İhracat tutarının belirlenmesinde gümrük beyannamesindeki döviz kuru dikkate alınır. İhracattan elde edilen gelir, fiili ihracat tarihinin ait olduğu dönemin kazancı olarak işlem görür. KDV fiili ihracat tarihinin ait olduğu dönemin KDV beyannamesinde gösterilir.”
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
Merkez Bankası döviz alış kurunun esas alınması gerekmektedir.” şeklindedir. İntaç tarihlerindeki gecikmelerin kayıtlara alınamaması durumu olası vergi incelemelerine konu olabilecek niteliktedir.
“Madde 30 - Eşyanın gümrük vergisine esas alınacak kıymetinin Türk Lirası olarak beyanı zorunludur. Fatura veya diğer belgelerde yazılı yabancı paralar, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan T.C. Merkez Bankası döviz satış kurları üzerinden Türk Lirasına çevrilir.”
Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Hasılatın kayıt işleminde kullanılması gereken kur ise fatura düzenleme tarihindeki kur değil, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.
Yabancı para alacağına vade tarihinde uygulanacak kur, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın web sitesi üzerinden günlük olarak yayınlamakta olan ilgili yabancı para cinsinin efektif satış kuru dikkate alınarak belirlenecek ve takip talebinde bu husus belirtilecektir.
Fatura veya diğer belgelerde yazılı yabancı paralar, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan T.C. Merkez Bankası döviz satış kurları üzerinden Türk Lirasına çevrilir. " hükmü yer almaktadır.
Mikro ihracat olarak yapılan işlemlerin muhasebesi aynı e-ihracattaki muhasebe işlemleri gibidir. Burada yapılan ihracat işlemleri 102 Bankalar, 601 Yurtdışı satışlar hesaplarla kayıt altına alınmaktadır.
Efektif alış kurları, mükelleflerin nakit yabancı paraları için uygulanmaktadır. Tebliğde 11 tane ulusal para birimi ve Euro kurları yer almaktadır. Banka hesaplarında fiziki olarak tutulan yabancı paralar da efektif alış kuru ile değerlenmektedir.
Yurtiçindeki şirketlere düzenlenen dövizli faturada Türk Lirası karşılığının gösterilme zorunluluğu bulunmaktadır. Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.
İhracat faturalarının muhasebeye işlenebilmesi fiili çıkış tarihine (intaç tarihi) göre yapılmakta ve vergi dairesi bu tutarları KDV iadesi raporunda kontrol etmektedir. İhracat faturaları e-fatura olarak kesilirken bir tarih verilecek ve sisteme kayıt olacak.
İntaç tarihi, ihracatın gerçekleştiği tarihtir. İhracatta intaç tarihine göre muhasebe kaydı oluşmalıdır. İntaç tarihi bilgileri, o tarihe göre revize etmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatıyla yapılan değişikliğe kadar İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin İBKB'yi düzenleyen bankaya satışı zorunluydu. Bu talimat sonrasında söz konusu oran %40'a yükseltilmiştir.
Peşin ödeme, işletme kasasından yapılmışsa, peşin ödeme tarihindeki efektif alış kuru üzerinden, ithalatçı alacaklı, ihracatçı da borçlu işletme olarak kayda alınacaktır.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
İhracat faturası malın yurtdışı edildiği dönemden önce düzenlenmiş olsa dahi, istisna ihracatın yapıldığı dönem KDV beyannamesi ile beyan edilir.
Bu durumda muhasebe kaydı aşağıdaki şekilde olmalıdır. , ihracat faturalarında fiili ihraç tarihinin takibi ve doğru tespiti ile muhasebe kayıtları ve KDV beyanının bu tarihe ve bu tarihteki TCMB döviz alış kuru esas alınarak yapılması büyük önem arz etmektedir.
Değerleme, Vergi Usul Kanununda, vergi matrahlarının hesaplanmasıyla ilgili iktisadi kıymetlerin takdir ve tespiti olarak tanımlanmaktadır. Değerlemede, iktisadi kıymetlerin vergi kanunlarında gösterilen gün ve zamanlarda haiz oldukları kıymetler esas alınmaktadır.
Kur Farkı Açısından;
Kur farkları sonraki dönem oluştuğunda olumlu kur farkları 646 Kambiyo Kârları Hesabında, olumsuz kur farkları ise 656 Kambiyo Zararları Hesabında muhasebeleştirilmelidir.
601 Yurtdışı Satışlar
alınacak olan toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Satış gerçekleştiğinde hâsılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir.
2 Ocak 2018 tarihinden önceki sözleşmelerde 02.01.2018 tarihindeki Merkez Bankası efektif satış kuru esas alınacaktır. Bu da dolar için 3.77'dir. 02.01.2018 tarihinden sonra yapılan sözleşmelere ise sözleşmenin yapıldığı tarihteki kur esas alınarak yenilenecektir.
Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın literatüründe yer alan bu kavram, piyasada sıklıkla kullanılır. Efektif para, TCMB'nin hem alımını hem de satımını yaptığı ve Türk lirası cinsinden kurunu belirlediği dövizdir.
Yargıtay'dan kur farkı talebi davasında karar: 'Çekle yapılan ödemede kur farkı istenemez' Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, çeklerle yapılan ödemelerde kur farkı istenemeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte çeklerdeki yazan tutarın dışında herhangi bir fark talep edilemeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri