Dış ticarette birçok ödeme şekli olmasına rağmen en çok kullanılan ödeme şekilleri şunlardır; - Peşin ödeme, - Mal mukabili ödeme, - Vesaik mukabili ödeme, - Kabul kredili ödeme, - Akreditifli ödeme. ödemeden sonra malları sevk etmesidir.
Peşin ödeme şekli ihracatçılar için en avantajlı ve en risksiz dış ticaret ödeme yöntemidir.
İhracatçının fiili olarak malların sevkiyatını yapmadan önce, ithalatçının mal bedelini peşin olarak ödediği ödeme şeklidir. Bu yöntem, genellikle daha önce birbirleriyle ticaret yapmış ve aralarında güven ilişkisi tesis edilmiş taraflarca tercih edilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Satıcı, malların belirlenen varma limanına getirilmesi için taşıma sözleşmesi yapar ve masraflar ile navlunu öder. Satıcı ayrıca malların belirlenen varma yerine veya limanına getirilmesi ve taşıma aracından boşaltılmasına ilişkin tüm hasar ve masrafları üstlenir.
2.3 Mal Mukabili Ödeme
Malın bedelinin satıştan sonra ödenmesi ile malın finansmanı için kaynak sağlanmış olur. İthalatçı açısından cazip olan bu ödeme şekli, ihracatçı açısından risklidir.
Akreditif, bankanın ödeme taahhüdü ile satış bedelinin teminat altına alınması nedeniyle, en fazla ihracatçı açısından güvenilir bir ödeme şeklidir. Alıcı ile satıcı arasında çıkma olasılığı olan anlaşmazlıkları en aza indirmesi dolayısıyla Uluslararası ticarette yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dış ticaret işlemlerinde farklı ödeme yöntemleri bulunmakla birlikte genellikle 4 yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; peşin ödeme, mal mukabili ödeme,vesaik mukabili ödeme ve akreditif yöntemiyle ödeme yöntemleridir..
Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents – CAD), İthalatçı firmanın bankasının ihracat bedelini, ihracatçı firmanın bankasına ödemesi karşılığında belgelerin ithalatçıya teslimini öngören ödeme şeklidir. İthalatçı teslim aldığı ödeme belgeleri ile malı gümrükten çekme hakkına sahip olur.
Uluslararası Ödeme Yöntemleri Nelerdir? Kredi kartı ödemeleri, banka havaleleri ve alternatif ödeme yöntemleri günümüzde yaygın olarak kullanılan uluslararası ödeme yöntemleridir.
Peşin Ödeme (Advance Payment)
Alıcının (ithalatçı), mal bedelini bankası aracılığıyla satıcıya (ihracatçıya) mallar yüklenmeden önce ödemesidir.
CIF (cost, insurance and freight) deniz yolu ile yapılan taşımacılıkta kullanılan ve mal bedeli dışında, nakliye ve sigorta masraflarının da satıcının üzerinde olduğu bir teslim türü olarak tanımlanabilir. CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir.
Belirli şartlar altında yapılan ihracatlarda ÖTV ve KDV istisnasından yararlanarak o eşya için ödediğiniz ÖTV ve KDV'yi ihracat gerçekleştikten sonra geri alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ayrıca, ihracatta gümrük vergisi uygulanmaması esastır. İhraç ettiğiniz mallar için gümrük vergisi ödemezsiniz.
Peşin ödemelerde, ödeme bankalar aracılığı ile ithalatçılardan ihracatçılara gönderilmektedir. Bankalar arası yapılan ödemeler wire transfer, T/T payment veya uluslararası eft olarak adlandırılmaktadır.
1- Alıcı ile satıcı sözleşme yapar. 2- Alıcı bankasına akreditif açma talimatı verir. 3- Alıcının bankası (amir banka) akreditif metni hazırlar ve satıcının bankasına (aracı bankaya) iletir. 4- Aracı banka, satıcıya akreditif metnini iletir.
Ticari fatura, proforma fatura, tasdikli fatura, navlun faturası, çeki listesi, spesifikasyon belgesi, koli ambalaj listesi, menşe şahadetnamesi ve gözetim belgesi gibi belgeler, dış ticaret ticari belgeleri olarak adlandırılmaktadır.
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Lehtar Bankası:Açılan Akreditif'i lehdara ihbar eden banka, ihracatçının bankasıdır.
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.
Cif Kıymet veya eşyanın cif kıymeti: Eşya bedeli + sigorta bedeli + navlun ücreti toplamından oluşmaktadır. CIF teslim şekli: Uluslararası ticarette sıklıkla kullanılan teslim şekillerinden biri olup, en basit tanımıyla; Eşya bedeli, sigorta ücreti ve navlun ücretini içerir.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri