Sözlükte “gizli olmak” anlamındaki ḫafâʾ (ḫufye) kökünden türeyen ve “gizlemek, örtmek” mânasına gelen ihfâ, tecvid ilmindeki yaygın tanımıyla sâkin nûn veya tenvini şeddeleme yapmadan, ancak gunne sesini de koruyarak izharla idgam arası bir sesle okumadır.
İhfa, tenvin veya sakin nun'dan sonra ihfaya sebep olacak harflerden biri geldiğinde sakin nun veya tenvindekinun sesinin genizde akıtarak okunmasına verilen addır. İzhar da ihfanın tam tersidir. Yani tenvin veya sakin nun'dan sonra izhara sebep olacak harflerden biri geldiğinde gerçekleşir.
İhfa harfleri, iki harften az bir harften fazla uzatılarak okunmaktadır. Gunneler yani genizden çıkartılarak okunan harfler de aynı şekilde bir buçuk harf uzatılarak okunmaktadır. İnfa harflerine örnek vermemiz gerekirse: مَنْ ذَا الَّذ۪ي
İhfanın kelime anlamı bir şeyi gizlemek saklamaktır. Tecviddeki ihfa ise tenvini ve sakin nunu ağızdan çıkış yeri olan üst ön diş etlerine dil ucunu değdirmeden ağızdan ve genizden birlikte ses çıkararak yapılır.
İlgili 36 soru bulundu
Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra aşağıdaki İhfa harflerinden biri gelirse İhfa olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra, İhfa harflerinden biri gelirse iki harf olduğu gibi peş peşe, fakat bu sefer ğunneli olarak okunur. Bir önceki tecvid kuralından farkı ğunneli okunmasıdır.
İzhar Harfleri Nelerdir? Sakin nun ya da tenvin sonrasında أ، ح، خ، ع، غ، هـ harflerinin gelmesi durumunda sakin nun ya da tenvin önünde idgam, ihfa ya da iklab yapılmadan izharla okuma yapılması gerekmektedir.
Sözlükte “gizli olmak” anlamındaki ḫafâʾ (ḫufye) kökünden türeyen ve “gizlemek, örtmek” mânasına gelen ihfâ, tecvid ilmindeki yaygın tanımıyla sâkin nûn veya tenvini şeddeleme yapmadan, ancak gunne sesini de koruyarak izharla idgam arası bir sesle okumadır.
Tecvid ilmini teorik olarak öğrenmek farz-ı kifaye; Kur'ân harflerini lazımî sıfatlarına uygun kendi mahreçlerinden düzgün ve doğru okumak farz-ı ayn; harfleri birbirleri arasındaki kurallara uyarak yani “idğam, izhar, iklab, ihfa vb…” arızî sıfatlara riayet ederek okumak ise vaciptir.
Sezon 23.Bölüm | İklab, İhfa-i Şefeviyye - YouTube. Ders 22: İklab, İhfa-i Şefeviyye Bugünkü dersimizde ilk konumuz sakin mim. Sakin mimin sakin mimle bir araya gelmesine idğam-ı şefeviyye denir. İklab datenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
Tecvid ilminde “iki harfin arasını ayırma” (harfi mahrecinde okuma) demektir. Sâkin nûn veya tenvinden sonra أ، ح، خ، ع، غ، هـ harflerinden birinin gelmesi halinde sâkin nûn veya tenvin bu harflerin önünde idgam, iklâb veya ihfâ edilmeden izharla okunur (عليمًا حكيمًا، منه gibi).
1. Cezimli mim kendisinden sonra yine م (mim) harfi gelmesi halinde idğam-ı misleyn olarak şeddeli halde okunur. 2. Cezimli mim kendisinden sonra ب (ba) harfi gelmesi halinde ihfa olarak okunur ki buna dudak ihfası, İhfa-i Şefevi denir.
Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b. Ebû Tâlib, er-Riʿâye, s. 240).
Dudak harfleri, b, v ve mim. Ön diş harfleri tı, peltek se, te, sad, sin, zı, peltek ze, ze, dal. Dilin ortasındaki harfler, cim, lam, nun, ra, şın ve ye harfidir. Dilin sonunda bulunan harfler kef ve kaf harfleridir.
İklab ba harfinden mnce gelir ve sessiz bir rahibenin mim'e dönüşmesidir. Bundan dolayı sessiz nun saf mim şeklinde telaffuz edilir. İklab, diğer adıyla Tenwin Harekesi olarak da bilinir. Öz ya da yüksek olmak üzere iki kuvvet iadesinin de adıdır.
Tecvidi bilmeyenin Kur'ân okuması elbette batıl değildir. Bilakis Peygamber Efendimiz (asm), “Kur'an'ı zorlandığı halde kekeleyerek okuyana iki kat sevap vardır”4 buyuruyor. Fakat öğrenmeye imkân bulanın, Kur'ân'ı anlamını bozmadan okuyacak kadar tecvidi öğrenmesi vaciptir.
Sözlükte “nağme, ezgi”, kıraatte ve dilde “hata etmek; sözün maksadını anlamak” gibi mânalara gelen lahnin yaygın olan terim anlamı dilde ve kıraatte hata yapmaktır.
Tecvid: Her bir harfin hakkını vererek telaffuz etmek anlamını taşır. Bu bakımdan Kur'an-ı Kerim tecvidli okunduğu gibi duaları da tecvitli okumak en güzelidir. Ancak tecvid bilmeyen bir kişinin Kur'an-ı Kerim ve duaları okuması caiz olduğu gibi Kur'an-ı Kerimi ve namaz dualarını tecvitli okumamak da namazı bozmaz.
Yani tenvin ve sakin nûn ile ihfâ harfleri; ne izhar yapacak kadar birbirlerinden uzaktır, ne de idğam yapacak kadar birbirlerine yakındır. Bu sebeple bu harfler yan yana geldiğinde izhar yada idğam yapmanın imkanı olmadığından ihfâ ile okumak gerekmektedir.
Tertîle tahkik de denir. Tertîl tarzındaki tilavette medd-i tabiî bir elif, medd-i ârız 1-4 elif, medd-i lîn 1-3 elif, diğer fer'î medler dört elif uzatılır. İhfâ, iklâb ve ğunneli idğamlar ise bir buçuk elif miktarı tutularak icra edilir.
Sözlükte “bir şeyi tam yapmak, eksiksiz vermek; sözünde durmak, gereğini yerine getirmek” anlamlarına gelen îfâ Kur'an ve hadislerde de bu mânalarda geçer.
Tenvin veya sakin nun'dan sonra "lam" ve "ra" harflerinden biri gelirse İdğam-ı Bilağunne (gunnesizidgam) yapılır. Yani nun sesi, lam harfine katılarak okunur.
Harf-i ta'rif olan “lâm”dan sonra kamerî harflerden (أ، ب، ج، ح، خ، ع، غ، ف، ق، ك، م، و، هـ، ي) biri bulunduğunda bu lâm da izhar edilir ve izharın bu türüne “izhâr-ı kameriyye” adı verilir (المؤمن، الحمد، القمر gibi).
Tenvin veya sakin nundan sonra be ( ب ) harfi gelirse, nun ( ن ) sesi mim ( م ) sesine çevrilir. Kelimenin sonuna gelerek cezimli nun sesi veren iki üstün, iki esre ve iki ötreye sakin nun denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri