İki Dirhem Bir Çekirdek Olmak, çok şık giyinmek ve zarif olmak anlamına gelir. Eskiden, altın hassas terazilerde tartılırdı. Osmanlı döneminde en kıymetli altının toplam ağırlığı ise iki dirhem ve bir çekirdeğe eşitti.
Ayrıca şık giyimli insanlara bu sözün söylenmesi de hoş bir iltifat. Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
Bu deyim ile anlatılmak istenen giyim kuşamına özen gösteren, şık ve süslü kıyafetleriyle dikkat çeken insanlardır. Bu tür giyim ve kuşamına özen gösteren kişilere ''iki dirhem bir çekirdek'' deyimi söylenir.
Okurlarıyla ilk olarak 2004 yılında buluşan İki Dirhem Bir Çekirdek, eğlenceli ve öğretici niteliğiyle birçok farklı kitleyi kendine çekiyor. İçerisinde 99 adet deyim bulunan kitap, bu joker kelimelerin barındırdığı anlamların yanı sıra telaffuzlarıyla ilgili de kayda değer bilgiler veriyor.
İki dirhem bir çekirdek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
İlgili 25 soru bulundu
İki Dirhem Bir Çekirdek, İskender Pala'nın 2011 yılında yayımlanan bir eserdir. Deyimlerin tarihi kaynağını ve ilk çıkış hikâyelerini konu almaktadır. Kitap 212 sayfa olup Kapı Yayınları tarafından basımı yapılmıştır.
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlandırılır.
Eskiden, altın hassas terazilerde tartılırdı. Osmanlı döneminde en kıymetli altının toplam ağırlığı ise iki dirhem ve bir çekirdeğe eşitti. Bundan yola çıkarak oluşturulan deyim altın gibi ışıl ışıl parlamak ve değerli olmak manasında kullanılır.
Ancak birisi için adam çok gururlu, kendine laf söyletmez, inatçıdır anlamına gelecek bir biçimde, o burnundan kıl aldırtmaz denildiğinde söz öbeği artık deyim olmuştur.
Abayı yakmak deyimi birine aşık olmak ya da sevdalanmak anlamına gelir.
Nihayet şeyh efendi, dumanı fark edip bu müridini ikaz ile yanmaktan kurtarıyor ve arkadaşları arasında mahcup olmasın diye onu diğerlerine "gerçek Hak âşıkı" olarak tanıtıyor. Şimdi argo lisanda kullanılan "abayı yakmak" deyimi, işte o hadisenin yadigârıdır.
Bulgurlu'ya gelin gitmek
Bir işte gereğinden fazla telaş gösterenlere söylenen bu deyimin hikayesi şöyledir; Bulgurlu Köyü, suyu ve havası nedeniyle güzel bir köydür.
Aba genellikle çobanların giydiği geceleri sürünün yanında içine yatarak uyudukları kıyafettir. Abayı yakmak deyimi de bir çobanın sevdiğini düşünürken aba denilen kıyafetin tutuştuğunu görmemesinden gelmektedir.
Külahları değişmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Araları bozulmak, bozuşmak” anlamında tehdit olarak kullanılır. “Hareketlerini düzeltmezsen külahları değişiriz, ona göre!”
“Ölür müsün; öldürür müsün?” deyimi hacdan dönen bir adamın güldüren hikâyesini anlatır.
[1] Üstüne suç atmak. [2] Kötülemeye çalışmak.
Burnu Kaf Dağında olmak deyimi, kendini mükemmel sanmak ve diğer insanları hakir görmek demektir.
Çekinecek veya utanacak bir şeyi olmamak.
Ağzından girip burnundan çıkmak deyimi, birini sürekli konuşarak ve ikna edici gerekçeler öne sürerek kandırmak anlamına gelir.
Ağırlık birimi olarak
İslam hukukunda dirhemin değeri 14 kırat, 10 dirhem = 7 miskal idi . Geç Osmanlı İmparatorluğu'nda (Ottoman Turkish), standart dirhem 3.207 g idi; 400 dirhem eşittir bir Okka .
Şehir ve bölgelere göre değişiklik göstermiş olsa da, imparatorluğun son zamanlarında metrik sistemde 1,282945 kg olarak standartlaştırılmıştır. Alt birimi dirhem olmak üzere 400 dirhem 1 okkaya eşittir.
Herhangi bir amacı olmayan ve dinleyen kişilere hiçbir şey kazandırmayan konuşmalar da "boş" olarak nitelendirilir. Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri