'İĞNE VÜCUTTA DOLAŞIR' "Dikiş iğnesi gibi cisimler vücuda girdikten sonra dolaşırlar. Genellikle kalp etrafına gelirler. Burada hastamızın akciğerine saplanıp, kalp zarına kadar gelmiş.
“AĞIZDAN YUTULAN İĞNENİN BAŞPARMAKTAN ÇIKMASI MÜMKÜN”
Erikoğlu şöyle devam etti: “Vücutta, mideye indikten sonra iğne bu bölgelerden bağırsak sistemine geçip daha sonra da bağırsağı yavaş bir şekilde delip ayakta, bacakta veya diğer organlarda görülebilmektedir.
İĞNE BATMASI SONUCU YARALANMALARDA ÖLÜM RİSKİ
Ancak bu rakam, raporlanma sayılarıdır ve araştırmalar, tüm vakaların yüzde 40 ila 75'nin raporlanmadığını gösteriyor. Yaralanma sonucu, Hepatit B (HBV), Hepatit C (HCV), Hepatit G (HGV), HIV (AIDS), herpes, ebola gibi patojenler bulaşabiliyor.
"Ağızdan Yutulan İğnenin Başparmaktan Çıkması Mümkün'
Dr. Mehmet Erikoğlu, bu tür olayların yaşanabileceğini ifade ederek, ağızdan yutulan bir iğnenin vücutta ilerleyerek topuktan veya ayak başparmağından çıkmasının mümkün olduğunu söyledi.
Hareket edin: Uzun süre oturmak veya ayakta kalmak, kan akışını engelleyebilir. Bu nedenle, mümkün olduğunca sık hareket etmek, kan akışını artırarak ayağa iğne batma hissini hafifletebilir. Rahat giysiler giyin: Sıkı ayakkabı veya çoraplar, ayaklardaki kan akışını engelleyerek iğne batma hissine neden olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Sinir sistemi, vücudun farklı bölgelerine sinyaller gönderir ve alır. Bu sinyaller, beyne ulaşarak hissiyatı oluştururlar. İğne batması hissi, genellikle sinirlerin uyarılması sonucu oluşur. Özellikle sinirlerin sıkışması veya zedelenmesi durumunda, bu hissiyat ortaya çıkabilir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
'İĞNE VÜCUTTA DOLAŞIR'
Ameliyat ekibinden Dr. Deniz Ersayın Güner, Ramazan Kanat'ın uzun zaman önce iğneyi yutmuş olabileceğini veya dışarıdan batarak vücuduna girmiş olabileceğini belirterek şu bilgiyi verdi: "Dikiş iğnesi gibi cisimler vücuda girdikten sonra dolaşırlar.
Yutulan katı yabancı cisimlerin çok büyük kısmı yemek borusunun başlangıç kısmına takılır. Yemek borusunu geçip mideye ulaşan cisimlerin %95'i genellikle sorunsuz olarak kendiliğinden çıkarlar. Nadiren uzun/geniş cisimler mide çıkışında, ince bağırsak kalın bağırsak birleşim yerinde ya da anal kanalda takılabilirler.
Pil, mıknatıs, iğne gibi cisimler yemek borusunda, midede ya da bağırsakta hasar oluşturabilirler. Zehirlenme ya da delinme gibi ciddi sorunlara yol açabilirler. Bu nedenle bir doktora danışarak bu cisimlerin yeri tespit edilmeli ve anestezi altında yapılan küçük operasyonlarla çıkarılması gerekiyor.
❖ Enfekte iğne batması durumunda bol su ve sabunla yıkamak sonra %70'lik alkollü antiseptik 20-30 saniye uygulanır. Sonra sabunlu su ile yıkanır. Hızlı akan su altında 20-30 sn kadar tutulur. En sık kullanılan rejim günde 4 kez 500 mg Ribavirin 7 gündür.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
İğne batan, kanayan ve zedelenen cilt bölgesi derhal sabun ve su ile yıkanmalıdır. Su ve sabunun bulunmadığı veya yeterli olmadığı durumlarda ise antiseptik solüsyonlar kullanılabilir.İğne batan bölgeyi; sıkma, emme, kanatmaya çalışma gibi yöntemlerle travmatize etmekten kaçınmalıdır.
Uygulamada cilt antiseptik bir solüsyonla temizlenir ve iğne bölgeye batırılarak kas içine ilaç enjeksiyonu yapılır. İlaç verilmesi bittikten sonra iğne çekilir ve bölge kuru pamukla ovulur.
Açılması hedeflenen tetik noktalara dokunulduğunda genellikle ağrı hissedilir. İğne tedavisi sırasında da kişi bu ağrıyı hisseder. Bazı insanlar iğnenin girdiğini bile hissetmezler. Bazı kişiler ise sadece hafif bir batma hissederler.
Çünkü iğneler metaldir ve suda yüzmektedir. - İğnelerin suda yüzmesini sağlayan şey suyun atomlarıdır. - Suyu oluşturan atomlar birbirine öyle sıkı tutunmuştur ki ayrışmamak için direnirler. Böylece iğneler suyun yüzeyinde yüzer şekilde durabilir.
Metal cisimler röntgende kolaylıkla görülür. Fakat plastik, kumaş veya yumuşak cisimler röntgende görünmedikleri için endoskop adı verilen fiberoptik aletlerin yardımı ile bulunurlar.
Oynar iken ya da yemek yer iken ANİDEN başlayan öksürük, öğürme, boğulma, nefes alamama, hırıltı hava yoluna yabancı bir cisim kaçması için tipik hikayedir.
Küçük çaplı madeni paralar pek tehlikeli durumlara neden olmaz, ancak boyutu büyük olan madeni paralar yutulduğunda yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa madeni para mideden bağırsaklara iner ve en geç 3-4 günde dışkıyla birlikte vücuttan çıkar.
İğne batmaları, kesiler, vb sağlık çalışanları arasında en sık saptanan iş kazaları olarak görünmektedir. Şencan I ve ark tarafından yapılan bir çalışmada hemşirelerin %57'sinde kesi bildirilmiş ve ameliyathane kazaların en sık olduğu yer (%56) olarak saptanmıştır.
Kısaca ifade edecek olursak kalbe iğne batma hissi bir çeşit uyuşma ve ağrı hissidir. Bu his bazen keskin bir ağrı şeklinde ortaya çıkar. Bazen de karıncalanma şeklinde kendini gösterir. Bazı durumlarda karıncalanmaya sancı da eşlik eder.
İğnenin kırılması işlerinizin bozulacağına işaettir. İğne almak, bulmak işlerinizin düzeleceğine, herhangi bir yerinize iğne batması size yapılacak maddi ve manevi yardımdan faydalanacağınıza yorumlanır.
Parastezi; karıncalanma, iğnelenme, karıncalanma, batma, uyuşukluk gibi ciltte hissedilen birbirinden değişik biçimlerde ifade edilen bütün durumlara verilen isimdir. Parestezi hastalık, bozukluk veya sinirlerin yaralanması gibi geniş bir yelpazede ortaya çıkabilir.
Bunun dışında iç organlar içerisinde meydana gelen hasarlar da sırtta bıçak batma hissini ortaya çıkarabilmektedir. Kemik bozuklukları, travmalar, disk kayması, omurga hastalığı, kas ya da bağ doku hastalığı, kalp, böbrek, yemek borusu ve akciğer gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısına sebep olabilmektedir.
Bacak ağrısı yaşandığı zaman genel olarak travmatoloji ve ortopedi bölümlerine gidilir. Bu durum hem bacak ağrısı hem de diz ağrısı için geçerlidir. Yaşanabilecek olası sağlık sorunu nedenine bağlı olarak, ortopedi ve travmatoloji bölümleri karşılıklı yönlendirme gerçekleştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri