1-İhramlı iken yüzü ve başı örtmek yasak olduğu için, yatarken de yüzümüzü ve başımızı yorgan veya nevresimle örtmemeli, başımızı örtünün içine almamalıyız.
Normal şekilde giymeksizin, palto, pardösü, gömlek ve benzeri giyim eşyasını omuza almak veya bunları yatarken baş açıkta kalmak şartı ile üzerine örtmek yasak değildir.
a) İhramlı iken bir gündüz veya bir gece süreyle her hangi bir giysi ve ayakkabı giymek, sarık takmak, şapka ve takke giymek; dörtte birini kaplayacak şekilde başa sargı sarmak veya bandaj geçirmek ve yüzü örtmekle dem; giyim süresi bir gün veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır gerekir.
İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde ihram elbisesini de daha temiz ve daha yeni olanıyla değiştirmesi caizdir.
İlgili 38 soru bulundu
İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
3. İhram esnasında dikişli elbise ve iç çamaşırı türü giyim eşyası giymek, başı kısmen veya tamamen örtmek, çorap ya da topukları ve üstü kapalı ayakkabı giymek sadece erkeklere yönelik bir yasaktır.
Şâfiî mezhebine göre, ihramdan çıkma aşamasına henüz gelmemiş olan bir kimse, ihramsız kimseleri tıraş ettiği takdirde bir şey gerekmez. Fakat ihramlı bir kimseyi tıraş ederse fidye ödemesi gerekir.
İhram kaç gün denildiğinde Hacda İhram 2 gün kadar devam eder.
Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.
Hac veya umre için ihrama giren kimse, ihramdan çıktığında kendi saçını kendisi kesmesi caizdir. İster erkek olsun ister kadın hüküm aynıdır. Bununla birlikte ihramdan çıkmak isteyen başka kişilerin de saçlarını kesebilir.
İhram yasaklarını unutarak değil de bilinçli olarak çiğnemek ceza gerektirir. Bu cezalar koyun-keçi kurban etmek, oruç tutmak ve sadaka vermek gibi çeşitlere ayrılır. Avlanmanın ve başı tıraş etmenin yukarıda açıklanan türden cezaları Kur'ân ile belirlidir. Peygamberimizin belirlediği ceza yoktur.
İsteğe göre eş yada diğer arkadaş/akrabayla odalama yapılabilir. Ancak aynı odada kalacak kişilerin aynı hac tipinde ve mahremiyette bir sakınca olmaması gerekir.
İhramlı iken topukların ve aşık kemiklerinin açık olması, ayakların üst kısmının da tam örtülmemesi gerekir. Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir.
"Soru: İhramlı kadının çorap giymesi, kendisine haram olur mu? Cevap: Hayır. Çorap giymek, erkeğe haramdır." İhramlı erkek, çorap giymek zorunda kalırsa (gerek duyarsa), çorap giymesi câizdir.
Sözlükte “bir şeyi koltuğunun altına sokmak” anlamına gelen ıztıbâ', fıkıhta “hac ve umre esnasında ihram elbisesinin üst kısmı olan ridânın bir ucunu sağ koltuk altından geçirip sol omuz üzerine atmak, böylece sağ omuz ve kolu açık bırakmak” mânasında kullanılır.
219- İhrama girdikten itibaren temettü umresinin veya müfrede umresinin amellerinin bitimine kadar, hacda ise nisa tavafının namazını kılıncaya kadar kadınla cinsel ilişkide bulunmak, haramdır.
Bunun için İbn Şihab diyor ki: "Mekke'ye ihrâmsız girmek caizdir." (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/387.)
Her yıl hac mevsiminde, yaşanan yoğunluk sebebiyle Kabe'nin örtüsünün korunması amacıyla Kabe örtüsü 3 metre yukarı çekilerek açılan bölüm 2 metre beyaz ihram ile örtülüyor. Kabe'ye giydirilen beyaz örtü, Mekke halkı tarafından "Kabe'nin ihramı" olarak isimlendiriliyor.
İhramlı kimsenin ihramlı bulunduğu sürece koku kullanması caiz değildir. Bu kimsenin bir uzvuna tamamen veya bir uzvu miktarı olacak şekilde değişik yerlerine kokulu bir şey sürmesi durumunda dem (koyun veya keçi kesmek); bir uzuvdan daha az kısmına bunu uygulaması hâlinde ise bir fitre miktarı sadaka vermesi gerekir.
İhramlı iken, pantolon, palto, mintan gibi dikişli elbiseler giymek de haramdır. Ancak erkeklerin üşüdüğü için veya başka bir zarurete binaen dikişli elbiseleri sırtlarına almalarında bir mahzur yoktur. Dikişli elbiseden kasıt, vücud ölçülerine göre dikilmiş gömlek, pijama gibi elbiselerdir.
İhramlıya haram olan şeylerin üçüncüsü bedeninden kıl veya tırnak koparmaktır. Üç kıl koparma veya üç tırnak kesrnek durumunda tam bir fidye gerekir. Daha güçlü görüşe göre bir kıl koparma durumunda bir müd buğday, iki kıl koparma durumunda iki müd buğday verilir.
Âdet ve lohusalık hâlleri dışında ihramlı olmadıkça eşlerin Mekke ve Medine'de cinsel ilişkide bulunmalarında dinen bir sakınca yoktur.
2- Kadınların hac veya umrede adet hallerini geciktiren veya öne alan ilaç kullanmaları caiz midir? Sağlıklarına zarar vermeyecekse kadınların, adet geciktirici ilaç kullanmalarında sakınca yoktur. Ancak adet geciktirici olarak kullanılan ilaçlar, çoğu zaman adet düzensizliklerini de beraberinde getirebilir.
İhramlı bir kadının ihramdan çıkmak için saçının en az dörtte birinin uçlarından parmak boğumu kadar kesmesi yeterlidir (Kâsânî, Bedâi', 2/141). Şâfiî mezhebine göre bir kadın, üç telden az olmayacak şekilde saçlarından bir kısmını kesmekle ihramdan çıkmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri