Sahipsiz bir taşınır bir malı kazanmaya ihraz denir. Sahipsiz bir taşınmazın aslen kazanmasına işgal denir. Aslen kazanım yöntemlerinden biriside zaman aşımıyla kazanmadır. Medeni kanuna göre bir taşınır mala davasız ve aralıksız beş yıl boyunca iyi niyetle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulundurma şartları gerekir.
(ﺍﺣﺮﺍﺯ) i. (Ar. ḥarz “korumak, toplamak”tan ihrāz) Kazanma, elde etme; erişme, nâil olma: Bugün hayat ancak ihrâz-ı galebe için sarfedilebilir bir metâdır (Cenap Şahâbeddin).
Buna göre; soruşturma ya da kovuşturma sürecinde birtakım hukuki işlemlerin yapılabilmesi adına şüpheli, sanık, müşteki (şikayetçi), mağdur, tanık veya bilirkişi ve ispat araçlarının gerektiğinde zor kullanılarak mahkeme, savcılık veya hakimlik önüne çıkarılması amacıyla verilen karardır.
Kaynak suyunu tutarak almak yani ihraz hakkı, yetkiliye kaynağı teknik esaslara uygun ve rasyonel olarak tutma ve bu amacın gerektirdiği tesisleri yapmak yetkisini de verir [45]. Kaynak suyunun akıtılması hakkından da, bunun gerektirdiği tesislerin ve özellikle mecraların yapılması yetkisi doğar [46].
Sözlükte “erişme, maddî ve mânevî bir şey elde etme; el koyma, başkaları tarafından el konulmasını önlemek üzere koruma altına alma” mânalarına gelen ihrâz kelimesi fıkıhta, başkasının mülkiyetinde bulunmayan sahipsiz (mubah) bir mal üzerinde mâlik olma iradesiyle fiilî hâkimiyet (zilyedlik) kurmayı ifade eder.
İlgili 24 soru bulundu
Sahipsiz bir taşınır bir malı kazanmaya ihraz denir. Sahipsiz bir taşınmazın aslen kazanmasına işgal denir. Aslen kazanım yöntemlerinden biriside zaman aşımıyla kazanmadır. Medeni kanuna göre bir taşınır mala davasız ve aralıksız beş yıl boyunca iyi niyetle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulundurma şartları gerekir.
İhraz veya sahiplenme, sahibi belli olmayan bir eşyaya sahip olma amaçlı el koyma işlemidir. Gemi, sahibinin kimliği ve geminin tabiiyeti ve güvenliği için çok önemli bir rol oynar. Gemi sicili, geminin kayıtlı olduğu ülke bayrağı ve üzerindeki haklar gibi bilgilerin yanı sıra gemi malikini de içerir.
Öğrenimle ihraz edilen (kazanılan) unvan ise hak sahiplerinin gördükleri mesleki veya teknik öğretim sebebiyle gerek mevzuat gereği gerekse mevzuatla yetkilendirilmiş (Mili Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu vb. gibi) kurumlarca kullanabilecekleri belirtilen unvanları ifade etmektedir.
Hanefiler mütekavvim kavramını ise “şer'an kendisinden yararlanılması mubah olan şey” olarak tanımlarlar. Buna göre Hanefî mezhebine göre hak ve menfaatlerin -maddi bir varlığa sahip olmadıkları için- mal sayılmamaları ve akitlere konu edilememeleri icap etmektedir.
1. Kazanılmış, ele geçirilmiş, sâhip olunmuş. 2. fıkıh. Denizler, akarsular, ormanlar gibi herkesin istifâdesine açık olan bir yer veya şeyden elde edilen (kazanç).
Zorla getirme kararı; müşteki, şüpheli, katılan, sanık, tanık veya bilirkişi hakkında verilebilecektir. Zorla getirme, bu kişilerin zor kullanılarak savcılık veya mahkeme önüne getirilmesidir. Zorla getirme kararı; ihzar müzekkeresi veya ihzar celbi olarak da anılmaktadır.
Diğer bir tanımla zorla getirme; soruşturma veya kovuşturma aşamasında bazı işlemlerin yapılabilmesi için müşteki, mağdur, şikayet eden, şüpheli, sanık, tanık veya bilirkişi gibi taraf ve ispat araçlarının gerektiğinde zor kullanılarak savcılık, hakimlik veya mahkeme önüne çıkarılmasıdır.
Esasında kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına sınırlama getirilmesini öngören zorla getirme usulünün, şüpheli veya sanık, yani suçlananlar dışında kalan kişilere uygulanması ilk bakışta itiraza konu olabilir. Yakalama tedbiri ise, ancak şüpheli ve sanık bakımından tatbik edilebilir.
Deyn mülkiyeti, alacak haklarında olduğu üzere bir başkasının zimmetinde olan şey üzerindeki mülkiyettir. Mecelle'nin 158. maddesi deyn'i zimmette sabit olan şeyler olarak tanımlamaktadır.
( ﻟﻘﺎﻃﻪ– ﻟﻘﻄﻪ) i. (Ar. luḳaṭa – luḳāṭa) fıkıh. Bulunup alınan ve sâhibi belli olmayan şey, buluntu [Bulanın, sâhibi çıkıncaya kadar malı emânet kabul edip saklanması ve sâhibi çıkınca teslim etmesi şarttır]: Ve eğer sâhibi mâlûm değilse lukatadır ki mültekit olan, yâni bulup alan kimse yedinde emânettir (Cevdet Paşa).
Sözlükte “rahim veya nesep bağıyla birbirine bağlı akrabalar” anlamındaki zevi'l-erhâm (tekili zü'r-rahim / zî-rahim) terkibi, İslâm miras hukukunda ashâb-ı ferâizle asabe gruplarına dahil olmayan kan hısımlarını ifade eder.
IV- Meûnet: Halk arasında durumları gizli olan ve meczub (ilahî aşkla akli dengesi değişmiş kimse, deli) bilinen bazı kimselerden, bir iddiada bu- lunmadan meydana gelen "Hârikulâde" olaylar"dır.
İslâm miras hukukunda, belirli hisse sahiplerinin (ashâbü'l-ferâiz) mirastan alacakları payların toplamının ortak paydadan fazla olması hali.
c) İdari Hizmetler Grubu: 1) Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni. 2) Memur, Sekreter, Şoför.
Memurun öğrenim durumu, ve geçmişteki hizmet süresi esas alınarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde müktesebinin ilerleyebileceği derece ve kademenin tespit edilerek belirlenmesidir. TERFİ: Memurun bulunduğu kademe ve dereceden bir üst kademe ve dereceye müktesebinin yükseltilmesidir.
Hiyerarşi, idare içindeki görevliler arasındaki astlık-üstlük durumunu ifade eder. Hiyerarşi, biri dışında her görevlinin diğer bir görevliye tabi olduğu bir personel düzenidir. Hiyerarşi tek bir kamu tüzel kişisinin 'kendi içinde bütünlüğünü sağlamaya yöneliktir.
Piyasada misli bulunup bulunmaması bakımından mallar, mislî mallar ve kıyemî mallar olmak üzere ikiye ayrılır. Mislî Mal: Eğer bir malın, piyasada emsali bulunabiliyorsa bu mal mislî bir maldır.
Traditio, eşyaların şekle bağlı olmaksızın teslimi işlemi olarak, yani zilyetliğin devri olarak, eşyayı alan kişiye eşyanın mülkiyetini sağlamaktaydı.
3. Ayna bağlılık bakımından: a) Aynî akidler; âriyet, vedîa, karz, hibe ve rehinden ibaret olan beş nevi akid, konuları olan aynın (malın) teslimi ile tamam oldukları için bu isim altında toplanmışlardır. b) Aynî olmayan akidler; malın teslimine bağlı olmayan, yalnızca icap-kabul ile tamamlanan akidlerdir.
İhraz, işgal, zamanaşımı gibi yollarla aslen kazanma söz konusu olabilir. Gayrimaddi mallar üzerinde tesis edilen telif, patent, ihtira beratı gibi haklar da aslen kazanmaya konu teşkil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri