İğnesiz çocuk diş dolgusu acı hissettirmez. İğne yerine kullanılan uyuşturma ürünleri de aynı işlevi görecektir. Bu yüzden herhangi bir şekilde çocuğun kötü his oluşturması gerekmez. Acı, sızı olmadan çocuk diş dolgusu kısa sürede yapılır.
İğnesiz anestezinin yapılışı için uzmanlarımız tarafından özel jellerimiz kullanılır. Anestezi yapabilmek için uygulanan jeller bulunur. Bu jeller bölgeye uygulandığında lokal anestezi için uyuşukluk sağlar. İğneden korkan ya da iğneyi tercih etmeyen hastalarımıza lokal anestezi uygularız.
Diş tedavileri sırasında uygulama yapılacak bölgeyi iğnesiz şekilde uyuşturmak için uygulanan yönteme iğnesiz dental anestezi adı verilmektedir. Hasta, standart iğneli anestezi yöntemlerinde hissettiği iğne acısını hiçbir şekilde duymamakta ve güvenli bir şekilde tedaviye hazırlanabilmektedir.
Diş dolgusu sırasında dolgunun yapılacağı diş bölgesi diş hekimi tarafından uyuşturulmaktadır. Bu uyuşturulma işlemi sırasında diş hekimleri bazen iğne kullanabilir. Lakin diş hekiminizin uygulayacağı iğne herhangi bir ağrı ve sızı hissi meydana getirmez.
Bu durum dolgunun derinliğine göre değişmektedir. Dişi uyuşturmadan dolgu yapılır mı? Evet yapılır. Siz anestezi yapılsın isterseniz doktorunuz yapacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer ilgili diş, canlılığını yitirmişse anestezi yapılmadan kanal tedavisi yapılabilir. Apseli şişmiş bir diş cansız olduğundan anesteziye gerek olmaz. Tam tersine dişin tamamı veya bir kısmı hala canlıysa, kesinlikle anestezisiz işlem yapılamaz.
Dolgu Ağrılı Bir İşlem midir? İşleme önce anestezisiz başlanır, çürük veya kırık hattının derinliğine bağlı olarak ağrı oluşturabilecek durumlarda doktorunuz anestezi yapabilir. Yani dolgu işleminde ağrı hissetmezsiniz.
Diş dolgusu sırasında diş hekiminin uyguladığı anestezi sayesinde herhangi bir ağrı duyulmaz. Diş dolgusunun amacı, diş çürümelerini veya boşluklarını düzeltmek ve neden olabilecek rahatsızlıkları hafifletmektir. Diş hekimi dişinizi doldurduktan sonra biraz acı veya hassasiyet hissetmenizin çeşitli nedenleri vardır.
Hekimin dolgu işlemine başlamadan önce uygulayacağı anestezi sayesinde işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Özetle apseli dişe anestezi uygulanmasında bir sakınca bulunmaz. Ancak genellikle diş hekimlerinin tercih ettiği antibiyotik ile tedavidir. Kanal tedavisi uygulayacak diş hekimleri anestezi uygulamayı tercih edebilir. Bu tür bir tedavi yöntemi doktorun insiyatifinde olacaktır.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür. Yıllar öncesinde başarılı bir materyal olan amalgamın etkileri araştırılmıştır. Bazı hastalar için çeşitli sorunlar meydana gelebilmektedir. Metale karşı alerjik reaksiyon gösteren hastalar için amalgam dolgular tavsiye edilmemektedir.
Diş çekimi öncesinde ve sonrasında mutlaka doktor tarafından diş ağrısını önlemek veya etkilerini azaltmak amacıyla ilaç aracılığıyla uyuşturmaya başvurulur. Dişi uyuşturmak özellikle diş çekimi sonrasındaki ilk saatlerde herhangi bir ağrı hissetmemenizi sağlar.
Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir. Dolayısıyla kanal tedavisinin röntgen sürecinden kalıcı dolguya kadar geçen zaman zarfında hastaya acılı anlar yaşatmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Çürüklerin diş yapısında çok derin olması sonucu sinirlere denk gelmesi durumunda dişe dolgu işlemi uygulanmamakta, bunun yerine kanal tedavisi tercih edilmektedir.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Bir diş dolgusu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer. Diş hekimi öncelikle tedavinin uygulanacağı bölgeyi lokal anestezi enjekte edilmesi yoluyla uyuşturur. Anestezi ile dişin çevresindeki diş eti ve çene bölgesi de uyuşur. Uyuşukluk gerçekleştiğinde bir diş matkabı ile dişteki çürük temizlenir.
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa duyarlılık vardır. Derin dolgularda bu süre biraz daha uzayabilir ve doktorunuz sizi bu konuda uyaracaktır.
Dolgu tedavisi uygulanan hastalar bu duruma 2-3 gün içerisinde alışırlar. Ancak 2-3 gün içerisinde dahi alışılmıyorsa diş hekimini bu konuda bilgilendirmekte fayda vardır. Dolgu tedavisi sonrasında sıcak ve soğuk hassasiyetinin yaşanması çok normaldir. Hatta bu hassasiyet durumu 2-3 hafta kadar sürebilir.
Diş hekiminiz veya endodontistiniz daha sonra dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Sinir öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak çoğu diş hekimi, hastayı daha rahat ve sakin hale getirmek için bölgeyi uyuşturmayı tercih eder.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Gayet basit bir işlem olan estetik dolgu uygulaması yalnızca tek bir seansta gerçekleştirilebiliyor. İşleme başlanmadan önce lokal anestezi ile bölgenin uyuşturulması sağlanıyor. Çürük olan diş ya da dişler temizleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri