Kışlar genellikle ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Isı en sıcak aylarda gölgede 30,35 derece, soğuk günlerde –5 dereceyi geçmez. Ortalama sıcaklık + 20 derecedir.
İlçemiz yarı kurak bir iklime sahip, kışları serin, yazları sıcak, su fazlası kış mevsiminde ve deniz tesirine yakın bir iklime sahiptir.
Balıkesir ilinde, Akdeniz ikliminin yanı sıra il genelinde yer yer Karadeniz ve Karasal ilklimin etkisi de görülür. Ege kıyılarında yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve genellikle yağışlı Akdeniz iklimi , Marmara kıyılarında ise Karadeniz ikliminin etkisiyle yazlar nispeten serin geçmektedir.
Geçmiş verilere bakıldığında, Balıkesir'de en yüksek kar kalınlığı 98 santimetre ile 28 Şubat 1953'te, en sert rüzgar saatteki hızı 106,6 kilometreyle 3 Mart 1957, en düşük sıcaklık sıfırın altında 21,8 derece ile 13 Ocak 1954'te gerçekleşti.
Kışlar genellikle ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Isı en sıcak aylarda gölgede 30,35 derece, soğuk günlerde –5 dereceyi geçmez. Ortalama sıcaklık + 20 derecedir. Rutubet ortalaması 65 olup, hava basınçları 740-770 arasında değişir.
İlgili 42 soru bulundu
Ege bölgesinde yer alması nedeniyle kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Lodos ve poyraz rüzgârları hâkimdir. Özellikle tüm çevre bölgeler, yazın kavurucu sıcakta iken Ayvalık'ta batıdan esen İmbat rüzgârı ilçeyi serinletir. Bazı yazlarda meltem rüzgârları eser.
Büyük bir bölümünün ağaçlarla kaplı olduğu şehirde sessiz ve sakin bir yaşam bulunmaktadır. Kilometrelerce uzunluğunda sahil şeridine sahip olan Balıkesir, temiz deniziyle de ön plana çıkmaktadır. Gençler tarafından sıklıkla ziyaret edilen şehir, ekonomik açıdan uygun olmasıyla da bilinmektedir.
Balıkesir'in ekonomisi çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sanayi de genellikle tarıma dayalı sanayi ile doğal kaynakların işlenmesine yönelik gelişmiştir. Tarım ürünleri (sebze, meyve), beyaz-kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve süt mamulleri üretimi ön plana çıkmaktadır.
Balıkesir'in fazla engebeli olmayan toprakları büyük ölçüde dalgalı düzlüklerden oluşur. Güneydoğu ve güneybatı kesimleri daha dağlıktır, ancak 2000 metreye ulaşmaz. Güneydoğusundaki Alaçam 1652 m, Ulus 1769 m, Güney batısındaki Kaz dağlarının il sınırları içinde kalan bölümündeki Karataş tepesi 1774 metredir.
Bu bölgenin Antik Çağdaki adı MYSİA`dır. İlin, adını nereden aldığı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayette Paleo Kastro (Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), bir başka rivayette ise Pers Devlet adamı Balı-Kisra`nın adından, yada Balak-Hisar veya Balık-Hisar`dan geldiği söylenir...
Başta gelen tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır ve yulaf olan Balıkesir'de Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri bulunuyor. Türkiye genelinde elde edilen zeytinin üçte biri bu ilde yetiştiriliyor.
Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir. Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri Balıkesir'de ve üretilen zeytinin üçte biri burada yetişiyor.
Balıkesir, denize sahip olduğu için deniz turizmi gelişmiştir. Marmara'da veya Ege'de kıyıya sahip ilçeler ile adalar, başlıca turizm merkezleridir. Buralarda çeşitli plajlar ve oteller mevcuttur. İl, 1970'li yıllarda Türkiye'nin gelişme bakımından en önde giden turizm bölgesi haline gelmiştir.
İdari bakımdan Balıkesir, 1864 vilayet düzenlemesi ile birlikte Hüdavendigar Vilayetine bağlı sancak olan Karesi'nin merkezidir (Çadırcı, 1997: 368; Baykara, 2000: 121).
Balıkesir'in her yöresinde üzüm, kiraz, elma, şeftali, incir, erik, çilek, badem ve ceviz çok miktarda yetiştirilmektedir. Balıkesir, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilen az sayıdaki ilden biridir. Özellikle çeltik ekiminde, Türkiye genelinde ilk üçün içinde yer almaktadır.
Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir.
Turizm faaliyetleri ile ön plana çıkan bu şehir, geniş bir yüzölçümüne sahip. Özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Balıkesir'in, Bursa ve Çanakkale ile komşu olduğunu belirtmekte fayda var. Balıkesir, Ege ve Marmara Denizinde sahillere sahip.
Balıkesir'in insanı sıcaktır, sevecendir, samimidir, misafirperverdir. Balıkesir'i cümlelerle anlatmak çok zor, çünkü Balıkesir birçok yönü ile öne çıkan bir şehirdir."diye konuştu.
Türkiye'nin turizm konusunda en gelişmiş şehirlerinden biri olan Balıkesir; Ege ve Marmara Denizi kıyılarındaki mavi bayraklı plajları, Kaz Dağları'nın tertemiz havası ve doğal güzellikleriyle ünlü tabiat parklarıyla herkes için farklı hazineler gizliyor.
Bazen bu insanlar yaşadıkları bu şehir için ileri geri söylenseler de sonuçta söylendikleri Balıkesir de yaşamaktadırlar. Balıkesir, 2022 yılında FORBES'in yaptığı araştırmaya göre yaşanılır 15nci şehirdir.
Uzun bir aradan sonra 2014 yılı 29 Aralık'ta kar yağışının yaşandığı Ayvalık'ta, 2017 yılının ilk karı yağdı.
Ayvalık, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde, Balıkesir iline bağlı bir beldedir ve popüler bir turistik bölgedir. Bu nedenle, yazlık ev almak için uygun bir yer olabilir.
Huzur dolu bir tatil yapmak için nisan, mayıs, ekim ve kasım aylarında ve kış mevsiminde de Ayvalık'ı tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri