Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ihbar süresinde mesaiye kalma zorunluluğu var mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ihbar süresinde mesaiye kalma zorunluluğu var mı?

İşçi ihbar süresinde fazla mesai yapabilir ve hatta eğer önceden muvafakat vermişse yapmak zorundadır. İşveren de bunun karşılığı olan fazla mesai ücretini işçiye tam olarak ödemekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

İhbar süresi boyunca çalışmak zorunda mı?

İhbar süresi boyunca işçinin, iş yerinde çalışması gerekir. Ancak bu süreç içerisinde yeni iş arama izni varsa bu izin dâhilinde iş yerinde çalışması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Mesaiye kalmayan işçi işten çıkarılabilir mi?

Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altinokta.org.tr

Mesaiye kalmak istemeyen işçi ne yapmalı?

Fazla çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir (İşK m.41/7; Yön. m.9/2). İşçinin fazla çalışma yapmasına engel bir durumun ortaya çıkması durumunda işçi fazla çalışma yapmaya zorlanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Istifa eden işçi ihbar süresini beklemek zorunda mı?

İş Kanunun 24. Maddesi işçinin ihbar süresi olmadan fesih hakkını düzenlemiştir. Haklı nedenler mevcutsa işçi iş sözleşmesinin süresinin bitiminde veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi bu durumda işverene ihbar tazminatı ödemeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

İŞÇİNİN FAZLA MESAİYE KALMASI ZORUNLU MUDUR? - Av. Ezgi Esnik Günay

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İşten çıkarken ihbar süresine uyulmazsa ne olur?

İhbar süresine uyulmazsa ne olur? Kanunda belirtilmiş olan yazılı bildirim sürelerine uymayan taraf, işçinin kıdem durumuna göre belirlenecek olan tazminatı karşı tarafa ödemekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

İhbar süresi çalışmazsak ne olur?

Eğer ihbar süresine uymaz ve çalışmazsanız, işvereniniz sizden ihbar tazminatı talep edebilir. Bu da, 8 haftalık ücretinizdir. İşten keyfi olarak istifa edilmesi halinde işçinin kıdem tazminatı alabilmesi söz konusu olmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

İşçi zorla mesaiye bırakılır mı?

İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ezgiesnikgunay.av.tr

Mesaiye kalmayana tutanak tutulur mu?

O halde, işçinin fazla mesaiye kalması gerekiyorsa ve fakat işçi fazla mesaiye kalmıyorsa, bu durum bir tutanakla tespit edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

İşçi fazla mesai yaptığını nasıl ispatlar?

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Istifa eden işçi fazla mesai alabilir mi?

İstifa sonrası fazla mesai alacakları

Bu fazla mesai alacağı derhal muaccel hale gelir. Yani işçiye bunun ücretinin ödenmesi gerekir. İşçinin istifa etmiş olması ve hatta ihbar sürelerine uymamış ve işvereni mağdur etmiş olması, fazla mesai alacağına engel değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Bir işçi her işi yapmak zorunda mı?

İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür. İşçi, iş sözleşmesinde yer almayan işleri yapmayı reddedebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

Haftalık 45 saat çalışmaya öğle arası dahil mi?

Yasal düzenleme gereğince haftalık azami çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmakta, bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Çalışma süresinin hesabı sırasında işçilere verilen ara dinlenme süreleri (yemek molaları, çay molaları vb.) çalışma süresinden sayılmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebenews.com

Ihbar süresinden nasıl kurtulurum?

Her ne kadar işyerindeki çalışma sürenize göre 4 haftalık bildirim süreniz olsa da haklı nedenle derhal fesih hakkınızı kullandığınızda işverene ihbar süresi borcunuz ortadan kalkar ve işyerinden derhal ayrılabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birgun.net

İstifa ettikten sonra kaç gün çalışmak zorundayım?

Çalışma süreleri 6 ayı geçmemiş olan kişiler 2 hafta önceden; 6 ay ve 1.5 yıl arasında çalışan kişiler 4 hafta önceden; 1,5 ve 3 yıl arasında çalışanlar 6 hafta önceden; 3 yıldan çok çalışanlar ise 8 hafta önceden istifalarını bildirmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pusula360.com

Ihbar süresinde 2 saatlik iş arama izni toplu kullanılabilir mi?

İş arama izni hesaplama

İş arama izni hesaplanırken çalışanın kıdemi referans alınıyor. İzinlerin günlük bazda veya toplu olarak kullanılması ihbar sürelerinde bir değişiklik yaratmıyor. Çalışan isterse izinlerini limit dahilinde toplu veya saatlik olarak da kullanabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edenred.com.tr

Ayda kaç saat mesai zorunludur?

İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avansas.com

Mesaisi ödenmeyen işçi nereye şikayet eder?

Fazla mesaisini alamayan işçi işvereni şikayet edebilir, İş Mahkemesi'nde dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ishukukuyardim.com

Yolda geçen süre çalışma süresinden sayılır mı?

4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Bir işçi istediği zaman işi bırakabilir mi?

İşçinin Deneme Süresi Sonrası İşten Ayrılması / Çıkarılması

Kural olan açıkça fesih yoksa sözleşme hükümlerinin devam etmesidir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim sürelerine uymaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Deneme süresinden sonraki fesihlerse kural olarak derhal ve tazminatsız gerçekleşmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Hafta sonu mesaiye gitmek zorunlu mu?

Bilindiği üzere iş yasamızda iş süresi haftalık olarak ve iş süresi de 45 saat olarak düzenlenmiştir. Sizin işyerinizde şayet günde 9 saat çalışılıyor ise 5 günde 45 saati tamamlamış olursunuz ve Cumartesi günü işe gitmeniz gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birgun.net

Haklı fesih sebepleri nelerdir?

İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

15 gün ihbar süresi zorunlu mu?

Kıdem süresi 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 14 gün, Kıdem süresi 6 ay ile 1,5 yıl arası ise ihbar süresi 28 gün, Kıdem süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise ihbar süresi 42 gün, Kıdem süresi 3 yıldan daha fazla olan çalışanların ise ihbar süresi 56 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

Özel sektörde ihbar süresi var mı?

Bu süre yani ihbar süresi, işçinin hizmet süresine göre belirlenir. İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Ihbar süresinde iş bulan işçi ne yapmalı?

kişi ihbar süresi içerisinde iş bulduğu takdirde sulh yolu açık olacak şekilde iş akdinin feshini isteyebilir. Bu legal bir özlük hakkıdır.. Kalan sürenin ücretinin ödenmesi gibi bir usul teamüllerde ve yasal zeminde görülmemiştir.. Kişi kıdem tazminatı hakediyorsa sadece bu hakkının ödemesini alacaktır...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.mustafagulsen.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT