Demleme işlemine geçilmeden önce 1 avuç ıhlamur süzgeçli bir kapta sıcak su ile iyice yıkanır. Demleme işlemi sırasında yıkadığımız 1 avuç ıhlamuru demliğe alırız. Üzerine 2 su bardağı kaynamış su ilave ediyoruz ve demliğin kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde 10 dakika boyunca demlenmesini sağlıyoruz.
Ihlamur çayını bir demlikte, cezvede ya da french press'te demleyebilirsiniz. Kaç bardak çay yapacaksanız demleme kabınıza o kadar tutam ıhlamur ekleyin. Ihlamurları demlemeye başlamadan önce bir sudan geçirip tozunu akıtmanızda fayda var.
Ağaçtan topladığınız ıhlamuru, kurutmanın en doğru yolu nemli olmayan bir alanda yere sererek kurutmaktır. Ihlamuru gölge bir alanda yere serdiğiniz temiz bezin üstüne dökün. Burada kurumaya bıraktığınız ıhlamurları ara ara alt üst etmeyi unutmayın. Bu işlemi bir hafta yapın.
Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir? Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti.
İlgili 24 soru bulundu
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Aynı şekilde ıhlamurun tekrar ısıtılıp içilmesi sağlığa fayda sağlamamaktadır.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
Ihlamurdan tam anlamıyla lezzet almak istiyorsanız ıhlamurlarınızı bir demliğin içerisine alıp güzelce yıkayın. O suyunu boşalttıktan sonra demliğinizi ocağın üzerine alın ve su ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlendirin.
Ihlamuru demlerken çiçekleri, hemen bitişiğindeki sarı ve uzun yapraklarıyla birlikte demlenmelidir. Demleme işlemine geçilmeden önce 1 avuç ıhlamur süzgeçli bir kapta sıcak su ile iyice yıkanır. Demleme işlemi sırasında yıkadığımız 1 avuç ıhlamuru demliğe alırız.
Bu sorunun cevabı hayırdır. Ihlamur ağacındaki çiçeklerin kurutulması sonucunda ıhlamur çayı oluşur. Bu nedenle kurutulmuş olmayan bir ıhlamur kişilere faydalı olmaz. Ihlamurun tüm faydası kurutulduğu takdirde ortaya çıkar.
Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir? Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir.
Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız. Ihlamurun ilk suyu dökülür mü? Ahmet Maranki'ye göre ıhlamur çayı hazırlarken dikkat etmeniz en önemli husus ıhlamuru kaynatmamanızdır.
Uyku veren özelliğinin bulunmasından ötürü sindirimi yavaşlatabilir. Bu sebepten ötürü öğünlerin arasında içmek daha yararlıdır. Ihlamur çayı, 10 dakikadan çok bekletildiğinde, yapısında bulunan maddeler değişip, sarı renk kırmızıya dönüşür. Kokusu da kaybolur.
Ihlamur çayı, ıhlamur ağacının çiçeklerinden yapılır. Ancak, demlenilecek çay ıhlamur ağacının çiçeği değil, çiçeğin kurutulmuş halidir. Bu sebeple, ıhlamur çiçeğinin kurutulması gerekir. Kurutulduktan sonra ise çok bekletilmeden tüketilmelidir.
Ihlamuru tozdan arındıralım. Sonra tekrar su koyalım. Ama az olacak. Kaynadıkca soğuk su ilave edelim. 1-2 gün içinde azalan ıhlamura soğuk su kattıkca rengi kızıl renge dönecektir 😃😃. afiyet olsun.
Çoğu bitkisel ürün gibi ıhlamur çayının da yan etkiler olabilir. Ihlamur genellikle güvenli olmasına rağmen, hipotansif (tansiyon düşürücü) etkileri nedeniyle düşük tansiyonu olan kişiler ıhlamuru dikkatli tüketmelidir. Ihlamur çayı idrar söktürücü etkilere sahip olabilir. Ayrıca ıhlamur, uyuşukluğa da neden olabilir.
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.
Ihlamur kurutulmuş bir halde aldıysa, temiz bez poşetin içerisine veya cam kavanoza konulabilir. Bezin veya kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Ihlamur, serin, güneş almayan, kuru bir yerde 1 seneye kadar muhafaza edilebilir.
Ihlamur çayı, boğaz ağrısını hafifletmeye ve öksürüğü yatıştırmaya yardımcıdır. Antiseptik ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle, soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Stres ve anksiyetenin azaltılmasına yardımcı olur.
Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir. Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.
Günde 3 fincandan fazla içmekten kaçınılmalıdır. Hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir. Kalp rahatsızlığı olanlarda, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceğinden içimi sakıncalıdır. Yine kalp hastalığı öyküsü olanlar ıhlamur kullanmamalıdır.
Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise: 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilir, 3-5 dakika kadar bekletilip içilir.
Ihlamur ağacından yaprak ve çiçekleri mümkünse güneşli ama nemsiz, kuru bir günde toplamayı tercih etmelisiniz. Yağmur sonrası ıhlamur toplarsanız çiçekler ıslak olacağından kaliteleri ve aromaları düşecektir, aman dikkat. Ağaçtan ıhlamurları ellerinizle doğrudan toplamanız en doğrusu olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri