Mal sahiplerinin ya da yasal vekillerinin düzenlediği Gümrük Çıkış Beyannamesi (GÇB) belgesinde eşyanın cinsi, miktarı ve hangi ülkeler arasında taşındığı gibi bilgiler yer alır. Sürecin yasal çerçevelere uyumlu şekilde ilerlemesini sağlayan bu belgenin sorgulaması internet üzerinden yapılabilir.
Bu nedenle Ticaret Bakanlığı ve bakanlığa bağlı birimler, tüccarların ithalat ve ihracat süreçlerindeki gümrük işlerini takip edebilmeleri için Gümrük Çıkış Beyannamesi (GÇB) sorgulaması yapmalarını sağlayan bir hizmet yürütür.
Genel bilgiler bölümünde idari bilgilerle mükellefe ait bilgiler listelenmektedir. Satış faturaları ve GÇB Listesi başlığında ise satış faturaları ile gümrük çıkış beyannamesi listesi bilgileri yer almaktadır.
İthalat ve ihracat işlemlerinin tamamında malların gümrük işlemlerinin tamamlanması ve gümrükten çıkışının sağlanması için kullanılan belgeye gümrük beyannamesi adı verilmektedir.
gümrük beyannamelerinin sağ üst kısmında bulunan 16 haneli numaradır. ithal edilen malın kdv'sini yatırırken lazım olan numara.
İlgili 35 soru bulundu
Toplamda 16 hane olan numara 18 hane olacaktır.
Gümrük Ticaret Bakanlığı web sitesi üzerinden GÇB sorgulama işlemi için uygulama.gtb.gov.tr/BeyannameSorgulama adresine giriş yapılır.
GÇB/ETGB Tarihi: Gümrük çıkış beyannamesinin /Elektronik ticaret gümrük beyannamesinin hazırlandığı günün tarihidir. Gümrük çıkış beyannamesinin /Elektronik ticaret gümrük beyannamesinin tarihi fatura tarihinden önce olamaz.
ETGB, havayolu ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kağıt çıktı aranmayan bir uygulamadır.
Gümrük faturası, gümrük makamlarının sevkiyatı işleme koyabilmek ve gümrükten çekebilmek için ihtiyaç duyduğu bir belgedir. Üzerinde beyan edilen verilere bağlı olarak, varış yerinde geçerli olan vergileri ve malların herhangi bir kısıtlama veya kontrole tabi olup olmadığını belirlerler.
Mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderilecek ürünler için Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenlenmesi gerekir. Bu belgeyi düzenlemek üzere bazı ekspres firmaları yetkilendirilmiştir.
ETGB ihracat sürecinin ilk adımı, satışı yapılan ürünün gönderimi için taşıyıcı firma ile temasa geçip anlaşma sağlamaktır. Bunun ardından taşıyıcı firma yetkilileri, yurt dışına gönderilecek malları teslim almak üzere ilgili iş yerine gelir. Bu esnada gerekli belgelerin asılları da yetkiliye verilir.
ETGB Nasıl Yapılır? İhracat bir ürünün yurtdışına döviz karşılığı yapılan satışıdır. Mikro ihracat ise 300 kg ve 15000 euro sınırına kadar ETGB(Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışına satışı yapılan bedelli ihracatlara verilen isimdir.
B.Ü. KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi.
Cevap: İhracatta yerinde gümrükleme eşyanın ihracata yönelik gümrük işlemlerinin; firmanın kendi tesislerinden yapılarak, ihracat eşyasının ihracat (iç) gümrük müdürlüğüne getirilmeden, aracın firmanın tesislerinde mühürlenerek doğrudan çıkış (sınır) gümrük idaresine sevk edilmesi esasına dayanır.
Geçici depolama yerlerine konulmaksızın ihraç edilecek eşyanın beyanname kapatma süresi iki aydır. Bu süre gümrük müdürlüklerince makul sebeplerle en çok iki ay uzatılabilir. Bu süreler içinde işlemleri tamamlanmayan beyannameler iptal edilir.
Hızlı kargo firmaları veya PTT ile göndereceğiniz, ağırlığı 300 kg'ı geçmeyen ve değeri 15.000 Avro'dan fazla olmayan eşyayı hızlı kargo taşımacılığından faydalanarak ihraç edebilirsiniz.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi göndericinin verdiği yetkiyle gönderiyi yapan lojistik firması tarafından düzenlenir. Beyan formu gönderici tarafından e-posta aracılığıyla lojistik firmasına iletildikten sonra lojistik firması ETGB'yi dijital ortamda doldurur.
Mikro ihracat, 300kg ve 15000 € limitine kadar ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışı edilen bedelli ihracatlara verilen isimdir.
Bu nedenle; yurt dısı teslimlerin kayıtlara intikalinde; gümrük çıkıs beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alıs kurunun esas alınması gerekmektedir.Herkesin bidigi gibi gumruk cıkış beyannamesindeki kur 1 önceki günün saat 15.30 itibariyle kapanis kurudur.
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
İhracat tutarının belirlenmesinde gümrük beyannamesindeki döviz kuru dikkate alınır. İhracattan elde edilen gelir, fiili ihracat tarihinin ait olduğu dönemin kazancı olarak işlem görür. KDV fiili ihracat tarihinin ait olduğu dönemin KDV beyannamesinde gösterilir.”
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
Bakanlığımız web sayfasında yer alan “https://www.ticaret.gov.tr/uygulamalar” adresi üzerindeki “Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi” bağlantısı yardımıyla BİLGE sistemi kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak ya da “e-devlet şifresi” ile Sisteme erişim mümkün bulunmaktadır.
Ülkemizde ihracatçı ve onun temsilcisi tarafından hazırlanmakta olup, bağlı bulunulan oda tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir. Gümrük vergilerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Menşe şahadetnameleri, gümrük beyannameleri ekinde gümrük idarelerine ibraz edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri