Gereklilik Kipi Türkçede -meli/-malı ekleriyle oluşturulur.
Türkiye Türkçesi, gereklilik kipi ve gereklilik çekimi konusunda bir taraftan eski kullanılan şekli, diğer taraftan da etkilendiği kültürlerden aldığı kelimelerle eski kullanılan şekli geliştirerek devam ettirmiş, bu arada –malı/-meli sıfat-fiil ekini gereklilik kipi eki olarak kullanmaya başlanmıştır.
GEREKLİLİK KİPİ (Fiil + -mAlI)
Eylemin gerçekleşmesinin zorunlu, gerekli olduğunu bildiren kiplere gereklilik kipi denir. Gereklilik cümlelerinde iş, oluş, hareketin mutlaka yapılması ya da yapılmaması gerektiği anlamı vardır. Eyleme gereklilik anlamı “-meli, -malı” eki ile verilir.
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
İlgili 30 soru bulundu
Belli zaman kavramı veren belirli geçmiş, belirsiz geçmiş, şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zaman kiplerine verilen genel ad bildirme kipidir: gel-di, gel-miş, gel-i-yor, gel-ir, gel-ecek kelimeleri gibi.
1- Gereklilik Kipi:
Gereklilik kipi -meli -malı ekleriyle oluşur.
bu kipleri kullanınız. 1) Gereklilik Kipi: Fiil kök ya da gövdelerine -mali l-meli ekleri getirilerek yapılır. Eylemin yapılmasının gerekliliğini anlatır. Gel-meli- sin Gel-meli - Gel-meli-(y)iz Gel-meli-siniz Gel-meli- ler Olumsuzu yapılırken "-_ma /-me" olumsuzluk eki getirilir.
Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır. 1- Gereklilik 2- Emir 3- İstek 4-Şart kipi.
- Geniş Zaman: Geniş zaman haber kiplerinin ekleri '' -er, -ar, -ır, -ir, -ur, -ür '' ekleridir. Geniş zaman kipleri geniş bir zaman diliminde oluşları içine almaktadır. Fiillerin kök ve gövdelerine ''-r'' eki eklenir. Ünsüzle biten hecelerde ise ekler '' -er, -ar, -ır, -ir, -ur, -ür '' şeklindedir.
Emir kipleri dilek kiplerinin içerisinde bulunur. Emir kiplerinde 1.tekil ve 1.tekil çoğul ekleri yoktur. Emir kipinin olumsuz cümlesi de -ma, -me ekleri ile yapılır.
Geçmiş Zaman Kipi: Geçmiş zaman kipleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar Görülen ve Bilinen Geçmiş Zaman olmaktadır. 1- Duyulan Geçmiş Zaman: Duyulan geçmiş zaman -miş -mış -müş - muş ekleri ile oluşur.
Cümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır.
Gereklilik kipi, dilek kiplerine dahil olmaktadır. Gereklilik kipi ile birlikte çekimlenmiş durumda olan eylemlerde iş, oluş, hareketin mutlak olarak yapılması veya yapılmaması gerekti anlamı bulunur. Eyleme gereklilik anlamı" -malı-meli" ekleri ile verilir.
Üçüncü gruptaki kişi ekleri ise emir kipinin çekiminde kullanılır. Biçim ve zaman ekleri, fiil kökü veya gövdesinin bildirdiği eylemi biçime ve zamana bağlayan eklerdir.
İstek Kipi (-e, -a)
Cümleye istek, dilek, temenni anlamı katar. TEKİL ÇOĞUL 1. kişi geleyim gelelim 2. kişi gelesin gelesiniz 3. kişi gele geleler Bugün seninle sinemaya gidelim. Doğum günüme eski arkadaşlarımı da çağırayım.
Bu yüzden emre veya nehye muhatap kişinin durumuna bağlı olarak Arapçada emir kipi; emr-i hâzır, nehy-i hâzır, emr-i gâ‟ib, nehy-i gâ‟ib biçiminde dört gruba ayrılır. Emr-i hâzır, ikinci şahıslara, yani karşımızdakine dönük emir kipidir. Bu bakımdan Türkçede “emir kipi” olarak adlandırılan kipin tam karşılığıdır.
Dilek-şart kipi fiile bir durumun gerçekleşmesinin bir şarta, bir isteğe bağlı olduğunun anlamını verir. Şart kipi ya da koşul kipi olarak da karşılaşılan dilek-şart kipinin eli -se, -sa ekidir. Dilek kipinin olumsuzu -me, -ma ekiyle yapılır.
Yapılan işin arzu edildiğini ve istendiğini gösteren istek kipleri, fiillerin kök veya gövdelerine “-e, -a” eklerinin getirilmesiyle yapılır. İstek kiplerinin olumsuzu yapılmak istendiğinde ise “-me, -ma” ekleri kullanılır.
Dilek bildiren -sA eki ise addan fiil türeten bir +sA- eki ile fiilden sıfat-fiil oluşturan bir -k ekinin birleş- mesine (+sAk) dayanmaktadır (Korkmaz 2003: 680). -sa / -se eki Orta Türkçeden itibaren aynı biçim yapısı altında iki ayrı kipin görevini yüklenmiştir (Korkmaz 1995: 164).
Emir kipi şimdiki zaman için kullanılmaktadır. Nadiren gelecek zaman için de kullanılabilir. Birinci, ikinci tekil kişiler için kullanılabileceği gibi üçüncü tekil ve çoğul kişiler için de kullanılabilmektedir.
Emir kipi Türkçedeki dilek kiplerinden biridir. Fiilin yapılmasını emretmek amacıyla kullanılır. Birinci şahıslar (ben ve biz) için emir kipi çekimi yoktur.
İstek kipi ekleri '-a, -e'dir. İstek kipi ekleri eylemin yapılması veya fiilin olumsuz olarak yapılmaması istendiği durumlarda kullanılır. İstek kipinin olumsuzu '-ma, -me' olumsuzluk eki ile yapılır. İstek kipi tüm şahıslar için çekimlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri