Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'd
Selanik sürgünü
Sultan Abdülhamid kendisini tahttan indiren meclis kararını öğrendiğinde herhangi bir muhalefette bulunmadı. Çoktandır, devlet işlerinden ayrılmayı düşünüyordu. Kendisine bu karar tebliğ edildiğinde yalnızca İstanbul'dan sürgün edilmesine içerlemişti.
İngiltere, Çırağan Vakası'ndan üç gün sonra, 23 Mayıs 1878'de, Kıbrıs'ın kendisine verilmesi şartıyla Berlin Konferansı'nda Osmanlı'ya yardım edeceğini bildirdi. II. Abdülhamit, 25 Mayıs 1878'de Kıbrıs'ı İngiltere'ye bırakmayı kabul etti.
Ellerinde Meclis-i Mebusan'ın aldığı karar, Yıldız Sarayı'nın basamaklarını tırmanan Yahudi Emmanuel Karaso, Ermeni Aram Efendi, Arnavut Esad Toptani ve Gürcü Arif Hikmet Paşa Sultanı tahttan indirmekle görevlendirilmişti.
Abdülhamid'in 2 Nisan 1892 tarihli çarşaf yasağını belirten fermanın orijinali. Dindar olduğu bilinen II. Abdülhamid, 2 Nisan 1892'de belden bağlanmış siyah çarşaf giyen Müslüman kadınların matem tutan Hristiyanlara benzedikleri ve güvenlik bakımından sorun yaratacağı gerekçesiyle kadınların çarşaf giymesini yasakladı.
İlgili 42 soru bulundu
Türban ve çarşaf yasağı bugünlerde yeniden tartışılmaya başlandı. Peki çarşafın Osmanlı döneminde yasaklandığını biliyor muydunuz? Hem de 2. Abdülhamid döneminde.
Bundan sonra Abdülhamid'in İngiliz ve Fransız basınında ve siyasetinde lakabı "Kızıl Sultan"dır. Bu durumu değerlendiren 2'nci Wilhelm, Almanya ile Osmanlı yakınlaşmasını başlatmış, Osmanlı'yı ziyaret etmiş ve 1'inci Dünya Savaşı'ndaki beraberliğin tohumu böyle atılmıştır.
Sultan Abdülhamid İngiltere'ye niçin sığındı?
Rumi takvime göre 31 Mart 1325'te (13 Nisan 1909) başladığı için bu adla anılmıştır. Hareket Ordusu tarafından isyan bastırıldı. II. Abdülhamid tahttan indirildi.
Ardından da Şeyhülislam Ziyaeddin Efendi, “elcevap, olur” notunu ekleyip mührü basıyor. Elmalılı Hamdi (Yazır) Efendi'nin kaleme alıp Şeyhülislam Mehmed Ziyaeddin Efendi'nin imzaladığı bu hal' fetvasıyla 33 yıl padişahlık ve halifelik makamında oturmuş Sultan II. Abdülhamid tahttan indiriliyor (27 Nisan 1909=106.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
Bu karar Ayan Meclisi üyesi Gürcü Arif Hikmet Paşa, Draç Mebusu Arnavut Esat Toptani Paşa ve Selanik Mebusu Musevi Emanuel Karasu Efendi'den oluşan bir heyet tarafından 27 Nisan 1909 tarihinde II.Abdülhamit'e tebliğ edildi. Daha sonra Sultan II. Abdülhamid'in yerine Sultan V. Mehmed Reşat getirilmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. Padişahı Sultan II. Abdülhamid 1842 yılında doğdu, 1876 yılında tahta çıktı, tahttan indirildiği 1909 yılına kadar 33 yıl Osmanlı padişahı olarak hüküm sürdü. 1918 yılında kalp yetmezliği sonucunda hayatını kaybetti.
Söz konusu 153,7 milyondan, II. Abdülhamid'in tahttan indirildiği 1909 senesi sonrası girilen borçlar (yaklaşık olarak 34 milyon lira) çıkarıldığında, elimizde olarak 119,7 milyon lira dış borç miktarı kaldığı söylenebilir.
1787-1792 Osmanlı-Rus savaşında Özi Kalesi'nin Rusların eline geçtiği ve kale içindeki halkın Ruslar tarafından katledildiği haberini duyunca sağ tarafına felç geldi ve 64 yaşında iken 7 Nisan 1789'da öldü.
Atatürk Osmanlı Tarihini şöyle değerlendirmektedir: “ Osmanlı Tarihi, baştan nihayetine kadar hakanların, padişahların, şahısların en nihayetinde zümrelerin hal ve hareketlerini kaydeden bir destandan başka bir şey değildir. Mazinin, asırların elimize tarih diye uzattığı kitabın mahiyeti bundan ibarettir.”
V. Murad, 19. yüzyıl gerileme döneminde kayıtlardaki en kısa tahtta kalan padişahtı. Saltanatı sadece 93 gün sürdü.
Sultan Abdülhamid Han, dil bilgisi, Fransızca, Arapça ve daha nice donanıma sahipti.
Kıbrıs Antlaşması : 4 Haziran 1878'de Padişah Abdül Hamit'le İngiltere yönetimi arasında imzalanan ve aynı yıl 12 Temmuzda İngilizlerin Kıbrıs'ı işgal etmelerine yol açan "Kıbrıs Konvansiyonu" (Cyprus Convention) olarak anılan Savunma Antlaşmasının I. maddesi şöyle idi: "Batum, Ardahan, Kars veya bunlardan herhangi ...
Onun bu dönemde Almanya'ya yakınlaşma politikası denge siyasetinin bir örneğidir. İngiltere ve Rusya'ya karşı Almanya'nın desteğini sağlamak kaydıyla uluslararası diplomaside Osmanlı'nın gücünü artırmak istemiştir.
Ahmet Celalettin Paşa, 2. Abdülhamid'e ihanet ederek Avrupa'ya kaçtıktan sonra odası tamamen kilitlenerek mühürlendi.
Gerçi Türkçe'nin devlet dili olarak kullanılması, daha Anadolu Selçukluları sarayında başlar. Fakat bu sarayda resmî lisan olarak daha çok Arapça ve bilhassa Fârisî kullanılmıştır.
II. Abdülhamid, Sultan Abdülmecid'in Tirimüjgan Kadın Efendi'den (20 Ağustos 1819- 2 Kasım 1853) olan oğludur. Annesi Çerkestir. 21 Eylül 1842 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da, Topkapı Sarayı'nda veya Çırağan Sarayı'nda dünyaya geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri