İFTİRAYA UĞRAYAN KİŞİ TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR Mİ? İftira uğrayan kişi hakkında soruşturma yürütülmesi durumunda müşteki psikolojik, ekonomik veya herhangi bir sebeple zarara uğramışsa bu durumda İftiranın düzeyi ve yaşanan kayıplar değerlendirilerek iftira atan tarafa tazminat borcu bağlanır.
İftira suçunun mağduru, kendisine yönelik iftira nedeniyle maruz kaldığı zararların giderilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesinde maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.
İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir. Tazminat tutarı, iftiraya uğrayan kişinin uğradığı zarara göre belirlenir.Tazminat davası ise Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verilecek dilekçe ile açılır.
Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
İftiraya uğrayan birey şikayet yoluna başvurabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi aynı zamanda savcılığa da yapılabilmektedir. Fakat belirtmemiz gerekir ki, iftira suçu şikayete bağlı bir suç olmamaktadır. Resen de soruşturma açılabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
İftira suçu neticesinde hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir. Bununla beraber iftira suçu sonucunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.
Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).
“Suç Uydurma” başlığı altında, işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verileceği düzenlenmektedir.
İftira suçu ceza hukuku bakımından; bir kimsenin suçsuzluğunu bile bile, o kimseye işlemediği suçu yükleyerek ya da o kimsenin işlemediği suçun iz ve emarelerini uydurarak, kişiyi ilgili yerlere bildirmek şeklinde ifade edilmektedir.
İftira suçu işlenmişse bu suç sicile işlenir. Bu nedenle adli sicil kaydı istendiğinde suçun kayıtta yer alması kaçınılmaz olur. Kişi bu suçtan dolayı hapis cezası almışsa kayıtta belirtilir.
İftira suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 267. maddesinde, Adliyeye Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiştir. İftira suçunu işleyen kimse, ihbar ettiği kişinin suçu işlemediğini bilmesine rağmen suçu işlediğini belirtmesidir.
TCK'da uzlaşmaya tabi suçlar düzenlenmiştir ancak iftira suçu uzlaşmaya bağlı suçlar kapsamına alınmamıştır. İftira suçu nedeniyle yapılan yargılamalarda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.
İftira suçunun mağduru suçun failine karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Açılacak maddi tazminat davası ile iftira sebebiyle maddi zararların giderilmesi; manevi tazminat davası ile ise iftira sebebiyle mağdurun yaşadığı derin üzüntü, elem ve kederin yol açtığı manevi zararların giderilmesi amaçlanmaktadır.
İftira suçu tazminat davası, iftira konusuna göre ceza uygulanmasını sağlar. Basit iftira suçları 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası gerektirir. Nitelikli iftira atılması halinde, ceza yarı oranında artırılmaktadır.
Tazminat davalarının açılabilmesi için, ortada haksız bir fiilin olması, borç ve alacak ilişkisine dayalı sözleşmenin ihlal edilmesi, haksız fiil karşısında bir zararın meydana gelmiş olması gerekir. Tazminat davası, ihlal fiili ile tazminat istemine ilişkin olayla bir nedensellik bağı kurulması durumunda açılabilir.
İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir. Yalan; Doğru olmayan, gerçeğe uymayan, uydurma söz gibi anlamlara gelmektedir.
3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Yuz kızartıcı suç olmasından dolayı kanunlarda bazı hukuki sonuçlar bağlanmıştır. İftira suçundan mahkum olan kişi, Devlet memuru olamaz.
İftira eden kimseye "müfterî" denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında "e.f.k" sülâsisinden masdar olarak "ifk" ve "b.h.t"sülâsîsinden mastar olarak da "bühtan" kelimesi kullanılmaktadır.
Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.
TCK madde 271'de suç uydurma suçunun cezası: “Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
Kural olarak ispat için hukuka aykırı olarak elde edilen deliller dikkate alınmaz. Ancak, başkaca bir delil elde etme olanağının bulunmaması halinde kişinin rızası olmaksızın gerçekleştirilen ses kayıtlarının delil değeri kazanması mümkün hale gelebilir.
"Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allahü teâlâ onu cehenneme sokar." Bu hadisin zahir ifadesine göre, başkasına iftira etmek kul hakkı olduğundan, böyle bir suç işleyen kimse cehennemde cezasını çekmeden kurtulamaz.
Bu ayet Nur Suresi'nde yer almaktadır. Nur Suresi'nin 24. ayeti şöyledir: "Onlar ki, iffetli kadınları fena bir sûretle iftira ederler ve sonra da bu iftiralarını dört şahit getirmezlerse (cezalandırılmaları gerekir). İşte onlar yalancıdırlar."
Çok sayıda ayet-i kerime, iftira`nın özelliğinden ve onun Allah`ın nezdinde sevilmeyen ve hatta yerilen bir davranış olduğundan bahsetmektedir. Iftiranın en ağırı namus üzerine atılan iftiradır. Bunu, Hz. Âîşe ile ilgili olarak "Ifk hadisesinde" görmekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri