Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır.
Çemen nasıl tüketilir? Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Bir bardak kaynatılmış sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı çemen otu tohumu atılır ve birkaç dakika demlenir. Demlenen çayı sabah aç karnına içilir. Bitkinin sahip olduğu saponin, sindirim enzimlerini hızlandırarak alınan kalorinin vücutta en faydalı biçimde dağılımını sağlar.
İster haşlanmış yumurtayla isterseniz de omletle birlikte tüketebileceğiniz kahvaltılık çemen sosu, baharatlarla ve cevizle yapılan enfes bir lezzet.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
İlgili 23 soru bulundu
Özellikle bol demir içeriği sayesinde günlük demir ihtiyacınızı bu çaydan rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde de yer almaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Daha az bilinen çemen otu tohumu, birçok tarifte kullanılabilir. Ek olarak, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu için tip 2 diyabet hastaları için de tüketilmesi önerilir.
Çemen otu gastrointestinal enflamasyonu yatıştıran, mideyi ve sindirim zarını kaplayan tohumlarındaki müsilaj etki sebebiyle mide yanmasına (asit reflü) karşı etkili bir ilaçtır. Çemen otu tohumlarındaki çözünür lif ve pektin dışkı hacmini arttırır, dolayısıyla kabızlığın doğal olarak giderilmesine yardımcı olur.
ÇEMEN TOZUNUN KULLANIM ALANLARI
Et ,tavuk ve sebze yemeklerine kullanılır. Çemen otu tohumu, baharat olarak çok kullanılmasının yanında sivilceler, yaşlanma belirtileri, ciltteki renk dengesizliğini giderme gibi cilt faydaları ve saç tellerinin güçlenmesini sağlama gibi saç faydaları için de kullanılmaktadır.
Potasyum zengini çemen tohumu tansiyonu düşürür.
1 gün buzdolabında bekletip tüketirseniz çemenimiz daha iyi karışmış oluyor. Buzdolabında aylarca bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
Paket yağı tavada eritiyoruz tuz ilave edip 2 kaşık Çemen koyuyoruz yağlı tavaya. Hafif çiğliği gidene kadar yağda çeviriyoruz. Kapta çırptığımız yumurtaları tavaya aktarıyoruz ve pişiriyoruz. Afiyet olsun.
İkişer tost ekmeğinin üzerine ikişet kaşar peyniri dilimini ve dörder sucuğu yerleştirin ve üstlerini kalan ekmeklerle kapatın. Önceden ısıtmaya başladığınız tost makinesine yerleştirin. Pişerken üzerine tereyağı sürün ve domatesle servis edin. İşte bu kadar kolay.
Çemen otunun çok ciddi bir zararı veya yan etkisi bulunmuyor. Çemen otu yan etki olarak ishal ve hazımsızlık gibi durumlara neden olabiliyor. Ayrıca çemen otunun iştahı azaltma etkisi olduğu için kilo almak isteyenlerin ve yeme bozukluğu olanların çemen otu tüketmesi önerilmiyor.
(Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü.
Aksi takdirde çemen ete değil elinize yapışır ve pürüzsüz bir katman elde edemezsiniz. Çemeni etin hiçbir yeri açık kalmayacak şekilde sürmelisiniz. Çemeni iki kat sürdüğünüz takdirde pastırmanız çok daha lezzetli olacaktır.
Şekeri En Hızlı Hangi Bitki Düşürür? Çözünürlük bakımından zengin olan çemen otu tohumları bu konuda öne çıkar. Sindirim ile beraber karbonhidrat emilimini yavaşlatır ve böylece şeker seviyeleri düşerek istenilen noktaya gelir.
Çemen otunun çiğnenmesinin kolesterolü düşürücü etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmacılar, yüksek lif içeriğinin aslında kolestrol emilimini engellediğini söylüyor. Çözünür lifin varlığı, özellikle, sindirilmiş gıdaların viskozitesini arttırır ve kolesterol ile safra asitlerinin alımını engeller .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri