Kişiden kişiye değişiklik gösterse de ortopedik hastalıklar temel belirtileri; ilgili bölgede ani tutulma, ağrı, his kaybı ve güçsüzlüktür. Bel, boyun ve sırt ağrıları ile ilgili bölgede uyuşukluk ve denge bozukluğu da ortopedi hastalarında görülen belirtiler arasındadır.
Ortopedi ve travmatoloji doktoru neye bakar? Ortopedi ve travmatoloji doktoru kemik ve eklemler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi hareketi sağlayan yapılar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis eder ve tedavi ile ilgilenir.
Ortopedi ve Travmatoloji, kemik, eklem, kas, tendon ve bağ doku gibi iskelet sistemi ile ilgili problemleri; önlemek, teşhis ve tedavi etmekle ilgilenen tıp dalıdır.
Bunların dışında ortopedi; sinir sıkışması, eklem burkulması, menisküs yaralanması, eklem kireçlenmesi ve topuk dikeni gibi hastalıklara da bakmaktadır. Bakılan bir diğer hastalıklar ise; eklem ağrıları, kemik kırığı, kemik iltihabı, romatizmalar, bel ve boyun fıtığı, çıkıklar şeklinde sıralanabilir.
Ortopedi ve Travmatoloji; Kas iskelet sistemi hastalıkları, travma yaralanmaları, el, omuz, dirsek, diz rahatsızlıklarının tanı ve tedavilerini gerçekleştirir.
İlgili 17 soru bulundu
Kollar, bacaklar, leğen kemiği bölgesi, omurga gibi başlıca alanlar ile kemik, kas, damar, sinir, omurilik bağlantı dokuları Ortopedi ve Travmatoloji bölümünün ilgi alanına girmektedir.
Genel olarak kemik ağrısı için ortopedi doktoruna gidilir doktorunuz gerekli incelemeyi ve tahlilleri yaptıktan sonra bunun başka bir hastalığın belirtisi olması durumunda ilgili doktora sizi yönlendirecektir.
Ortopedik-mekanik ağrı ve eklem sorunlarında nadiren kan testlerine ihtiyaç duyulur. Fakat hekimin ayırıcı tanı yaparken bazen test istemesi gerekebilir.
Emar görüntülenmesine tıbbın bütün alanları ihtiyaç duyar. Fakat Emar tetkikine en fazla ihtiyaç duyan tıp dalları; kas-iskelet sistemi sorunları ile uğraşan Ortopedi ve Travmatoloji, beyin omurilik sistemi hastalıkları ile uğraşan Nöroloji ve Beyin Cerrahisidir.
Spor yaralanmaları, bel eğriliği, kırılma, burkulma, tendon hasarları ve eklem kireçlenmesi gibi hastalıklar ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının ilgilendiği başlıca konulardır.
Ortopedi ya da eklembilim, kas iskelet sistemini ve sorunlarını inceleyen, gövdenin hareket sisteminin biçimini (biçimbilim) ve işlevini değiştiren doğum kaynaklı, sonradan edinilmiş ya da örselenme sonucu oluşan örsentileri incelemeye, önlemeye ve tedavi etmeye yönelik tıp uzmanlık dalıdır.
Özellikle bel ve boyun fıtığı hastalıklarında fizik tedavi- beyin ve sinir cerrahisi farkı sorulmaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon da ortopedi de bel ve boyun fıtığının tanı ve tedavisi ile ilgilenmekte-dir fakat ortopedi cerrahi tedaviyi uygularken fizik tedavi rehabilite edici tedaviyi uygular.
Travmatoloji, Türk Dil Kurumu'nun açıklamasına göre; Fransızca kökenli (fr:traumatologie) bir sözcük olup, "Sarsıntı bilimi" anlamına gelmektedir. Travmatoloji, bugün en geniş anlamıyla tıp dilinde kullanılmakta ve ortopedi bilim dalıyla birlikte anılarak Ortopedi ve Travmatoloji anabilim dalı şekliyle yerleşmiştir.
Ekstremiteler veya eklemlerde ani ve şiddetli bir ağrının başlaması durumunda, Derin kesiklerde, Ciddi iş kazalarında, Burkulma sonucu artan aşırı şişlikler dahil olmak üzere tüm şiddetli kas-iskelet sistemi yaralanmalarında bir acil ortopedi doktoruna görünmeniz gerekir.
Acilde Ortopedi Doktoru Olur Mu? Ortopedi uzmanları eğitim araştırma hastanelerinin acil servislerinde acil durumlara müdahale amacı ile nöbet usulüne göre çalışmaktadırlar. Özel hastanelerin birçoğunda acilde ortopedi uzmanı bulunmaz.
Boyun, bel, sırt, ayak, diz vb. vücutta bulunan kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrılar fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Hastalık veya travmaya bağlı doku hasarı ile oluşan yani akut ağrılar bu birimin uzmanlık alanında bulunmaktadır.
Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir. Ayrıca hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılmaktadır.
Mr çekimi öncesi takı, mücevher, kemer, toka, metal fermuar, protez diş ve işitme cihazları gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastanın metal içerikli eşyaları üzerinde bulundurması halinde çekim işlemi gerçekleşmez ve tekrarı yapılır.
Evet, özellikle bazı test sonuçları etkilenir, içilmemesi uygundur. Aç olarak kan vermeden önce su içmek test sonuçlarını etkiler mi? Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.
Ortopedi ve travmatoloji cerrahi ameliyatları, kemik, eklem, kas ve tendon yaralanmaları, hastalıkları ve diğer problemlerle ilgilenen bir cerrahi uzmanlık alanıdır.
Tümör belirteçleri kan testleriyle belirlenebiliyor
Tümör belirteçleri, değişik kanserlerde farklı olabildiği gibi, bir kanserde birden fazla ve değişik miktarda görülebilmektedir. Bu belirteçler yapılacak olan kan, idrar ve tüm vücut sıvıları testi ile tespit edilebilmektedir.
EKLEM AĞRILARINA HANGİ BÖLÜM BAKAR? Eklem ağrısı yaşayan kişiler öncelikle ortopedi bölümünden randevu alarak muayene olmalıdır. Bu bölümde bacak ve kol ağrılarının yanı sıra lif ve bağ kopmaları, her türden kas ağrıları, tüm eklem ağrıları ve romatizma hastalıklarıyla ilgili tetkikler yapılmaktadır.
Kas ağrısında ilk gidilmesi gerekli olan doktor genelde dahiliye uzmanı olmaktadır. Kas ağrıları, romatizmal hastalıkların öncüsü biçiminde olabileceği için genel dahiliye alanı ile başlamak hızlı bir çözüm sunmaktadır. Şikayetlerin niteliklerine göre, dahiliye doktoru kişileri romatoloji uzmanına sevk edebilmektedir.
Bu ağrıların daha fazla oluşmaması için mutlaka ilgili doktora başvurmak gerekir. Böyle durumlarda ortopedi doktoruna başvurmak ilk sırada yer alır. Eğer başka sağlık sorunu söz konusu ise ortopedi üzerinden başka poliklinik dahilinde yönlendirme yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri