Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır.
Tam sayılar, sayılar kümesinde yer alan sıfır (0), pozitif yönde yer alan doğal sayılar (1, 2, 3, …) ve bunların negatif değerlerinden oluşan negatif sayılardan (−1, −2, −3, …) oluşan sayı kümesidir. Karatahtaya yazı tipindeki kalın Z harfi, sıklıkla tüm tam sayılar kümesini temsil etmek amacıyla tercih edilir.
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur. Doğal sayılar; 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, ........
0 çift sayı grubunda yer almaktadır. Çift sayılar 0 ile başlar ve 2'şer artarak devam eder. Bunun yanında tek sayılar da 1 ile başlayarak 2'şer şekilde artarak devam etmektedir. 0'dan sonsuza kadar giden sayılar doğal sayı olarak ifade edilir.
Sıfır, doğal sayılar kümesinin bir elemanıdır. Her bir doğal sayı için, bu sayıyı takip eden bir sonraki değer de doğal sayılar kümesine aittir. Hiçbir doğal sayının bir sonraki değeri olarak sıfır (0) kabul edilmez.
İlgili 39 soru bulundu
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır.
4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıların bölüklerini ve basamaklarını; basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtir. Bir sayısı en küçük sayma sayısıdır ama en küçük doğal sayı değildir. Sıfır sayısı en küçük doğal sayıdır.
1 (bir), bir sayı ve rakam. Doğal sayı sisteminde 2'den önce yer alır ve 0'dan sonra gelir. İlk sayma sayısıdır.
Tek sayılar, 2 ile kalansız bölünemeyen bir diğer deyişle 2 rakamının tam katı olmayan sayılardır. Tek sayılar sonsuza kadar giderler. Tek sayılara örnek olarak şu sayıları verebiliriz: 1 – 3 – 5 – 7 – 9 – 11 – 13 – 15 – 17 – 19 …
Diğer taraftan, ikiye bölebildiğiniz her tam sayı çifttir. Sıfır bu koşulu sağladığı için yine çift bir sayı olmuş olur.
Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Matematikte sayılar farklı kümeler içerisinde katagorize edilmiştir: Doğal Sayılar, Tam Sayılar,Rasyonel Sayılar,İrrasyonel Sayılar,Reel Sayılar,Karmaşık Sayılar.
Transistör üzerine gelen 5 voltluk sinyali geçirince 1 sayısına, geçirmezse 0 sayısına ulaşmış oluyoruz. Bu sayede aslında bilgisayarlara 0 ve 1'in ne olduğunu anlatmış oluyoruz.
Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gider. Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır. Bu durumda 0 sayısı tam sayılar arasında yer almaz. Bu sayı bir referans sayısıdır.
* Sayıların önünde bulunan “+” ve “–” işaretleri zıt yönleri ifade etmede kullanılır. Önünde “+” işareti olan sayılar pozitif tam sayılar, “–” işareti olan sayılar ise negatif tam sayılar olarak adlandırılır. * “0 (sıfır)” sayısı, işareti olmayan bir tam sayıdır.
Mutlak Değer Örnekleri
Sıfırın mutlak değeri sıfırdır. X değişkenini içeren bir ifade için mutlak değeri, ifade 3 noktasından ne kadar uzaksa o kadar olacaktır.
Tek basamaklı tek sayılar 0' dan başlayıp 9' a kadar olan sayılardır. Çift basamaklı tek sayılar ise 11 ile 99 arasında bulunan sayılardır. En küçük rakam düşünülürse '0' dır.
Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
Tek sayılar iki ile tam bölünemeyen ve aynı zamanda da ikinin katı olmayan sayılar olarak karşımıza çıkarlar. Tek doğal sayılar şunlardır: - Tek Sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,... Tek doğal sayılar bu şekilde sonsuza kadar gitmektedir.
En büyük sayı diye tahayyül ettiğiniz sayıya daima 1 ekleyebilir ve böylece en büyük dediğiniz sayıdan daha büyük bir sayı elde edersiniz. Dolayısıyla en büyük sayı yoktur. Bunu, matematik diliyle şöyle ifade ederiz. Doğal Sayılar kümesimin maksimum öğesi yoktur.
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur.
Pozitif tam sayılar: Z+ = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, …..., ∞} şeklinde devam etmektedir. POZİTİF TAM SAYILAR KAÇTAN BAŞLAR? Z+ = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, …..., ∞} Pozitif tam sayılar 1'den başlamaktadır.
EN BÜYÜK TEK VE ÇİFT SAYILAR
Üç basamaklı en büyük çift sayı 998'dir. İki basamaklı en büyük çift sayı 98'dir. Bir basamaklı en büyük çift sayı 8'dir.
Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,....
Çift sayılar 2'ye tam bölünür, tek sayılar 2'ye bölündüğünde 1 kalanını verir. Çift sayılar iki eşit gruba ayrılabilirler, tek sayılarda bir eleman dışarıda kalır. Çift sayılar { 0 , 2 , 4 , 6 , 8 } rakamlarından biri ile biter, tek sayılar { 1 , 3 , 5 , 7 , 9 } rakamlarından biri ile biter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri