İkame araç bedeli, kazada kusurlu olan araç sahibi ve araç sürücüsünden talep edilmektedir. Kusurlu araç sahibi veya araç sürücüsü vermiş oldukları zarardan sorumlu durumdadırlar. Ancak kasko sigortası sayesinde araç sahipleri ikame araç ücreti ödememekte, sigorta şirketi tarafından bu destek sunulmaktadır.
Yapılan incelemeler sonucu suçlu taraf belirlenir. Eğer suçlu kişi ikame araç verilen sigorta ettiren taraf ise bütün hasar masraflarını sigorta ettiren öder. Ancak kusur karşı tarafta ise sigorta ettiren herhangi bir ödeme yapmaz.
İkame Araç Bedeli Nasıl Hesaplanır? İkame araç bedeli tazminatı, aracın kullanılamadığı gün sayısı ile aracın günlük kiralama bedeli çarpılarak bulunur. Mesela 7 günlük onarım süresi var ve aracın günlük kiralama bedeli 200 TL ise 1.400 TL ikame araç bedeli tazminatı hesaplanacaktır.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamına alınmayan ikame araç bedeli yahut ticari kazanç kaybı bedeli tam kusurlu araç maliki ve sürücüsünden tahsil edilecektir. Yani ikame araç bedeli sigorta şirketinden talep edilememektedir.
Ancak bu süre, sigorta şirketlerinin teminatlarına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca ikame araçlar sigorta sahiplerine genellikle 7 ila 15 günlük süre için temin edilmektedir. Hasar sonrası gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonraki 24-48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir.
İlgili 40 soru bulundu
İkame Araç Ücretli mi? Kasko sigortası ikame araç hizmeti hakkında araştırma yapan araç sahiplerinin yanıt aradıkları sorulardan biri “İkame araç ücreti nedir?” olmaktadır. İkame araç hizmeti, sigorta şirketleri tarafından araç sahiplerine sunulan bir ek hizmettir. Bu nedenle ücretsiz olarak destek sağlanmaktadır.
Ancak, bu tazminat araç sahibinden ya da araç sürücüsünden talep edilmelidir. Araç yoksunluk tazminatı (Araç Mahrumiyet Bedeli) zorunlu trafik sigortası ya da kasko teminatı kapsamında bulunmamaktadır.
Aracın günlük ikame bedeli ise 120 TL olması durumunda 3000 TL araçtan mahrum kalma bedeli çıkmaktadır. Araç sürücüsü ve ya sahibinden talep edilen bu tazminatın fazla gelmesi durumunda karşı taraf araçtan yoksun kalma tazminatı itiraz dilekçesi hazırlamaktadır.
Kaza sonrası meydana gelen hasar durumu, eksper tarafından onaylandığı ve sigorta şirketinin de şartlarına uyum sağladığında ikame araç temini yapılır. Tarafsız eksper, araçta meydana gelen hasarın emniyetli bir sürüş için engel teşkil ettiğine karar verirse ikame araç hizmeti devreye girer.
Çift taraflı gerçekleşen trafik kazalarında, kusursuz olan tarafın karşı taraftan talep ettiği ve ortalama 5-7-10 veya 14 gün üzerinden hesaplanan bedeldir. Bu alacak miktarına hak kazanabilmek için kusursuz olan sürücünün var ise kasko poliçesinden ikame araç klozunu kullanmamış olması gerekmektedir.
Hasar gören araçla ilgili olarak, eksper ve servisin bakım süresi için anlaşma sağlaması gerekir. Buna göre ikame aracın temin süresi belirlenir. Tüm bu işlemlerden sonra aracın bağlı olduğu sigorta şirketine gerekli olan bilgiler iletilir ve ikame aracın temin süreci başlatılır.
Kısmi hasarlarda sigorta şirketinin ödediği hasar tazminatı kadar sigorta bedelinde azalma olur. Bu teminatı poliçenizi yaptırırken alırsanız gerçekleşen kısmi hasarlar için sigorta şirketi ödediği hasar tutarları nedeniyle aracınızın sigorta bedelini eksiltmez.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Seçenekli İkame Araç Hizmeti
Allianz Mini Onarım Hizmeti ile aracınızdaki küçük hasarlar, Mini Onarım Servis Merkezleri'nde ücretsiz olarak tamir ediliyor.
Kasko sigortasının temel görevi, aracınızın hasarını karşılamasıdır. Yani kusurlu taraf siz olsanız dahi kasko aracınızın hasarını karşılar. Karşı tarafın hasarı ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
İkame Araç Kaskoyu Bozar Mı? İkame (yedek) araç, kasko sigortasının ek hizmetleri arasında yer almaktadır. Kasko sigortasının ek hizmeti de olsa temel kapsamına girmesinden dolayı herhangi bir etkilemeye ya da bozulmaya yol açmamaktadır.
1.3.İkame Araç
Hafif ticari araçlar için ikame araç teminatı onarım süresinin 48 saati aştığı durumlarda senede 2 defa her seferinde araç anlaşmalı serviste ise 7 gün, anlaşmasız yetkili serviste ise 4 gün olmak üzere sağlanacaktır.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Araç Değer Kaybını Talep Edebilecek Kişiler
Dolayısıyla, meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir.
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri