İki Dinle Bir Söyle, çak fazla konuşmanın iyi bir davranış olmadığını, karşıdaki kişiyi iyi dinledikten sonra konuşmanın daha faydalı olacağını anlatan bir atasözüdür.
Çok konuşan insan muhakkak söylememesi gereken sözler söyler. Karşısındaki incitecek ya da kendisini zor duruma düşürecek laflar eder. Bu durumdan kaçınmak adına kişi az ve öz konuşmalı, daha çok karşısındakini dinlemeli ve susması gereken yeri bilmelidir. Bu nedenle "İki dinle bir söyle" atasözü sıklıkla kullanılır.
[1] Kişi, az konuşursa hem çevresindekileri rahatsız etmemiş; hem de daha az yanılmış olur. Çok dinlemekle ise çok şey öğrenir.
söylenecek sözün, edilecek lafın iyice düşünülmesini öğütleyen atasözü.
Önce düşün sonra söyle atasözü, sonradan sorun yaşamamak için düşünülmeden konuşulmaması gerektiğini anlatan, bir atasözüdür. Önce Düşün Sonra Söyle Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Söylenmiş bir sözü geri almak, o sözün açtığı yaraları kapatmak ya da sebep olduğu sorunları düzeltmek oldukça zordur.
İlgili 45 soru bulundu
Sözü söyle alana kulağında kalana söylenen sözün öneminin ancak karşı tarafın anlamasıyla mümkün olması gerektiğini açıklamaktadır. Söylenen sözün zamanı da söylenilen kişi tarafından algılanması da belirtilmektedir.
İki Dinle Bir Söyle, çak fazla konuşmanın iyi bir davranış olmadığını, karşıdaki kişiyi iyi dinledikten sonra konuşmanın daha faydalı olacağını anlatan bir atasözüdür.
Deliden Al Uslu Haberi Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: deli, sır saklamasını bilmediği için haberin doğrusu ondan alınır.
Cevap: başkası adına konuşmak, insanın başını derde sokar.
İki kere düşün ve bir kez söyle/ifade et anlamına gelir. Yani, bir işi onun enine boyuna düşünüp öyle yapılması gerektiğini ifade etmiştir.
Iki kulak bir dil için TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok dinleyip az söylemeli anlamında kullanılan bir söz.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.
[1] Birbirini seven ve evlenmek isteyenler için ev-bark söz konusu değildir. Onlara samanlık bile saray gibi gelir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Kısaca İki Dinle Bir Söyle Atasözü Açıklaması
Karşılıklı bir konuşmada, daha çok konuşan kişi değil de, daha çok dinleyen kişi olunmalıdır.
Atasözleri geçmiş dönemde yaşamış insanların tecrübelerini, deneme yargılarını, bilgece düşünülerek öğüt niteliği kazandırılmış cümlelerin, özlü sözler şeklinde ifade ediliş biçimidir. Kısacası atasözü öğüt verici niteliği taşıyan özlü sözlerdir.
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Yani ata- sözleri anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benim- senmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık silsilesinden geçerek günü- müze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
DİLLE DÜĞÜMLENEN, DİŞLE ÇÖZÜLMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Verdiği sözü yerine getirmeyen kişi, sebebi sorulduğu zaman kendini savunmakta zorlanır.
Balık Baştan Kokar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Balık baştan kokar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; Yapılan bir işte aksaklığın başta olanlardan kaynaklandığını anlatan bir sözdür. Yani aksaklığın asıl nedeni baştadır anlamında kullanılır.
ÇOCUKTAN AL HABERİ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bir aile sorunu veya ailece gizli tutulan bir şey, çocukların rastgele söyledikleri bir sözle açığa çıktığında söylenen bir söz.
Bir işin yapılması için uygun bir zaman vardır. O zaman kaçmadan işin o anda yapılması gerekir. Özellikle demirin ateşte dövülüp şekil alabilmesi için öncelikle ateşte kıvama gelmesi gerekir.
Türk atasözlerinin derlendiği ilk eser Karahanlılar Dönemi‟nde KaĢgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divânü Lügati‟t-Türk‟tür. Karahanlılar Dönemi‟nde kaleme alınan diğer eserler olan, Kutadgu Bilig ve Atabetü‟l-Hakayık‟ta da atasözü örneklerine rastlanır.
Atasözü [1] Allah insana çalışıp kazanarak yaşayabilmesi için güç vermiştir, el kol vermiştir. Bunlar iyi kullanılmalı, başkasının yardımına muhtaç kalınmamalıdır.
Her çok azdan olur atasözünün anlamı; Çok olarak nitelendirilen durumların az şeylerin bir araya gelip birleşmesinden dolayı oluşmaktadır. Bu söz çoklara ulaşmak için azları biriktirmek gerektiği şeklinde açıklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri