İki Dinle Bir Söyle, çak fazla konuşmanın iyi bir davranış olmadığını, karşıdaki kişiyi iyi dinledikten sonra konuşmanın daha faydalı olacağını anlatan bir atasözüdür.
[1] Çok konuşmak doğru değildir . Çok konuşan, gereksiz, yanlış sözler söyler. Karşındaki iki,on, yüz söylerse sen bir söyle. Yerinde cevap verebilmen için de hemen atılamaman,söylenenleri uzun uzun dinlemen gerektir.
Çok konuşan insan muhakkak söylememesi gereken sözler söyler. Karşısındaki incitecek ya da kendisini zor duruma düşürecek laflar eder. Bu durumdan kaçınmak adına kişi az ve öz konuşmalı, daha çok karşısındakini dinlemeli ve susması gereken yeri bilmelidir. Bu nedenle "İki dinle bir söyle" atasözü sıklıkla kullanılır.
Bir söyle on dinle TDK sözlük anlamı şu şekildedir: az konuşup çok dinlemek yararlı olur anlamında kullanılan bir söz.
söylenecek sözün, edilecek lafın iyice düşünülmesini öğütleyen atasözü.
İlgili 25 soru bulundu
Deliden Al Uslu Haberi Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: deli, sır saklamasını bilmediği için haberin doğrusu ondan alınır.
Cevap: başkası adına konuşmak, insanın başını derde sokar.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Ahalinin sürü içgüdüsüyle davranmaya yatkınlığını, şuursuzluğunu anlatır.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
[1] Birbirini seven ve evlenmek isteyenler için ev-bark söz konusu değildir. Onlara samanlık bile saray gibi gelir.
[2] "Asla emin olmadan önemli şeyler söyleyip utanılacak duruma düşme." anlamında kullanılır.
Kısaca İki Dinle Bir Söyle Atasözü Açıklaması
Karşılıklı bir konuşmada, daha çok konuşan kişi değil de, daha çok dinleyen kişi olunmalıdır.
Yerinde, zamanında, ölçülü konuşmanın önemini ve dinlemenin konuşmaktan daha önemli olduğunu vurgulayan atalar sözü.
Cevap: az konuşup çok dinlemek yararlı olur.
Arkadaşını Söyle, Kim Olduğunu Söyleyeyim Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi kendisine uygun kimselerle arkadaşlık kuracağı için arkadaşını tanıdığımızda o kişinin de kimliğini öğrenmiş oluruz.
arkasına kuyu kazmak): Birinin yüzüne iyi davranıp, arkasından kötülük düşünmek.
Dağa kaldırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Herhangi bir sebepten ötürü birini zorla dağa veya ıssız bir yere götürüp orada alıkoymak. “Eşkıyalar, karakol komutanının oğlunu dağa kaldırmışlar; ne istedikleri henüz belli değil.”
Ersoylu, argoda eşcinsel erkek karşılığı 150'ye yakın kelime olduğunu ancak bunlardan çok azının hayvanlarla anlatıldığını söylüyor. Eşcinsellerler her kategoriden hayvan ismiyle anılabiliyor: Böcek, keçi, kuzu, inek, nahha-nakka (dişi deve) ve tavşan.
Atasözü Örnekleri: -Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
DİLLE DÜĞÜMLENEN, DİŞLE ÇÖZÜLMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Verdiği sözü yerine getirmeyen kişi, sebebi sorulduğu zaman kendini savunmakta zorlanır.
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Yani ata- sözleri anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benim- senmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık silsilesinden geçerek günü- müze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Atasözleri geçmiş dönemde yaşamış insanların tecrübelerini, deneme yargılarını, bilgece düşünülerek öğüt niteliği kazandırılmış cümlelerin, özlü sözler şeklinde ifade ediliş biçimidir. Kısacası atasözü öğüt verici niteliği taşıyan özlü sözlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri