Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip hale gelmektedir.
Kullanmak istediğiniz bir kredi onaylandıktan sonra genellikle bir iptal süresi bulunur. Bu süre içinde kredi iptal edilebilir. İptal süresi, kredi sözleşmesinde belirtilir ve krediyi kullandığınız bankanın prosedürlerine göre genellikle birkaç gün ile bir hafta arasında değişebilir.
Her kredide cayma hakkı vardır ve herhangi bir sebeple krediden vazgeçerseniz, cayma hakkınızı kullanmak istediğinizi bankaya bildirmeniz yeterlidir. Cayma hakkı ile hiçbir ceza ödemezsiniz fakat bazı kredi iptallerinde masraf çıkması muhtemeldir.
Taşıt ve İhtiyaç Kredisinde Erken Kapama Yapılabilir mi? Taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi borcunuz için erken kapama yapabilirsiniz. Bu iki kredi türünde konut kredisinden farklı olarak erken kapama cezası ödemeniz gerekmez.
Eğer ön onaylı kredinizi kullanmazsanız ve bankanızla iletişime geçerek iptal talebinde bulunmazsanız, ön olaylı krediniz 14 gün içerisinde kendiliğinden iptal edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip hale gelmektedir.
Kredi Onaylandıktan Sonra Para Hesaba Ne Zaman Geçer? Kredi onaylandıktan sonra para anında kişinin banka hesabına geçer. Onaylanmış bir kredi artık kredi sahibine aittir dolayısıyla herhangi bir gecikme olmaksızın anında hesaba geçer.
Krediniz onaylandıysa ve sözleşme imzaladıysanız ve bu onaylanmış kredinizi iptal etmek istiyorsanız bankayla iletişime geçerek hiçbir masraf ödemen kredinizi iptal edebilirsiniz. Onaylanmış krediniz için banka ile sözleşme imzaladıysanız cayma hakkından faydalanabilirsiniz.
İhtiyaç kredinizi erken kapatmanız durumunda banka sizden ekstra hiçbir ücret talep etmez. Aksine Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında borcunuzu erken kapatmanız durumunda maliyet ve faiz indirimi uygulanır.
Ancak şubeye gitmeden kredi kapatmak şu an için mümkün değildir. Her ne kadar online işlemler çok gelişmiş olsa da kalan kredi tutarının ödenmesi mobil uygulama ya da internet bankacılığı üzerinden yapılamıyor. Bazı durumlarda internet üzerinden yaptığınız kredi başvurunuz onaylansa bile şubeye gitmeniz gerekebiliyor.
Bu karar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak ve o tarihe kadar tüketici, 14 gün içinde hiçbir neden göstermeksizin ürünü iade edebilecek. Bu değişikliğin tüketicinin ayıptan doğan haklarını içermediğini dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Kredinize ön onay çıkmış olması durumunda da banka şubesine müracaat ederek yine aynı işlemle birlikte şubedeki yetkililer aracılığıyla kredi başvurunuzu iptal etme hakkına sahipsiniz. Bunun için de kredi iptal dilekçesi doldurmalı ve bankadaki yetkili kişilere dilekçeyi teslim etmeniz gerekmektedir.
Diyelim ön onay aldınız, bu kredinizin çıktığını göstermez. Banka sizden ikinci aşamada bazı belgeler bekler. Bu belgeleri teslim etmediğiniz takdirde, krediniz otomatik olarak iptal olur.
Kredi demek zaten vade demek, bazen 2 yıl bazen 5 yıl, artık ihtiyaca ve geri ödeme plan ve öngörüsüne göre. Banka ve müşterisi sözleşmeyle anlaştıkları gibi hareket etmek zorundadır. Banka keyfi olarak krediyi vadesinden önce geri çağıramaz.
Bu noktada krediyi komple kapatmak için erken ödeme yapılması durumunda kredi notunuz etkilenmeyecektir. Ancak erken ödeme öncesinde kredi taksitleri geciktirilmeden zamanında ödendiyse, banka bunu olumlu skor olarak işler ve kredi notunu olumlu anlamda katkısı olur.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Çektiğiniz krediyi vadesinden önce kapatmak için bankanıza başvurmanız gerekiyor. Başvurunuzu yaptıktan sonra kalan kredi borcunuz hesaplanıyor ve bu miktarı ödemeniz halinde kredinizi erkenden kapatmış oluyorsunuz.
Erken ödeme cezası kalan anapara üzerinden vadesi 36 aydan az olanlar için %1, vadesi 36 aydan fazla olanlar için ise %2 olarak uygulanmaktadır.
Onaylanan kredi kullanılmazsa ne olur? Onaylanan krediyi kullanmamak, bankaların masraf ücreti kesintisi yapmasıyla sonuçlanır. Sözleşmelerde belirtilen bu kesintinin tutarı, bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir.
Krediden faydalandığınız durumda cayma hakkını kullanmanız halinde kredi anaparasını ve kredinin kullanıldığı tarihten ana paranın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini tarafımıza iletmenizden sonra otuz gün içinde geri ödemeniz gerekmektedir.
Kredinin erken ödenmesi bankayı belirli bir faiz gelirinden mahrum bırakır. Bu sebeple bazı durumlarda erken ödeme tazminatı alınır. İhtiyaç ve taşıt kredisinde erken ödeme tazminatı yoktur. Erken ödeme tazminatı özellikle konut kredilerinde alınır.
Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği'nin 18'inci maddesi, kredi borcu yasal takip sürecine dair esaslar içerir. Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur.
Anında kredi başvurusu online bankacılık kanalları üzerinden yapılmaktadır. Başvurunuzun onaylandığına dair SMS ya da e-posta alırsınız. Onay bildiriminin ardından, eğer bankanın müşterisi iseniz talep ettiğiniz tutar hesabınıza yatırılır. Bankanın müşterisi değilseniz şubeyi ziyaret etmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri