Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz. Kişinin o adreste oturup oturmadığını tespit sorumluluğu posta memurundadır.
İhtarname, noter tarafından gönderildikten sonra, alıcının alıcıya/muhataba belirli bir süre verilir. Bu süre, genellikle 3 gün ila 7 gün arasındadır. İhtarname, belirtilen süre içinde alıcının eline ulaşmazsa, ihtarnamenin yeniden gönderilmesi gerekir.
Muhakkak bildirmesi gerekir.İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ ettirmek gerekir.Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır.
Tebligatı almaya yetkili kişi muhatabın adresten geçici olarak ayrıldığını bildirerek tebligatı almaktan kaçınırsa tebligat yine muhtara yapılır ve buna ilişkin ihtarnameyi içeren kağıt kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebligat ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış sayılır.
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
İlgili 43 soru bulundu
Yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname göndererek ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malik, ihtarname şartına uyduğu takdirde 6 ay içinde dava açma hakkına sahiptir.
Bu ihtarname en az 30 günlük süre verilerek gönderilmelidir. Kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır konusuna gelecek olursak, ihtar için yazılı bir belge hazırlanmalıdır. Bu ihtarnamede, eğer 30 günlük süre içerisinde kiracı borcunu ödemezse, ev sahibinin sözleşmeyi fesih edeceği yazılı olur.
Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz.
noterden ihtarname çektikten sonra , ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse (ödeme yapılması, haksız fiilin sonlandırılması gibi) hukuki yollara başvurulacaktır.
Kural çok açıktır; süre belirli ise ve kiracı aksini istemiyorsa sözleşme uzar. Sırf sürenin dolmuş olması kiraya verene tahliye talep etme hakkı tanımaz. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez (TBK m.347). Bu kuralın istisnası ise sözleşme süresinin on yıla kadar uzamasıdır.
İhtarname noter aracılığıyla çekilmek zorunda değildir.Lakin bunun önemi oldukça fazladır. Hakların zayi olmaması için noter tarafından çekilen ihtarname daha güvenilir ve kesindir. Ptt kanalıyla , APS veya iadeli taahhütlü olarak da çekilir.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Noterden İş Sözleşmesinin Feshi için İhtarname çekilen işçi kaç gün geriye ve hangi kodla çıkarılır? iHBAR ÖNELİ + 6 iş günüdür ihtar süresi ve en çok 10 gün geriye doğru çıkış yapılabilir.
İhtarnamenin ulaşıp ulaşmadığını öğrenmek için ise noterden alınacak takip numarası muhafaza edilmelidir. Takip numarası ile ihtarname veya ihbarnamenin ne zaman ulaştığını öğrenmek mümkündür. Tebliğ şerhi ile ihtarnamenin muhataba ulaştığı kesinleşmiş olacaktır.
Sonuç olarak; bilinen son adrese yapılan tebligat iade döndüğünde, kişinin mernise kayıtlı adresi bu adresten farklı olsa dahi doğrudan Tebligat Kanununun 21. Maddesinin 2. Fıkrasına göre tebligat yapılacak olup mernis adresine normal tebligat çıkartılmasına ihtiyaç duyulmayacaktır.
İş Hukuku Mevzuatı, Yargıtay kararları ve doktrinine göre de, fesih bildirimi karşı tarafa ulaşma anından itibaren hüküm ifade eder.
İhtarnamenin ardından belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme giriyor. Mal sahibi, kiracıya "tahliye davası" açabiliyor. Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan sebepler ve kiracıdan kaynaklanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor.
Karar sonrası kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma süresi verilir. Bu 15 günlük süre kiracıya kararın tebliği ile başlar ve süre sonunda kiracının taşınmazı boşaltması beklenir. Bu süre içerisinde kiracı taşınmazı boşaltmaz ise evin icra zoruyla boşaltılması sağlar.
Yeni ev sahibi, kiracıyı ancak, haklı nedenlerle tahliye edebilir. Haklı nedenler, kiracının kira bedelini ödememesi, kiralananı tahrip etmesi veya kiralananı başka amaçla kullanmak gibi nedenlerdir. Yeni ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek isterse, kiracıya en az 30 gün önce yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır.
Buna göre bir kişi kendisine ait isim ve adresi ya da başkasına ait ismi adresi yanmış bildirilirse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Madde 54: Tebliğ evrakının muhatabına verilmemesi ve tebligatı kabulden kaçınma suçları için 1 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Tebligatı, kıta kumandanı, müessese amiri gibi en yakın üst yapar. Aile efradına tebligat: Madde 22 – Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ, ailesi efradından veya hizmetçi ve uşak gibi müstahdemlerinden birine yapılır.
(2) Tebligatı, kıta komutanı, kurum amiri gibi en yakın üst yapar. Aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat MADDE 25– (1) Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.
Cevap net: İşçi derhal fesih hakkını kullanmış ve ihtarname çekmiş ise ihtardan sonra ise gitmemelidir. İşyerine tebligat ulaşana kadar çalışmaya devam etme gibi bir durum yoktur.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
İhtarların Bir Kira Yılı İçindeki İki Farklı Aya Ait Olması
Bu ödeme tarihlerinin hemen akabinde, ayrı ayrı ihtarnameler çekilmelidir. Sözleşme 1 yıldan uzun süreli ise, aynı kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde iki kere ödenmemesi aranacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri