaktadır. Fidye bedeli fitre bedeli ile aynı olup, 2024 yılı için bir günlük fidye bedeli 130 ₺ olarak belirlenmiştir. Fidye / Oruç Fidyesi Kimlere Verilir?
Bu husus, bir rivayetin yanlış değerlendirilmesinden doğmuştur. İşin doğrusu ne Kur'ân'da, ne de sağlam hadislerde 60 gün kefaret, bir gün de kaza olmak üzere 61 gün oruç tutma olayı yoktur ve Peygamber kimseye böyle bir emir vermemiş, kimseyi bununla yükümlü kılmamıştır.
Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır.
Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/122-123).
Buna göre, oruç tutmaya gücü yettiği hâlde tutmayan veya geçici bir sebeple tutamayan kimseler hakkında fidye hükmü yoktur (Buhârî, Tefsîr (Bakara), 26 [4507]; Müslim, Sıyâm, 149-150 [1145]). Mazeretsiz oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekir.
Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 yılı fitre fiyatını 130 TL olarak belirledi. Fitre aynı zamanda fidye miktarı olarak da ödenir. Bir gün oruç tutmamanın kefareti 130 TL olarak belirtilmiştir. 30 gün boyunca oruç tutamayacak olanların ise 3 bin 900 TL olarak ödemeleri gerekmektedir.
Allah Teâlâ, bir kimseye gücünün üzerinde yük yüklemez. Tutamadığınızı tahmin ettiğiniz günlerin orucunu kaza edersiniz. Bu sebeple eğer kaza borcunuzun on gün olduğunu zannediyorsanız, on gün oruç tutarsınız. On günden fazla veya az olduğunu zannediyorsanız, zannınıza göre hareket ederek oruç tutarsınız.
2024 ORUÇ FİDYESİ NE KADAR? Buna göre; Oruç tutamayan vatandaşların, Diyanet Vakfı aracılığı ile muhtaç durumda olanlara ulaştırabilek asgari fidye bedeli 130 TL'dir.
Kişinin çok sayıda kaza orucu varsa nasıl tutmalıdır? Ramazan orucunu tutmakla yükümlü olduğu hâlde tutmamış veya bir mazeretten dolayı tutamamış kimseler; öncelikle tutmadıkları bu oruçların sayısını belirlerler ve bu oruçlarını, oruç tutmanın yasak olduğu bayram günlerinin dışındaki günlerde kaza ederler.
2 öğün ise Diyanet'e göre 70 TL olarak hesaplanmıştır. Bir gün oruç tutmamanın kefareti 70 TL olarak belirtilmiştir. 30 gün boyunca oruç tutamayacak olanların ise 2 bin 100 TL olarak ödemeleri gerekmektedir.
Fakihlerin çoğunluğu, yukarıdaki âyet-i kerîmeden hareketle, mazeretli veya mazeretsiz oruç tutmamış ve kaza etmeden vefat etmiş olan kimselerin oruç borçları için de fidye ödeneceğini, hatta bu kimselerin bu konuda vasiyette bulunmaları gerektiğini ifade etmişlerdir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/124).
Çünkü cünüplük hali, abdest veya gusül gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir.
Bir namaz vaktini, hiçbir özür yokken cünüp geçiren kimse sorumlu duruma düşer. Çünkü bu şekilde namaz kılamayacağı için, namazı kazaya kalmış olur ve bu da o kişiyi mesul kılar. Kişinin cünüp olarak ölmesi günah değildir. Bir zaruretten dolayı kişi yıkanmadan defnedilebilir.
Cenâbet olan, yani cinsî münasebette bulunmuş yahut rüyada ihtilâm olmuş veya birine bakmakla ya da dokunmakla kendisinden şehvetle inzal vaki olmuş kimseye cünüp bu durumuna da cenâbet denir. Cinsî münasebetle meni gelmese de kişi cünüp sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri