Kondom cinsel ilişkinin başından sonuna kadar 'doğru bir biçimde kullanığı' takdirde sadece HIV değil diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulaşını da tamamıyla önlemektedir. Bunun yanında cinsel temas sırasında yırtılma, geç takma veya erken çıkarma gibi durumlarda koruyuculuğu ortadan kalkabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma metodları olarak tek eşlilik ve kondom kullanımı hakkında bilgi vermiştik. Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklardan korunmak için prezervatif kullanımı yetersiz kalabilmektedir. Korunmalı cinsel ilişki sırasında HPV hariç diğer hastalıklar bulaş göstermemektedir.
Kondom kullanımı: Kondom çoğu cinsel yolla hastalıklardan korurken, bazı hastalıklarda tam koruma sağlamaz. Örneğin, HPV virüsü sürtünmeyle bile bulaşabilen bir hastalık olduğu için genital siğillere neden olabilmektedir. Fakat kondom, cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını %90 önlemektedir.
Kondomlar HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların (gonore, klamidya ve trikomonas gibi) bu yolla geçişini azaltır. Ancak kondomlar sadece penisi kaplar. Bu yüzden pubik bölgenin cilt cilde temasına karşı korumamaktadır. HPV, HSV, sifiliz ve şarkoid bu bölge teması ile partnere bulaşabilir.
Vajinal, oral veya anal her türlü cinsel ilişkide prezervatif, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı büyük oranda koruyor, mutlaka kullanın.
İlgili 16 soru bulundu
Cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak, HPV riskini azaltabilir. Ancak kondomlar genital bölgeyi tam örtmedikleri için tam bir koruma sağlamadıkları unutulmamalıdır. Bunun dışında özellikle kadınlara henüz cinsel hayat başlamadan önce yapılan HPV aşısı en etkili yöntemdir. Aşı en uygun dönem 9-12 yaş arasıdır.
Boşaldıktan sonra penis yumuşamadan prezervatif çıkarılmalıdır. Lateks maddesine karşı alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Kondom yırtılırsa korunma kaybolur. Hem hamilelik durumu için hem de cinsel yolla bulaşabilecek hastalıkların kontrolü için doktora başvurmanız faydalı olacaktır.
Dikkat edilirse prezervatiften kullanımından ziyade, düzenli tek eşlilik esas korunmayı sağlamaktadır. Bu virüsler dışında nadir görülen başka virütik hastalıklar ve mantar hastalıkları da prezervatif kullanmaya rağmen bulaşıcı olabilmektedir. Bu nedenle sağlıklı seks için sadece prezervatifle korunmak yetmez.
AIDS ve HIV virüsü, hepatit, klamidya ve bel soğukluğu gibi hastalıklara karşı korunma sağlar. Çünkü bu rahatsızlıklar vücut ısısıyla bulaşır. Prezervatif kullansanız da silifiz gibi cinsel organlarda yaşayan organizmaların enfeksiyonlarından korunmak mümkün olmayabilir.
Bazen 2 ile 3 gün içinde belirti gözlenirken, bazı hastalıklarda belirtiler 3 ay ve üzeri zaman dilimlerinde de ortaya çıkabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavi türü, hastalığı oluşturan etkenlere yönelik olarak uzman hekim tarafından düzenlenir.
Cinsel temas sadece cinsel ilişki olarak da algılanmamalıdır. Öpüşme, oral, anal temaslar ve bazı cinsel nesneler (vibratörler gibi) cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasında rol oynamaktadır. Prezervatifler cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde çok etkili olabilmektedir.
Doğru kullanıldığında %97 etkilidir. Eşleri cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklardan (AIDS, frengi, bel soğukluğu gibi) korur. Erkeklerin aile planlamasına katılımını sağlar. Kullanmak için muayeneye gerek olmayıp, reçetesiz olarak eczane ve büyük alışveriş merkezlerinden kolayca satın alınabilir.
Kondom (prezervatif) yırtılırsa ve doğum kontrol hapı gibi başka bir yöntem kullanılmıyorsa gebelik riski bulunur. Ayrıca hastalık bulaşma riski de olur.
Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kendini en sık şu belirtilerle gösterir: Peniste akıntı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma. Genital bölgede ağrı Cinsel bölgede siğil, yara, uçuk.
Ayrıca prezervatif ya da diyafram benzeri korunma yöntemleri de enfeksiyona neden olmuş olabilir. Diyafram mesaneye baskı yaparak mesanenin tam boşalmamasına yol açıyor olabilir. Ya da sperm öldürücü kullanılan prezervatifler vajinayı tahriş etmişse, idrar yolu enfeksiyonuna karşı risk büyümüş olur.
Cinsel organlarda ağrılı/ağrısız açık yaralar ya da kabarıklar. Cinsel organlarda siğil ve uçuklar. Kol ve bacaklarda kaşıntısız kızarıklıklar, döküntüler. Cinsel organda karıncalanma hissi ya da kaşıntı.
Anüs bakterilerle doludur. Normalde anüste bulunan bakteriler potansiyel olarak veren partneri analdan bulaşan hastalıklar veya anal seks yoluyla bulaşan hastalıklara kapı açabilir.
Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki ile hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaşır. Prezervatif kullanmanın AIDS dahil cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük bölümünden koruması ve çoğunun tedavi edilebilir olması iyi haber.
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
Prezervatif ile cinsel ilişki (seks) riskli midir? Prezervatif her ilişkide kullanılmalıdır, ancak gerek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, gerekse gebelikten yüzde yüz koruma sağlayamaz. Çünkü cinsel yolla bulaşan hastalıklar, prezervatifin kapatamadığı alanlardan da bulaşabilir.
PREZERVATİF NE ZAMAN TAKILMALIDIR? Prezervatif cinsel ilişkide penisin iyi bir şekilde ereksiyonu ile birlikte takılmalıdır. Takılması için tam birleşme veya boşalma anına kadar beklenilmemelidir. Çünkü bu süreçte vücut sıvılarının penis ucuna bulaşması ile cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Başarı oranı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rakamlarına göre %99.7'dir. Kullanım hatası olursa başarısızlık (hamile kalma) oranı artar.
Tek ilişkide dahi bu kadar yüksek bir bulaşma oranına sahip olan virüsün, bazı bireylerde enfeksiyona neden olmadığı da görülmüştür. Bunun başlıca nedenleri arasında HPV'nin bulaşmasını etkileyen faktörler yer alır. Bu faktörler arasında virüsün yükü yani sayısı oldukça önemli bir yer tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri