Kastrasyon Korkusu Nedir? Erkek çocuğun cinsiyetler arası farklılıklardan dolayı cinsel etkinliklerin bir sonucu olarak penisinin babası tarafından kesileceğine dair olan inancı, kastrasyon korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bu düşünceye göre aynı zamanda kız çocukları da geçmişte annesi tarafından kastre edilmiştir.
İğdiş edilme kompleksi, Freudyen psikanalizde bir çocuğun cinsel organlarını kaybetme korkusuna atıfta bulunan bir kavramdır ve genellikle aynı cinsiyetten ebeveynleri tarafından bir ceza biçimi olarak kullanılır.
Bu işlem ya cerrahi kastrasyon yani bilateral orşiektomi (her iki testisin de kesip çıkarılması (yani eksizyonu)) veya kimyasal kastrasyon yani farmasötik ilaçlar ile testislerin devre dışı bırakılması ile olur. İğdiş etme işlemlerinin neticesinde kişi kısırlaşmış (eskilerin tabiri ile akîm) olur.
Baş düşman olarak gördüğü babanın kendisine zarar vereceğini düşünür. Çünkü baba cezalandırıcıdır. Babanın kendisini cinsel organından yoksun bırakacağından korkar. Freud bu korkuya “kastrasyon anksiyetesi”, yani hadım edilme korkusu demiştir.
H. Uzunçarşılı etkisinde oluşmuştur. Çünkü O, İğdişleri askeri teşkilatın içinde saymakta idi[6]. İğdiş'in bilinen “kısırlaştırılmış” anlamı yanında sözlüklerde melez insana, annesi veya babası farklı olanlara dendiği de belirtilir.
İlgili 22 soru bulundu
İğdişlik (Kastrasyon) Korkusu:Fallik dönemde erkek çocuk için penis, çocuğun bütün benliği için, varlığı ile eşdeğer bir anlam ve önem kazanır. Toplumsal tutumların da desteği ile erkek çocuğu kız çocuktan ayıran bu değerli (Üstün) organla ilgili olarak çocuk zihninde bir takım korkular gelişir.
İğdiş, at, eşek gibi yük hayvanlarının cerrahi bir operasyonla erkeklik bezlerinin alınması demektir.
Hadım etme, kısırlaştırmadan farklıdır. Hadım etmede bu fiile maruz kalan kişi, bir daha cinsel ilişkiye girememektedir. Ancak kısırlaştırmada, cinsel yetiler devam etmektedir.
Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir. Mitolojide çocuğun ebeveynine aşık olup evlenmesinin tatsız bir eylem olduğu ve sadece tanrılara özel bir uygulama olduğu kabul edilir.
Genellikle, yöneticiye fiziksel erişimin büyük etkiye sahip olabileceği bir kraliyet sarayının hizmetkarlarını daha az tehdit edici kılmak için hadım edilmiş hizmetkarlar, hadım veya köleler olurdu.
Kastrasyon, cerrahi bir müdahale ile erkek üreme organı olan testislerin vücuttan izalesi yoluyla yapılabileceği gibi, bireyin vücuduna ilaç zerk etmek suretiyle testislerin, testosteron hormonu salgılaması engellenerek de gerçekleştirilebilir.
Harem Ağası-Hadım Ağası veya Kızlar Ağası diye anılan bu görevliler I.Mehmed devrinden itibaren Osmanlı'da görülmektedirler. Genellikle Afrika ve çevresinden, bazen de Avrupa'dan hadım edilmiş vaziyette saraya getirilirlerdi.
Hadım etme operasyonu, eski devirlerde üç şekilde yapılırdı: Ya penis ve testisler tamamen kesilir, ya sadece yumurtalıklar alınarak sperm üretimine son verilir yahut yumurtalıklar kesilmez ama ezilirdi.
Oedipus kompleksi olan bir çocuk iğdiş edilme korkusu veya kastrasyon anksiyetesi yaşar. 3-7 yaşlar arasında yapılan sünnet işlemi “kastrasyon anksiyetesini” pekiştirebilir.
Fallik Dönem / Girişim Dönemi:
Freud'un tanımlamasına göre bu dönemde "fallusun üstünlüğü ilkesi" vardır ve hem erkek hem de kız çocuk erkek eşeysel organını daha üstün olarak kabul etmektedir. Fallik dönemin iki önemli sorununu iğdişlik korkusu ve Ödipus çatışması oluşturur.
Annelerine aşırı cinsel bir eğilim gösterip, babalarına karşı içlerinde düşmanca duyular besleyen, hatta bu duygularında babalarının ölmesini isteyecek kadar ileri giden oğlanlar, bu tutumlarından dolayı babalarının kendilerini iğdiş edeceğini; yani erkeklik organından yoksun bırakılacakları korkusu içinde yaşarlar.
Freud'un Psiko-Seksüel Gelişim Kuramına Göre Cinsel Sağlık
İd, zevk temelli istekler ve aşırı ısrarcı temel enerjinin çıkış noktasıdır. Temel ve en ilkel benliktir. Ana kaynağı cinsellik, açlık gibi ihtiyaçların en bencilce doyurulmasıdır.
Freud'a göre cinsel kimliğin ilk belirleyicisi ödipal dönemdir. Erkekler ve kızlar bu süreci farklı şekilde geçirirler. Bu süreçte çocukların yaşadıkları korkular, kaygılar bireye özgü, her birey için özel yaşantılardır.
Cinsellik Üzerine Kitap Açıklaması
Halkın görüşü, cinsel dürtünün niteliği ve karakterleri üzerine bazı kesin düşünceler içerir. Freud, bu noktada müdahale etme gereği duyar ve cinsel bastırmaların çocuklar üzerinde nasıl evrildiğini sergiler.
Hadım edilen erkeğin testosteron hormonları azalır, cinsel isteği sıfıra kadar iner ve libidosu ortadan kalkar.
Osmanlı'da harem, herkesin giremediği bir ortamdı. Sözcük olarak harem "dokunulmaz, kutsal" anlamına gelir. Osmanlı'da Harem-i Hümayun, devlet adamları yetiştiren Enderun mekteplerine paralel bir kurumdu. Osmanlı haremine alınan hadım erkek hizmetçiler (tavaşiler) iki gruba ayrılmaktaydı: ak hadımlar ve siyah hadımlar.
Kızlar ağası ya da Darüssaade ağası, Osmanlı Devleti'nde haremden sorumlu olan yüksek düzeydeki görevliye verilen isimdi.
Türkiye Türklerinde, genel olarak atlarda dört temel yürüyüş vardır. Bunlardan biri de rahvan yürüyüştür. Rahvan, atın tek ayak koşma stiline verilen addır. Atın aynı taraftaki ayaklarının birlikte hareket ettiği, binicisini sarsmayan, yürüme ile koşma arasında bir koşu şeklidir.
Veteriner hekimlikte iğdiş, atın testislerinin alınması ya da sperm kanallarının bağlanması operasyonudur. Bilimsel olarak iğdiş edilen atın daha enerjik yapıya kovuşması nedeniyle yarışlarda avantaj sağladığı belirtiliyor. Ancak iğdiş edilen atlar, TJK genel hükümlerine göre, normal yarışlarda koşabiliyor.
Hadım terimi, genellikle erken yaşta hadım edilmiş bir erkeği ifade etmektedir. Bazı eski metinlerde "hadım", hadım edilmemiş, ancak iktidarsız, bekâr kimseler veya başka bir şekilde evlenmek ve çocuk sahibi olmak istemeyen bir erkeğe atıfta bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri