Incoterms 2020'de 11 adet teslim şekli yer almakta olup bunlardan dördü (FAS,FOB,CFR,CIF) sadece deniz ve iç su yolu taşımacılığında kullanılabilir, kalan yedi teslim şekli ise (EXW,FCA,CPT,CIP,DAP,DPU,DDP) tüm taşıma modlarında (karayolu, havayolu, demiryolu, deniz ve iç su yolu) kullanılabilir.
Tüm taşıma türlerini kapsayan kurallar ve kısa açıklamaları şu şekildedir: EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim.
DAP (Delivered At Place, Belirtilen Adreste Teslim) DPU (Delivered At Place Unloaded, Belirtilen Yerde Eşya Boşaltılmış Teslim) DDP (Delivered Duty Paid, Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim)
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
CIF (Cost, Insurance and Freight): Navlun ve sigorta masrafları ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinin CFR'den farkı mallar varış limanına gelinceye kadar deniz sigortasını yaptırmak ve bedelini ödemek sorumluluğunun da satıcıya ait olmasıdır.
CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir. Bu teslim şeklinde de malın bedeli dışında, sigorta, navlun ve yükleme masraflarını satıcı üstlenmektedir.
İŞYERİNDE TESLİM / EX WORKS (EXW)
Bu teslim şeklinde satıcı malları, kendi yerinde veya ismen belirlenmiş başkaca bir yerde (fabrika, depo, işyeri gibi) alıcının tasarrufuna bırakarak teslim eder.
Fakat; her ikisi arasındaki fark, CFR deniz yolu, CPT ise çoklu taşımalarda tercih edilen teslim şeklidir. Bu nedenle; 2020 INCOTERMS ile denizyolu sevkiyatlar ile multimodal (çoklu taşıma) ile sevkiyatlarda; sigorta hariç bir limana teslim sevkiyatı var ise, CPT yerine CFR kullanımının doğru olacağı vurgulanmıştır.
CIP taşıma şekli, tüm taşımacılık modlarında tercih edilmektedir. Havayolu, karayolu, demiryolu ve denizyolu gibi taşımacılıklarda kullanılan CIP, aynı zamanda çok araçlı taşımalarda da kullanılır. Her taşımacılık modunda tercih edilen CIP, bu sebeple ihracatta sıklıkla başvurulan bir taşıma şeklidir.
yüklenmeden alıcı emrine hazır tutularak teslimi anlamına gelir. (Buyer is responsible for the whole shipment from door to door.
DAF (Delivered at Frontier / Sınırda Teslim), DES (Delivered Ex Ship / Gemide Teslim), DEQ (Delivered Ex Quay / Rıhtımda Teslim), DDU (Delivered Duty Unpaid / Gümrük Resmi Ödenmeksizin Teslim) terimleri 2011 başından itibaren geçerli olmak kaydı ile yürürlükten kaldırıldılar.
Peşin ödeme şekli ihracatçılar için en avantajlı ve en risksiz dış ticaret ödeme yöntemidir.
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Ex Works teslim şekline göre, alıcı yani ithalatçı, tüm gümrük evraklarının düzenlenmesinden ve gümrük masraflarından sorumludur.
Başka bir deyişle, mallar sevk edildikten sonra alıcı, “FOB Origin” veya “FOB Destination” olarak bilinen malların sorumluluğunu ve mülkiyetini üstlenir. Bunun aksine, bir EXW sözleşmesinde, satıcı yalnızca malların üzerinde anlaşılan bir yere tesliminden sorumludur.
FOB/Free On Board fiyatı konusunda alıcı ile satıcı arasında bir anlaşmaya varılmış olan malın, alıcının göstereceği gemiye yükleninceye değin gerçekleşecek bütün giderlerin satıcıya ödenmesine dayanan bir alışveriş yöntemi, bir malın gemide teslim fiyatıdır.
CIF: C (Cost = Maliyet), I (İnsurance = Sigorta), F (Fraight = Navlun) kelimelerinin İngilizce'deki baş harflerinden oluşmuştur. Cif Kıymet veya eşyanın cif kıymeti: Eşya bedeli + sigorta bedeli + navlun ücreti toplamından oluşmaktadır.
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
Delivered at Place/yani belirlenen yerde teslim şeklinde tanımlanabilir. Burada ithalatçının sorumluluğu minimum düzeyde tutulmakta ihracatçının sorumluluğu ve maliyeti ise en üst düzeyde kalmaktadır. Bu terim bizde "kapı teslimi" olarak ifade edilmektedir.
Incoterms 2020 ile DAT teslim şekli yerine DPU teslim şeklinin kullanılacağı şeklinde değişiklik yapılmıştır. DAT teslim şekli Incoterms 2020 ile uygulamadan kaldırılmış olup DPU teslim şekli ilave edilmiştir.
1) LINER IN/LINER OUT (LINER TERMS) : Yükleme limanındaki konteynerlerin gemiye yüklenmesi ve varış limanındaki boşaltma masrafları navluna dâhildir. Diğer bir anlam ile armatör tarafından karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri