Bir ürünü imal eden ya damgasını basar veya basmaz, bunda sakınca yoktur. Ama izin almadan başka bir üreticinin damgasını basarsa, hem onun hakkını yemiş, hem de alanları aldatmış olur. Bunu yapmanın caiz olmadığı açıktır. Bunu yapanın malını satmak da caiz olmaz.
Bu itibarla emek ve gayret sarf ederek toplum nezdinde itibar gören bir firmanın kendi markasının izinsiz olarak başkaları tarafından kullanılması kul hakkı ihlaline ve müşterilerinin aldatılmasına sebep olacağından İslâm ahlakıyla bağdaşmamaktadır. Ayrıca bu yolla haksız kazanç sağlamak da dinen caiz değildir.
- Gayri müslimlerin markalarına özenti ise ''kafirlere eğilim ve beğeni noktasına gelince'' teşebbuh bil kuffar'' niteliğini kazanır. Bu ise kıyafetlerde onlara benzemekten men eden peygamber emirlerine göre ya haram, ya mekruh hükmünü alır.
Ayrıca bu yolla haksız kazanç sağlamak da dinen caiz değildir. Müşteri gerçek marka olmadığını bilerek malı alması halinde ise alıcı açısından günah olmasa da satanlar mesul olur. Markanın her yönüyle taklidinin yapılması modern hukuk açısından da suç unsurudur.
1) Bibloların, tapınma aracı ve amacı olmadığı sürece imalatı, satımı ya da süs aracı olarak kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur. 2) Çakmak satmak caizdir.
İlgili 39 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Bir şeyin kullanım hükmü ne ise, alım-satımı veya hediyesi de o hükme girer. Örneğin, bir kimseye domuz etinin alım-satımının veya hediye edilmesinin haram olması gibi... Sigaranın alım-satımı veya hediye edilmesi; sigaraya haram diyenlere göre haramdır, mekruh diyenlere göre ise mekruhtur...
Buna göre, bu sektörün ürünlerinin kullanımı, satımı, aracılığı, o sektörün işlediği harama ve günaha ortak olma anlamına gelir. Ancak dindar ve uzman doktorların tavsiye ettiği ve tedavi amaçlı kullanılan krem ve hap gibi ilaçların satılması caizdir.
Hocam Nike veya Adidas giymek caiz midir? Giyilmesi yasak olan bir marka yoktur. Yasak olan, mümin olmayanların değerlerini simgeleyen veya müminlerle savaşanlara ait olanların mallarını giymektir.
E-ticaret platformlarının, üretici / tedarikçi firmalara ait olan ürünleri, peşin veya taksitle ya da kredi kartıyla pazarlamalarında ve bu ürünlerin doğrudan müşterinin adresine gönderilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Allahü teâlâ cemal sahibi olmayı övmektedir. Cemal için temiz, güzel giyinmek mubahtır. Kibir, gösteriş için giyinmek haram olur. Makam ve mevki sahiplerinin, zenginlerin, mesela genel müdürlerin, patronların, fabrikatörlerin, içinde bulundukları durumlarına göre, çok iyi giyinmeleri gerekir.
Şâfiî âlimlerinden Nevevî bu konuda şu açıklamayı yapar: "İpek, istebrak, dîbâc ve kassî giymek erkeklere haramdır. Kişinin bunu böbürlenmek amacıyla giymesiyle başka amaçla giymesi arasında fark yoktur. Fakat bir deri hastalığı sebebiyle giymişse bu takdirde haram değildir.
Resimli elbise giymek mekruh görülmekle birlikte, bu elbise içinde kılınan namaz sahihtir. Fakat ihtiyaten yeniden kılınması uygundur (Mergýnânî, el-Hidâye, I, 362-364). Hanbelîler de üzerinde canlı resimleri bulunan elbise giymenin haram olmayıp mekruh olduğunu belirtmişlerdir (İbn Kudâme, el-Mugnî, I, 590).
CAİZ NE DEMEK DİYANET
Câiz, genel olarak ruhsat verilmiştir, günah değildir mânâsındadır. Fakat câiz değildir denilen şeyi yapmamak daha iyidir. "Yapılması daha iyi" demektir. Yapılması tenzihen mekruh demektir.
Markayı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek, bu ürünleri satmak, dağıtmak, ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak gibi durumlarda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile yirmi bin güne kadar adli para cezası mevcut” diye konuştu.
Diyanet'e göre caiz kelimesi; -Câiz, genel olarak ruhsat verilmiştir, günah değildir, mânâsındadır. Fakat câiz değildir denilen şeyi yapmamak daha iyidir. -"Yapılması daha iyi" demektir.
Başkalarının günaha girmesine vesile olacak şekilde dini böyle ticarete alet etmek daha çok günah olur. Netice: Dinden para kazanmak ve (Hakkımı helâl etmem) diyerek, Kur'an-ı kerimin öğrenilmesine mani olmak caiz değildir.
Bu tür ticari faaliyetlerin, kural olarak ilgili genel/özel resmi mevzuat hükümlerine bağlı kalmak şartıyla e-ticaret yani geleneksel ticaretin web ortamında veya mobil olarak yapılmasında dinen bir engel bulunmamaktadır.
- Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren: “Çalgı aletleri, bunları çalmak, satmak ya da şarkı söylemekten para kazanmak, nefsi azdıran, örneğin diri bir kadının ya da şarabın heyecan verici niteliklerini anlatan şarkılar, çalgısız dahi olsa caiz değildir.”
- Nike gibi markaların logoları mitolojik kökenliymiş. Bu markaları kullanmanın -logoları üstünde bir şekilde- hükmü nedir? Değerli kardeşimiz, Başka dinlerin kutsallarını veya müstehcenlik ihtiva eden logolar kullanılamaz.
Ancak kanunlara aykırı olarak, kaçak yoldan telefon getirmek veya getirilen telefonu yasal olarak kaydettirmeden bir şekilde yazılımıyla oynayarak kullanıma açmak, kanunen suç olduğu gibi dinen de caiz değildir. Bu şekilde kullanıma açıldığı bilinen telefonların satın alımı da caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Demir, çelik, bakır, kurşun, tunç gibi madenlerden yapılan yüzüğü takmak mekruhtur. Bu konudaki hüküm bilezik, kolye, bileklik, küpe için de geçerlidir. Erkeklerin yüzük dışında diğer takıları kullanması caiz değildir.
Eşlerin birbirini yalama, okşama, dudaklarıyla, oral yolla ve elleriyle cinsel ilişkiye hazırlamak için vücutlarının değişik yerlerine yaptıkları her türlü hareketin haram olmadığını söyleyebiliriz. Bu tavsiyelere uymak güzel olmakla beraber, üreme organından olmak şartıyla her türlü sevişme ve ilişki caizdir.
Kadına arka organdan / anüsten cinsel ilişkiye girmek, ne şekilde olursa olsun kesinlikle haramdır. Şayet kadın bu işe razı olacak olursa, o da büyük günaha ortak olur. Eşler arası bile olsa anal ilişki, livata olarak adlandırılmış olup, yasaklanmıştır.
FANTEZİ YASAK
Büyük Kadın İlmihali'nde, eşlerin ilişkide bulunurken başkalarını hayal etmesinin de haram olduğu belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri