Ihlamur bitkisinde A, B6, C ve P vitaminlerinin yanı sıra demir, manganez ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. Ihlamura ait kurutulan parçaların demlenmesi ile elde edilen çayın pek çok faydası bulunur. Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir.
Ihlamur, kış aylarında çay formunda sevilerek tüketilen ve oldukça faydalı olan bir bitkidir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi ıhlamurun faydaları arasında gösterilir. Ayrıca ıhlamur, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir.
Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir. Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.
Çeşitli fenolik maddelerle birlikte A ve C vitaminlerini içerdiği için iyi bir antioksidan kaynağı olan ıhlamur, vücuda aynı zamanda kalsiyum, magnezyum ve demir desteği de sağlıyor.
Ihlamur çayı günde 2 fincan kadar tüketilebilir. Aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Ihlamur tekrar ısıtılıp içilebilir mi? Ihlamurun demlendikten sonra hızlıca tüketilmesi gereklidir.
İlgili 43 soru bulundu
Ihlamur çayı günde kaç bardak içilmeli? Ihlamur çayının vücudu rahatlatıcı özelliği bulunur bu yüzden yatmadan 1 saat önce tüketmek uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Eskiden hangimiz şahit olmadık ki ocağın üstünde defalarca üzerine su ekleyerek gün boyu tüketilen ıhlamura. Ninelerimiz, dedelerimizden kalma bu alışkanlığa son vermek gerekir. Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Ihlamur, faydaları kadar yan etkileri de bulunan bir bitkidir. Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez.
Eklem ve Kas Ağrılarını Azaltır
Ihlamur çayında bulunan flavonoidler, eklem ve kasların kronik ağrısını bastırmaya yardımcı olabilir. Eklem ve diz ağrısını hafifletmek için artritli kişilere ıhlamur çayı tavsiye edilir.
Ihlamur tansiyonu yükseltir mi? Kış mevsiminin önemli bitkilerinden biri olan ıhlamur, kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde hipertansiyona iyi gelir. Bilinenin aksine, ıhlamur tansiyonu yükseltmez, aksine düşürür.
Ihlamur çayı buharı burun tıkanıklığını açmaktadır, sıcak çayı ise boğazın ağrısını geçirir ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiği zaman bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Stresi azaltır, sinirleri rahatlatır ve uykuya dalışı kolaylaş hale getirir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Cilt yüzeyinde oluşan leke ve kırışıkların giderilmesinde etkili olabilir. Bunun için önceden hazırlanan ve soğutulan ıhlamur çayının masaj yaparak cilde uygulanması gerekir. Ihlamur çayı, saç bakımında da etkilidir.
Şöyle ki: Avrupa İlaç Kurumu, ıhlamurun uzun süre geleneksel kullanıma sahip olmasından dolayı, soğuk algınlığının ve stresin belirtilerini hafifletici olarak kullanılabileceğini kabul etmektedir. Bu amaçlarla genellikle çayı halinde günde 2-4 defa kullanmak yeterli olmaktadır.
Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir? Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir.
Bitki çaylarının bir kısmı özellikle papatya ve yeşil çay demir emilimini bozarak demir eksikliği anemisine yol açabilir. NE KADAR TÜKETİLMELİ? Daha çok keyif verici olarak tüketilen adaçayı, ıhlamur gibi aromaları ön planda olan çaylarda sınırlama yoktur.
Endişe ve depresyonun azalmasına yardım eden ıhlamur, psikolojik sorunların önüne geçici etkiye sahiptir. Birçok uzmanın, rahatlatıcı etkisi olması sebebiyle, ıhlamur tüketiminin her zaman yapılmasını destekler.
Özellikle kış aylarında daha çok tüketilen ıhlamurun öksürükten kansızlığa bir çok faydası vardır. İşte şifa kaynağı ıhlamur... Ihlamur yaklaşık olarak 25 ila 50 metre uzunluğa ulaşabilen ağaçlarda yetişir.
Ihlamurdan tam anlamıyla lezzet almak istiyorsanız ıhlamurlarınızı bir demliğin içerisine alıp güzelce yıkayın. O suyunu boşalttıktan sonra demliğinizi ocağın üzerine alın ve su ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlendirin.
Soğuk kış günlerinde yakalandığınız grip, nezle ve soğuk algınlığı hastalıklarında ıhlamur balı sizi iyileştirecektir. Kuru öksürüklerde ve balgamlı öksürüklerde tercih edeceğiniz ıhlamur balı öksürüklerinizi kesecek ve boğazınızı yumuşatacaktır. Korku ve stresi yok ettiği gibi vücut direncinizi de güçlendirecektir.
Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açmaya yararken çay boğaz ağrısını, öksürüğü alır. Diğer bir kullanım alanı ise sakinleştirici bir bitki çayı olaraktır. Yatıştırıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı gerginliği alır, kaygı nedeniyle gerilen sinirleri yatıştırır ve stresi azaltır.
Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir? Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Ihlamur çayı, boğaz ağrısını hafifletmeye ve öksürüğü yatıştırmaya yardımcıdır. Antiseptik ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle, soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Stres ve anksiyetenin azaltılmasına yardımcı olur.
Ihlamur kurutulmuş bir halde aldıysa, temiz bez poşetin içerisine veya cam kavanoza konulabilir. Bezin veya kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Ihlamur, serin, güneş almayan, kuru bir yerde 1 seneye kadar muhafaza edilebilir.
Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız. Ihlamurun ilk suyu dökülür mü? Ahmet Maranki'ye göre ıhlamur çayı hazırlarken dikkat etmeniz en önemli husus ıhlamuru kaynatmamanızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri