İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde ihram elbisesini de daha temiz ve daha yeni olanıyla değiştirmesi caizdir.
a) İhramlı iken bir gündüz veya bir gece süreyle her hangi bir giysi ve ayakkabı giymek, sarık takmak, şapka ve takke giymek; dörtte birini kaplayacak şekilde başa sargı sarmak veya bandaj geçirmek ve yüzü örtmekle dem; giyim süresi bir gün veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır gerekir.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında koku katılan temizlik maddeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik araçlarının kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında esans kullanılan temizlik malzemeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik malzemeleri kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
İlgili 25 soru bulundu
İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
3. İhram esnasında dikişli elbise ve iç çamaşırı türü giyim eşyası giymek, başı kısmen veya tamamen örtmek, çorap ya da topukları ve üstü kapalı ayakkabı giymek sadece erkeklere yönelik bir yasaktır.
İhramlı kimsenin ihramlı bulunduğu sürece koku kullanması caiz değildir. Bu kimsenin bir uzvuna tamamen veya bir uzvu miktarı olacak şekilde değişik yerlerine kokulu bir şey sürmesi durumunda dem (koyun veya keçi kesmek); bir uzuvdan daha az kısmına bunu uygulaması hâlinde ise bir fitre miktarı sadaka vermesi gerekir.
İhramlı iken topukların ve aşık kemiklerinin açık olması, ayakların üst kısmının da tam örtülmemesi gerekir. Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların kokulu sabun veya şampuan kullanmaksızın duş almalarında, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Allah'a hamd olsun. İhramlı kimse kadın ise, bilindiği üzere başını örtmesi câizdir. Erkek ise, ister uyurken olsun, ister uyanıkken olsun, başını örtmesi câiz değildir.
Sigara zaten haram olduğu şekliyle Hacta da Sigara içmek çok yanlıştır, günahtır demiştir. Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.
İhram kaç gün denildiğinde Hacda İhram 2 gün kadar devam eder.
ıhramlı için şunlar yasak değildir: ıhramlının yıkanması, kokusuz sabun kullanması, diş fırçalaması, diş çektirmesi, kırılan tırnağı ve zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara üzerine sargı sardırması, kol saati, yüzük ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza çanta asması, yüzü ve başı ...
Cevap: Hac ve umrede ihram esnasında pişik ve tahriş önleyici kremleri kullanmakta sakınca yoktur. Çünkü bu bu uygulama bir tür ilaç hükmünde olup koku ve parfüm olarak değerlendirilmez. Bunun üzerine ihrama giren kimse gereken yerlere bu kremlerden sürmesinde sakınca yoktur.
İhramlı bir kadının ihramdan çıkmak için saçının en az dörtte birinin uçlarından parmak boğumu kadar kesmesi yeterlidir (Kâsânî, Bedâi', 2/141). Şâfiî mezhebine göre bir kadın, üç telden az olmayacak şekilde saçlarından bir kısmını kesmekle ihramdan çıkmış olur.
"Soru: İhramlı kadının çorap giymesi, kendisine haram olur mu? Cevap: Hayır. Çorap giymek, erkeğe haramdır." İhramlı erkek, çorap giymek zorunda kalırsa (gerek duyarsa), çorap giymesi câizdir.
5 - Kemer takmak, silâh kuşanmak, yüzük ve saat takmak, kokusuz sürme çekmek de ihramlıya mübah olan hususlardandır. Ayağa, topukları ve üzeri açık nalın şeklinde bir ayakkabı giymek de câizdir.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler.
Şâfiî mezhebine göre, ihramdan çıkma aşamasına henüz gelmemiş olan bir kimse, ihramsız kimseleri tıraş ettiği takdirde bir şey gerekmez. Fakat ihramlı bir kimseyi tıraş ederse fidye ödemesi gerekir.
İHRAM'IN MÜSTEHAPLARI
1- Gusul'e ihram için niyet etmek. 4- Misvak kullanmak. 5- Saclarını taramak. 6- Bıyıklarını sünnete uygun kesmek.
219- İhrama girdikten itibaren temettü umresinin veya müfrede umresinin amellerinin bitimine kadar, hacda ise nisa tavafının namazını kılıncaya kadar kadınla cinsel ilişkide bulunmak, haramdır.
Âdet ve lohusalık hâlleri dışında ihramlı olmadıkça eşlerin Mekke ve Medine'de cinsel ilişkide bulunmalarında dinen bir sakınca yoktur.
Soru: Hacda ihramın içine erkeklerde iç çamaşırı giyilmemesinin hikmeti nedir? Cevap: Çünkü ihrama giren bir kimse adeta kendisi için meşru olan, helal olan birçok şeylerden uzaklaşır. Onları yapmak ona yasak olur. Kefenini giymiş ve ölüye benzemiş gibi olur.
İhram giyilirken erkekler iç çamaşırlarını ve normal kıyafetlerini çıkarırlar. Sonrasında ise izar ve rida denilen iki parça ihram örtüsüne bürünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri