İhtiyar kelimesinin zıt anlamı ise genç olarak ifade edilmektedir. İhtiyar kelimesinin eş anlamlı kelimesi de yaşlı olarak ifade edilmektedir.
İhtiyar kelimesinin zıt anlamlısı 'genç' kelimesidir.
YAŞLI KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Bu anlam ilişkilerinden en önemlileri eş anlam ve zıt anlamdır. Yaş kelimesinin eş anlamlısı 'ihtiyar' kelimesidir. Yaşlı kelimesinin zıt anlamlısı ise 'genç, bebe' kelimeleridir.
Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir. Anlam açısından birbirinin karşıtı olan durumları ifade ediyorlar. Bu sözcükleri hem okunuş hem de yazılış açısından farklı iken, aynı zamanda anlamları da farklılık gösterir.
Birbiri ile tam olarak ters anlamlar taşıyan sözcüklere ise zıt anlamlı sözcükler denmektedir. İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı, yaşlı kelimesidir. İhtiyar kelimesinin zıt anlamlısı ise genç kelimesidir.
İlgili 40 soru bulundu
İhtiyar kelimesinin birkaç farklı eş anlamlısı bulunmaktadır. Bu kelimeler yaşlı, karı, koca, moruk, pir, seçme, kocamış, erkinlik ve özerklik kelimeleridir. Cümle içerisinde ihtiyar kelimesi yerine aynı anlam barındırdığı için yaşlı kelimesi de kullanılabilir.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
Yukarı anlamı da alt kelimesinin zıt anlamlı sözcükleri arasında yer almaktadır. Yukarı kelimesi de ad olarak kullanılmaktadır.
Dilimizde özellikle zıt anlamlı kelimeler bilindiğinde daha rahat anlaşmak ve anlatmak da mümkündür. Aşağı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük Yukarı sözcüğüdür. Bu nedenle Aşağı kelimesinin karşıtı olarak Yukarı kelimesini kullanmak mümkün olur.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Türk Dil Kurumu'na göre soğuk kelimesinin zıt anlamlısı sıcak kelimesidir.
Farsça kökenli bir sözcük olan serbest kelimesi, baş anlamına gelen ser sözcüğünden türetilmiştir. Hareketlerinde tamamen özgür olan kişilere serbest denir.
Örneğin koyu bir renk ifade etmek için kullanılıyor ise kara kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; ak ve beyaz kelimeleri olmaktadır. Ancak kara kelimesi denizle kaplı durumda olmayan bir toprak parçası olan Kara'yı ifade ediyorsa bu durumda kara kelimesinin zıt anlamı olan kelime deniz sözcüğüdür.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Fayda kelimesinin zıt anlamı zarardır. Fayda ile zarar kelimeleri birbirinin zıt anlamlısıdır. Kelimelere örnek olarak; - Faydalı işler yapmaktansa zararlı olan işlere yönelmek hiç akıllıca değil.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Üst kelimesini zıt anlamı olan sözcük alt sözcüğüdür.
Yukarı kelimesinin zıt anlamlı olarak Türkçede 'aşağı' sözcüğü bulunmaktadır.
Aydınlık kelimesinin zıt anlamı; karanlıktır.
Anlamı bilinen ilk kelimesinin sahip olduğu birçok zıt anlam vardır. Son kelimesi, herkesin anlamını bildiği bir kelimedir. İlk kelimesinin zıt anlamlısı, son kelimesidir.
Ekşi kelimesinin zıt anlamlısı tatlı kelimesidir.
Doğrulanmış Cevap
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı yaşlıdır.
Yaşlı yaş isminden türetilen Türkçe kökenli bir kelimedir. Hem eş anlamlı hem de eş sesli bir sözcüktür. Yaşlının anlamı TDK tarafından "Yaşı ilerlemiş, kocamış, uzun yılları devirmiş ihtiyar kimse" olarak tanımlanmıştır. Yaşlı eş anlamlısı nedir sorusuna verilecek ilk cevap "ihtiyar" olacaktır.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri