Tebliğin, “Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Sözleşmeler” başlıklı 8'inci maddesinin 7'inci fıkrasında yer verilen ve istisnai durumlardan sayılan; ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimlere ilişkin hizmet sözleşmelerine dayalı bedelleri döviz olarak ödenebilmektedir.
13.09.2018 tarihinde 85 numaralı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile sözleşmelerin ve sözleşmelere bağlı yükümlülüklerin döviz cinsinden yapılma yasağı getirilmiştir.
Hasılatın kayıt işleminde kullanılması gereken kur ise fatura düzenleme tarihindeki kur değil, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.
Menkul maldan kasıt, gayrimenkul tanımına girmeyen her türlü mal ve eşyadır. Dolayısıyla, taşınmaz mallar dışında kalan tüm mallar (ki buna ticari mallar yani emtia da dahil) bu düzenleme kapsamındadır.
1-2- HİZMET alım ve satımları için TL zorunluluğu yok. Döviz olarak da ödenebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü yazısı uyarınca, ihraç kayıtlı satışlar kaynaklı ödemelerin de TL olarak yapılması gerektiği belirtilmiştir. Bilgilerinize rica olunur.
“MADDE 8 – (9) Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.
19.04.2022 tarihinden ÖNCE düzenlenmiş faturalar kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi ŞARTI YOK. DÖVİZLİ OLARAK ÖDENİR. HİZMET alım ve satımların da dövizli işlemler için bir yasaklama yoktur. Eski uygulamalar devam edecektir.
85 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'nda var olup da Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan tebliğde yasağın kapsamı dışına itilen sözleşmelerde dövizle sözleşme yapma yasağı uygulanmayacaktır.
Türkiye`de yaşayan kişilerin birbirlerinin banka hesaplarına döviz transferi yapmasının yasak olmasına ilişkin uygulamanın yeni olmadığını, 1989 yılında çıkarılan Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar`ın buna elvermediği bildirildi.
Yürürlükteki mevzuat uyarınca Türkiye'de yerleşikler arasında gerçekleştirilen “ihraç kayıtlı satışların” menkul alım-satımı olarak değerlendirilmesi nedeniyle, söz konusu satışlara ilişkin ödemelerin döviz cinsinden yapılması ve kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtilmektedir.
İhracat faturalarında döviz kurunu gümrük beyannamesinin kapanış tarihinde geçerli olan merkez bankası döviz alış kurunu alıyoruz. Örnek kapanış tarihi 15 Kasım ise biz 14 Kasım'daki kuru alıyoruz.
Cevap 15: Evet, menkul satış sözleşmeleri serbest olduğu için satılabilir. Yalnızca, iş makineleri dahil taşıt satış sözleşmeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılamaz.
Değişiklik öncesinde, Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri menkul satış sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin döviz cinsinden kararlaştırılarak ödenmesi mümkündü. Ancak bundan böyle, bu tür sözleşmelerde kararlaştırılan bedel yalnızca Türk Lirası ile ödenebilecek.
Aynı zamanda sözleşmeden kaynaklı cezai şart, faiz gibi diğer ödemelerde döviz ile olamamaktadır.
Mevzuatta, sermaye ödemelerinin döviz cinsinden yapılmasını doğrudan yasaklayan bir düzenleme yok; gerek TTK gerekse 32 Sayılı Karar bu konuda sessiz kalıyor. Uygulamada ise bu ödemeler gerek yabancı gerek Türk kişiler tarafından döviz cinsinden yapılabiliyor.
85 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki gayrimenkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları kural olarak yasaklanmıştır.
Dolayısıyla, Türkiye'de yerleşik bir firmanın serbest bölgelerdeki şube, temsilcilik, ofis, irtibat bürosu Türkiye'de yerleşik sayılmaktadır ve Karar ile sayılan durumlarda ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün değildir.
Gelinen nokta itibariyle, TCMB'nin döviz cinsinden borçlanma yasağına ilişkin güncel kuralı aşağıdaki şekilde yorumlanabilir: Holding/grup şirketlerinden birisi, aldığı döviz kredisini, borçlanma ve takibi TL olarak yapılsa dahi hiçbir şekilde diğer bir holding/grup şirketine aktaramaz.
Şirketlerin bankalardan aldığı krediyle döviz alması yasak. Döviz borçları varsa da yasak.
Ancak, bedelin döviz cinsinden belirlenmesi ve dövizin ödeme tarihindeki YTL karşılığı olarak mal, hizmet ya da ücret tutarının ödenmesinde yasal bir engel yok. Burada yasak olan, bedel olarak döviz kabul etmektir. Kambiyo suçu işlemek istemeyenlerin, bundan böyle döviz olarak tahsilat yapmamaları gerekiyor.
Buna göre taşıtlar hariç mal satışlarınız için döviz cinsinden fatura düzenleyebilirsiniz. Ancak fatura döviz cinsinden düzenlense dahi alıcı fatura bedelini Türk Lirası ile ödemek zorundadır. Alıcı tarafından döviz cinsinden çek düzenlenemez .
– Alıcı ile aranızda yapılan sözleşmede döviz kurunun taraflarca belirlenmemiş olması halinde ise, faturanın düzenlendiği tarihte Resmi Gazete'de yayımlanan T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun dikkate alınması gerekmektedir.
[Tek Cümlede Özet: Söz konusu zorunluluğa aykırı davranan her biri tarafa ayrı ayrı uygulanmak üzere 2022 yılı için 14.200 TL'den 118.500 TL'ye kadar idari para cezası kesilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri