İğrenme veya tiksinme insanların kirli, yemeğe uygun olmayan ve mikroplu nesneleri itici bulma duygusudur. İğrenme daha çok tat alma duyusu ile ilgilidir. Ancak koklama, dokunma ve hatta görme duyuları bile iğrenmeye yol açabilir.
Ariyet sözcüğünden türetilmiş olan iğreti kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Ariyet, ödünç verilen, kalıcı olmayan anlamına gelirken iğreti de bir şeye sonradan ilave edilen şey demektir. Bazı kaynaklarda ''eğreti'' şeklinde yazılan bu sözcük cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır.
Herhangi bir şeyin ya da olayın karşı- laştırılabileceği başka bir şeyden söz ederek betimlenmesine eğretileme (me- taphor) denir (Günay 2007: 73).
Bazı kitaplarda ''iğreti'' şeklinde yazılan bu sözcüğün ilk anlamı, belli bir süre sonra geri verilmek şartıyla alınmış olan emanettir. Günümüzde bu sözcük, birisinin üstünde iyi durmayan kıyafetleri ya da birine yakışmayan davranışları tanımlamak için kullanılır. Eğreti ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
Eğreti oturmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
bir yerde çok kısa süre kalacakmış gibi oturmak.
İlgili 24 soru bulundu
Sesli Sözlük - eğreti, ödünç
denizli iline ait eski bir gelenekmiş yanlış hatırlamıyorsam. erkek evlendiğinde karısını her anlamda mutlu edebilsin diye ergenlik çağına geldiğinde onu eğitecek bir kadın tutulurmuş. bu kadına eğreti gelin denilirmiş, eğreti gelin hayatı boyunca evlenemez, hamile kalamaz, aşık olamazmış.
Eğreti mi iğreti mi? Doğrusu eğreti. Eyuboğlu Türkçe olduğunu ve kökünün eğremek olduğunu söylüyor. Eğr, toplanma, birikme bildiren kök.
Eğretileme sadece bir şeyi başka bir şeye benzetmek değil, benzetilen şeyin yapısal özelliklerinden, anlamsal ifadesinden yararlanarak ve kendi bünyesine katarak anlamını güçlendirme yoludur (Yurt, 2020).
Eğrelti ya da Eğrelti otu (Pteridophyta), 12.000 türü bulunan bitki bölümü. Atkuyrukları da bu bölümde olmasına karşın eğrelti adıyla anılmazlar.
Ajitasyon, bir kişinin, kendisi ya da yakın çevresinin güvenliğini tehlikeye sokan her türlü sesli, sözlü ve/veya motor davranışlar kümesidir. Saldırgan davranışların gelişiminde biyolojik, sosyal, çevresel etkenler gibi birçok etmen rol oynar.
İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler.
Kifayet kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Kifayet" kelimesinden türetilmiştir ve "yeterlilik, yeterlik, yeterince olma" anlamına gelir. Türkçe'deki kullanımı, bir işi veya görevi yerine getirebilme yeteneğini ifade eder.
İrite kelimesinin doğru yazılışı " irite" şeklindedir.
Fransızca bir sözcük olan "irrite" den gelen irite sözcüğünün anlamı TDK'ya göre şöyledir: "sinirlendirmek, rahahsız etmek ve tıp biliminde tahriş etmek."
ait diilmislik hissi veren seylere denilen kelime, cumle icinde kullanmak gerekirse : "o ceket üzerinde cok egretidurmus." genelde igreti olarak bilinir fakat dogru yazılısı bu sekildedir.
Bir olguyu, bir olayı, bir nesneyi yine başka bir olay, olgu ve nesneyle açıklamaktır. Örneğin, “Gemi su içinde hareket etti” ifadesi yerine; “Gemi suyu yarıp geçti”, “Gemi suyu kesip geçti”, “Gemi suyu ayırıp geçti” ifadelerini kullandığımızda eğretileme yapıyoruz.
Kapalı İstiare
İstiare sanatının bir diğer çeşidi de kapalı istiaredir. Açık istiarenin aksine kapalı istiarede benzetmenin "yalnızca benzeyen" yani zayıf öğesi kullanılır. Fakat burada önemli olan nokta kapalı istiarede benzetme anlamının kaybolmasını engellemek için benzetme yönünün de söylendiğini bilmektir.
Eğretileme şöyle tanımlanır; bir gerçek anlamı ona benzerliği olan başka bir mana ile anlatma yani benzerlik ilişkisinden yararlanarak bir kelimenin bir adın anlamını eğreti olarak aktarma sanatıdır.
Üstünkörü, bir işi incelemeden, özen göstermeden yapmak anlamına gelir. TDK kaynakları incelendiğinde ise bu kelime ile ilgili "yüzeysel, gelişigüzel, inceliklerine inilmeden yapılan iş" şeklinde bir tanım yapılmıştır. Kısacası üstünkörü, baştan savma iş yapma anlamına gelir.
TDK'de erek sözcüğünün açıklaması bir isim olarak, gerçekleştirmek amacıyla tasarlanan ve ulaşmak istenilen şey, amaç, maksat, hedef, gaye şeklinde açıklanmaktadır.
Sürekli aynı şekilde devam eden tüm olgular için de tekdüze ya da monoton kelimesi kullanılır. Tekdüze Anlatım Cümle Örnekleri Nelerdir? Bir roman ya da öyküdeki karakterin günlük olarak ya da sık sık yaptığı her şey tekdüze anlatıma örnek olarak gösterilebilir.
Denizli yöresinin geleneği, Atıf Yılmaz ve Gül Diricanın senaryosuyla beyazperdeye aktarılıyor. Zenginlerin, ergen oğullarını kadın bedeniyle tanıştırarak, evliliğe hazırlamaları geleneği kadın cinselliğinin, metalaştırılmasına tarihsel bir örnek.
İlk filmde Yeşilçay'ın hayat verdiği Kostak Emine'nin, “Ali'den sonraki” hayatı yeni bir kurguyla anlatıldı. Eğreti Gelin Ladik Ankara'da çekildi ama ilk filmde olduğu gibi arka planda yine Denizli var. Filmin yönetmenliğini Zaim Güvenç ve Deniz Güvenç yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri